Aer conditionat – preturi de achizitie, mopera si intretinere 2024

Aer conditionat – preturi de achizitie si intretinere

Aerul condiționat este o parte vitală a vieții moderne, oferind confort și comoditate atât în case, cât și în spații comerciale sau de lucru. Ajută la răcirea aerului, eliminarea umidității și îmbunătățirea calității aerului din interior. În România, cererea de sisteme de aer condiționat a crescut în ultimii ani, iar în consecință, au crescut și prețurile pentru serviciile de instalare, întreținere și reparații ale acestora.

Pe timpul verii, căldura poate deveni insuportabilă, iar mulți oameni se grăbesc să achiziționeze un aparat de aer condiționat, fără a lua în considerare costurile ulterioare de întreținere. Este extrem de important să realizezi periodic o curățare a sistemului de aer condiționat pentru a preveni apariția infiltrărilor sau bacteriilor care pot pune în pericol sănătatea ta.

Ce influenteaza pretul unui astfel de instalatii?

Tipul de sistem de aer condiționat joacă un rol crucial în determinarea costului. Aparatele de aer condiționat cu sistem split, alcătuite dintr-o unitate interioară și una exterioară, sunt în general mai puțin costisitoare decât sistemele centralizate, care necesită conducte și multiple unități interioare. De asemenea, cu cât sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic, cu atât va costa mai mult.

Dimensiunea spațiului reprezintă de asemenea un factor important în stabilirea costului serviciilor de aer condiționat. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât vor fi necesare mai multe unități și conducte, ceea ce va crește costul. De exemplu, o instalare de bază, care include doar instalarea și configurarea sistemului, va fi mai puțin costisitoare decât o instalare cu servicii complete, care implică proiectare, planificare și management de proiect.

Pe lângă costurile de instalare, există și costuri asociate cu verificarea și întreținerea sistemelor de aer condiționat. Mentenanța de rutină, cum ar fi curățarea și schimbarea filtrelor, poate avea un cost estimativ între 250 – 500 lei per vizită. Cu toate acestea, reparațiile mai complexe, precum înlocuirea unui compresor sau a unui evaporator, pot ajunge la câteva sute sau chiar mii de lei.

Care sunt costurile aproximative in instalarea de aer conditionat?

Este important de reținut că întreținerea regulată poate contribui la prelungirea duratei de viață a sistemului de aer condiționat și la prevenirea unor reparații costisitoare în viitor. Din acest motiv, multe companii specializate în aer condiționat oferă planuri sau contracte de întreținere care includ controale periodice și curățenie la un preț redus.

Mai jos ai cateva exemple de preturi conturate in functie de serviciul oferit:

Servicii oferite
Pret estimativ (manopera)
Instalare (sistem split de baza pentru camera mica) 800 – 2.000 lei
Instalare (sistem multi-split pentru spatiu comercial)
2.000 – 20.000 lei
Întreținere de rutină (curatare si schimbare de filtre)
250 – 500 lei per vizita

Preturi aparate aer conditionat

Tip aparat de aer conditionat Pret
Monosplit 1500-11000 lei
Multisplit 3000-30000 lei

Care sunt costurile aproximative in instalarea de aer conditionat?Care sunt avantajele instalarii unui aer conditionat?

Principalele beneficii ale unei astfel de achiziții sunt economiile mai mari și o sănătate mai bună. În prezent, aerul condiționat nu mai este un lux, ci o necesitate. De asemenea, dacă este bine întreținut, poate face mult mai multe minuni.

Printre acestea, se pot număra următoarele aspecte:

Reduce umiditatea

Este deja demonstrat acest fapt, iar o casă ce dispune de acest sistem înseamnă un mediu mai sănătos, fără acarieni, mucegai sau deshidratare.

Calitate mai bună a aerului

De la bacterii și praf, aerul din interiorul casei poate deveni un adevărat pericol. Aparatele de aer condiționat pot îmbunătăți semnificativ calitatea aerului. Acest lucru se datorează faptului că filtrează aerul și îndepărtează polenul, praful sau alți alergeni prezenți în aerul din exteriorul casei.

Protejează mobila

Temperaturile ridicate aduc și un nivel ridicat de umiditate. Pe lângă faptul că umiditatea degradează părul și pielea, poate aduce efecte negative și pieselor de mobilier din casă. Mobilierul din piele, de exemplu, absoarbe umezeala, ceea ce în timp duce la putrezire sau la apariția mucegaiului.

