5 pasi simpli care te vor ajuta in montarea parchetului

Parchetul este un clasic – aduce stil si lux oricarui interior. Permite diferite modele de montaj si poate gazduit, de asemenea, elemente suplimentare, cum ar fi figuri, chenare si marginile unui alt tip de lemn.

Montarea parchetului nu este la fel de usoara ca si alte tipuri de podele din lemn. Retineti faptul ca scopul acestui articol este acela de a oferi sfaturi si sfaturi generale atunci cand montati parchet, nu un ghid complet aprofundat, daca considerati ca nu sunteti destul de informat si priceput va recomandam sa apelati la un expert.

Orice lucru care ar putea duce la cresterea nivelului de umiditate trebuie avut grija inainte de a lua in cosiderare instalarea parchetului, de exemplu, daca aveti o problema la instaltia sanitara, mai bine o remediati inainte de a incepe lucrarea de montare a parchetului.

Aclimatizarea parchetului

Exista un factor care determina daca un parchet se va potrivi sau nu cu o anumita incapere si acel factor este cantitatea de umiditate din locul de instalare. Cu doua saptamani inainte de inceperea montarii acestuia, umiditatea din zona trebuie sa fie in jur de 40-60% si temperatura nu mai mica de 18-23°C. Lemnul este un material higroscopic. Se va extinde in conditii umede si se va micsora cand este uscat. Miscarea sezoniera a podelei este ceva natural si nu poate fi prevenita. Termenul de “toleranta la lemn” este folosit pentru a descrie variatiile de dimensiune si grosime a lemnului care pot aparea, in principal din cauza schimbarilor de temperatura si umiditate. Toleranta normala este de maximum 3mm pe un metru.

Pentru a ne asigura ca blocurile de parchet sunt mai putin predispuse la miscare si deformare, trebuie efectuata aclimatizarea. Cu doua saptamani inainte de instalare, blocurile de parchet trebuie lasate in incaperea in care urmeaza sa fie asezate si sa li se acorde timp pentru a se ajusta. Acestea trebuie puse in gramezi mici si expuse cat mai mult posibil la aerul din camera.

Pregatirea pardoselii

Pregatirea pardoselii este cea mai importanta parte a instalarii. Pardoseala perfecta ar trebui sa fie:

  • Uscata.
  • Umiditatea pardoselii nu trebuie sa fie peste 12%
  • Structural sanatoasa.
  • Pardoseala stabila, solida, fara deteriorari ale apei sau zone scartaitoare.
  • Sa fie curata, aceasta inseamna ca nu exista resturi, precum si orice adezivi vechi.

Montajul parchetului

Parchetele ofera multa libertate atunci cand vine vorba de instalare, deoarece pot fi asezate pe aproape orice – de la beton si compusi autonivelanti pana la sapa uscata si placaj.

In cazul in care parchetul este recupera si sunt urme de bitum, acestea trebuie razuite. Bitumul poate provoca bulgari daca nu este indepartat, fara a contribui cu nimic la stabilitatea podelei nou asezate. Unii adezivi pot functiona cu el, dar cu cat sun mai indepartati cu atat mai bine.

Metode de instalare a parchetului

In principal trebuie sa urmariti recomandarile producatorului.

Stilurile si tipurile de parchet, precum si procedurile recomandate de aplicare, variaza oarecum de la producator la producator. Instructiuni detaliate de instalare sunt de obicei furnizate impreuna cu parchetul.

Pentru montajul propriu-zis, modelul parchetului nu conteeaza prea mult. De obicei, incepem prin a stabili o linie centrala in mijlocul incaperii unde incepem sa asezam blocurile de parchet pe lungimea acesteia. Din aceasta linie, extindem cu atentie modelul pana ajungem la marginile zonei in care lasam un spatiu de aproximativ 12-15mm. Facem acest lucru pentru a oferi parchetului loc sa se extinda daca este nevoie. Golul va fi apoi acoperit cu plinte si astfel nu va fi vizibil.

Intretinerea si ingrijirea ulterioara

De obicei, majoritatea instalatiilor de podea vin cu o garantie de doi ani. Exista totusi zone in care nivelul de umiditate este pur si simplu prea mare pentru a se potrivi cu o podea din lemn. In unele cazuri sunt recomandate dezumidificatoarele, insa de cele mai multe ori acestea nu sunt foarte eficiente, cea mai buna modalitate de a preveni miscarile, golurile si posibilele deformari este e a mentine temperatura in camera constanta.

Lacurile ofera cea mai buna protectie suprafetei, dar daca te hotarasti sa optezi pentru uleiuri trebuie sa fii putin mai atent. In timp, podelele unse cu ulei isi pot schimba culoarea. Pentru a evita acest efect cat mai mult posibil, parchetul nu trebuie expus la lumina directa a soarelui pentru perioade lungi de timp. Acest lucru se poate face prin plasarea covoarelor.

De asemenea scurgerile pot dauna podelelor uleiate. Trebuie folosita o carpa umeda pentru a indeparta astfel de scurgeri cat mai repede posibil.

Lista de articole interesante:

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768