13 Modalitati de pastrare a caldurii intr-o casa racoroasa

Intr-o locuinta pot exista diferite zone prin care intra aerul rece, fara ca acest lucru sa fie evident. Aceste zone nu sunt atat de vizibile precum crapaturile exterioare, insa se resimt.
In vederea optarii pentru anumite modalitati de pastrare a caldurii in sezonul rece, meseriasii in domeniu indica o serie de variante, precum:
1. Reglarea termostatului fara mari fluctuatii de temperatura
Majoritatea instalatorilor ofera sfaturi in vederea evitarii unor schimbari bruste de temperatura, indiferent de tipul de centrala sau termostat. Este indicat ca aceste fluctuatii sa nu depaseasca o diferenta mai mare de 10 grade intre temperatura avuta in acel moment si cea dorita.
In cazul in care aceasta diferenta de temperatura depaseste o valoare medie de 10 grade, locuinta nu se va incalzi mai repede. Acest lucru presupune doar faptul ca centrala va functiona la capacitate maxima un timp mai indelungat.
Diferentele mari dintre temperatura existenta in mediul interior si cea la care se doreste sa se ajunga va duce la cresterea costurilor. Aceste fluctuatii mari vor determina ca centrala sa functioneze mai greu decat ar fi trebui, ducand la pierderi de energie.
2. Utilizarea unui termostat inteligent
Potrivit specialistilor, este indicat sa se opteze pentru instalarea unui termostat inteligent programabil. Din momentul in care a fost gasit termostatul potrivit, cu siguranta acesta va fi utilizat un timp indelungat, optimizand functionalitatea centralei termice.
Termostatul inteligent va permite sa fie setate temperaturi mai mari inainte de o anumita ora setata, precum ora trezirii sau inainte de intoarcerea acasa. Acest lucru va spori starea de confort din locuinta.
3. Repararea fisurilor din cărămida
Crapaturile exterioare care se regasesc in caramida unei case, pot influenta intr-o mare masura temperaturile din interiorul acesteia. In acest sens, exista numeroase optiuni pentru a solutiona aceasta problema.
Specialistii insista asupra faptului ca pot exista numeroase fisuri intr-o casa, cu precadere la instalatia termica, sanitara, electrica, de climatizare. Astfel, este indicat sa fie verificate aceste zone, precum si portiunea de aerisire. In acest sens, este important sa se asigure faptul ca aceste zone sunt adaptate corespunzător.
Fisurile din caramida care sunt lasate nesupravegheate pot afecta atat temperatura interioara a locuintei, cat si structura de rezistenta a acesteia.
4. Optati pentru un ventilator de recuperare a căldurii
Pe langa sistemul standard de incalzire existent, se poate efectua o completare a acestuia utilizand un ventilator de recuperare a căldurii.
Ventilatorul poate face resimtita o mare diferenta legata de mentinerea caldurii intr-o locuinta. Acesta preincalzeste aerul rece din incapere si duce la reducerea consumului de energie pentru sistemul de incalzire propriu-zis.
5. Optati pentru un șemineu portabil
Nu este nicio problema daca locuinta dv. nu este prevazuta cu un semineu propriu-zis. In ultimii ani s-a dezvoltat piata de seminee, astfel incat se poate incorpora cu usurinta un semineu modern care va tine caldura.
6. Optati pentru achizitia unui nou boiler
Specialistii sfatuiesc sa se ia in considerare schimbarea boilerului, datorita faptului ca acest lucru duce la mentinerea unei locuinte calde, la preturi mai reduse.
Instalatorii au observant faptul ca modelele mai recente de boilerele, au o eficienta de pana la 80% mai mare decat cele vechi.
7. Schimbarea filtrelor de aer
Prin efectuarea periodica de intretinere a filtrelor de aer intr-o locuinta, se duce atat la reducerea alergenilor, cat si la evitarea unui posibil blocaj a sistemului. Printre cei mai cunoscuti alegerni se numara mucegaiul, care se poate raspandi in toate incaperile casei.
Schimbarea sistemului de climatizare poate ajuta in evitarea unui blocaj, lucru ce ar putea deteriora echipamentul si reduce eficienta acestuia, avand costuri mai mari la caldura.