Previne supraincalzirea electrocasnicelor

Aproape toate electrocasnicele sunt predispuse la supraincalzire, ceea ce se intensifică atunci când afară se înregistrează temperaturi ridicate. Optând pentru serviciile de aer condiționat, te poți aștepta să-ți păstrezi nu doar sănătatea, ci și buna funcționare a dispozitivelor electrice.

Mai puțin zgomot

De obicei, ușile și ferestrele sunt închise în camerele unde acționează un sistem cu aer condiționat. Acest lucru înseamnă că intră mai puțin zgomot din exterior în interior, păstrând aceste spații răcoroase și liniștite.

In ce consta instalarea unei instalatii de aer conditionat

Instalarea unui sistem de aer condiționat necesită multă planificare și detalii importante. Pentru început, trebuie stabilită locația unității interioare. Aceasta trebuie să fie amplasată într-o zonă care să ofere o ventilație adecvată și un spațiu care să se potrivească cu dimensiunea unității. În plus, trebuie să fie departe de lumina directă a soarelui și de zonele predispuse la umiditate pentru a asigura o performanță optimă. Unitatea exterioară trebuie, de asemenea, să fie instalată într-un mod care să minimizeze cât mai mult posibil poluarea fonică, permitând în același timp un flux de aer adecvat.

În continuare, un tehnician autorizat va trece conductele între unitățile interioare și exterioare, făcând găuri prin pereți sau dulapuri, dacă este necesar. Diferite componente mecanice, cum ar fi cablajul electric și suporturile de perete, trebuie, de asemenea, să fie conectate în mod corespunzător. După aceea, se instalează rețeaua de conducte, astfel încât aerul condiționat să se poată deplasa eficient prin casa dumneavoastră. În cele din urmă, conductele de răcire vor fi conectate pentru ca agentul frigorific să circule prin sistem.

În plus, în timpul instalării trebuie respectate și anumite protocoale de siguranță, cum ar fi asigurarea faptului că toate lucrările sunt conforme cu normele și păstrarea materialelor combustibile departe de potențialele surse de căldură. În plus, este important să vă asigurați că toate cablurile sunt sigilate în mod corespunzător pentru a preveni orice risc potențial, cum ar fi șocurile electrice sau incendiile datorate conexiunilor slăbite. Ca urmare a tuturor acestor factori, este esențial să angajați un profesionist cu experiență, care înțelege cum funcționează aceste sisteme și poate asigura un proces de instalare sigur.

Pe scurt, instalarea unui aparat de aer condiționat include de obicei următorii pași:

  1. Dimensionarea și selectarea sistemului: trebuie ales în funcție de încăperea sau zona de răcire.
  2. Instalarea unității de condensare exterioară: este de obicei instalată în afara clădirii, de obicei pe un suport de beton sau un suport metalic.
  3. Instalarea bobinei de evaporare interioară: îndepărtează căldura din aer și îl răcește.
  4. Conexiunea conductei de agent frigorific: liniile de agent frigorific sunt instalate pentru a conecta unitatea exterioară a condensatorului și serpentina interioară a evaporatorului.
  5. Instalarea conductelor sau a ventilației: conductele sau orificiile de ventilație sunt instalate pentru a distribui aerul răcit în întreaga clădire sau în spațiul pe care dorești să-l răcești.
  6. Testarea și reglarea sistemului: după finalizarea instalării, sistemul este testat pentru a te asigura că funcționează corect.

În concluzie, costul serviciilor de aer condiționat variază în funcție de factori precum tipul de sistem, dimensiunea spațiului în care urmează să fie instalat, precum și nivelul de serviciu necesar. Este important să iei în considerare nu numai costul inițial de instalare, ci și costul întreținerii și reparării atunci când stabilești bugetul pentru un sistem de aer condiționat. Mențența regulată poate ajuta la prelungirea duratei de funcționalitate a sistemului și la prevenirea unor reparații costisitoare.

La final, însă, te poți bucura de un aer mult mai curat și de o temperatură ideală pentru a-ți desfășura activitățile zilnice, indiferent dacă este iarnă sau vară. Poți alege dintr-o gamă largă de dispozitive în funcție de bugetul pe care îl ai, iar această achiziție nu va fi niciodată regretată.

Ai șansa de a-ți schimba calitatea vieții într-un timp destul de scurt, și cu un cost relativ accesibil. Un sistem de aer condiționat îți poate aduce avantaje la care nu te-ai gândit până acum.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768