8. Izolarea usilor de garaj
Usile de garaj reprezinta zona cu cel mai mare transfer a caldurii din interior cu mediul exterior, dar si invers. Multi dintre noi nu considera garajul ca fiind parte din locuinta si decid ca nu este necesara izolarea acestuia.
Meseriasii sustin faptul ca prin izolarea usilor de garaj, se va reduce transferul aerului cald din exterior, cat si pierderea caldurii din interior. Asadar, aplicand o izolatie, temperatura va fi una placuta si suportabila, indiferent de sezon.
Garajul influenteaza temperatura din interiorul unei locuinte, datorita faptului ca de cele mai multe ori se afla langa zona de locuit. Astfel, aerul rece poate ajunge in casa prin usa garajului, scazand drastic temperatura din interiorul acesteia.
9. Izolarea mansardei
Printr-o mansarda care nu este izolata corespunzator, se poate pierde o cantitate surprinzatoare de caldura, crescand costurile de intretinere a casei.
Potrivit meseriasilor, nu este obligatoriu ca lucrarile de constructie a unei mansarde sa fie finalizate, pentru a nu pierde caldura. O lucrare de izolatie calitativa, chiar si temporara, poate mentine pierderile de energie la minim.
10. Acoperirea hotei de bucatarie – când nu este utilizata
Atunci cand se gateste, hota de bucatarie are rolul de a curata aerul dintr-o locuinta. Insa, in momentele in care nu este folosita si se urmareste mentinerea unei temperaturi cat mai ridicate, aceasta se poate acoperi.
Meseriasii au dovedit faptul ca aerul rece intra usor in casa prin hota de la bucatarie. Pentru a evita acest lucru si a pastra caldura in interior, hota se poate acoperi cu usurinta.
11. Protejarea conductelor de înghet
In momentele in care se doreste mentinerea unei case calduroase, precum si in situatiile in care nu se locuieste in permanenta sau cand locuitorii sunt plecati, conductele pot fi acoperite.
Protejarea tevilor de inghet se poate realiza utilizand banda termica, diferite materiale textile sau capete de teava. In cazul in care nu aveti la indemana niciunul dintre cele mentionate, conductele pot fi infasurate in ziar sau folie de aluminiu. In acest sens se poate evita inghetarea apei din tevi.
12. Folosirea covoarelor pentru o mai buna izolare
Pe langa mentinerea caldurii la nivelul degetelor de la picioare, covoarele pot izola si mai bine locuinta. Multa lume nu ia in considerare acest aspect, insa este important de luat in considerare in momentul in care se doreste pastrarea caldurii.
Asadar, in perioada rece se recomanda folosirea covoarelor pe o suprafata cat mai mare a locuintei, in vederea unui camin mai calduros.
13. Optati pentru draperii
In ceea ce priveste utilizarea unor draperii, preferintele sunt impartite. Insa este necesar sa fie luate in considerare in momentul in care se doreste pastrarea aerului cald intr-o locuinta mai racoroasa.
In zilele de iarna, soarele ajuta la incalzirea in mod natural a unei incaperi cu geamuri. Astfel, pe timpul zilei se poate deschide jaluzelele sau draperiile/ perdelele pentru ca razele soarelui sa ridice temperatura din interior. Se procedeaza opus pe timpul noptii, adica se doreste inchiderea acestora pentru a reduce pierderile de caldura.
Majoritatea perdelelor sunt confectionate din materiale subtiri, de regula de culoare mai deschisa. Pe piata sunt insa si perdele mai groase care pastreaza mai bine caldura, in cazul in care se doreste schimbarea celor subtiri pe timpul sezonului rece.
Draperiile reprezinta o varianta mai eficienta de a retine aerul cald, fara a fi nevoie sa se renunte la perdelele preferate. In functie de grosimea si materialul acestora, pot sa nu permita trecerea luminii.
Specialistii sfatuiesc sa se opteze pentru draperii mai groase, respectiv mai grele, atunci cand temperaturile incep sa scada, in special noaptea.
Pentru lucrarile mai complexe recomandam sa fie realizate de o echipa de meseriasi cu experienta in domeniu iar daca aveti nevoie sa verificati preturile pentru lucrari puteti vedea aici:
- Preturi amenajari interioare
- Preturi amenajari exterioare
Trimite