Afla totul despre impamantarea electrica si rolul acesteia

Ce este impamantarea electrica?

Impamantarea electrica este o cale de rezerva care ofera o ruta alternativa pentru ca curentul sa ajunga inapoi la pamant daca exista o defectiune in sistemul de cablare. Faciliteaza o conexiune fizica intre pamant si echipamentele si aparatele electrice din casa ta.

Electrcitatea dintr-un sistem de cablare rezidentiala constra din electroni care curg prin firele de circuit metalic si aceasta energie electrica, cauta intotdeauna cea mai scurta cale posibila inapoi la sol. Deci, daca exista o problema cu firul neutru, impamantarea sistemului dvs. electric va oferi o cale directa catre pamant si va preveni supratensiunile care pot provoca pericole electrice.

Cum functioneaza impamantarea electrica?

Intr-un circuit electric, exista un fir activ care furnizeaza energie, un fir neutru care transporta curentul inapoi si un “fir de impamantare” care ofera o cale suplimentara pentru ca curentul electric sa se intoarca in siguranta la pamant, fara a cauza pericol pentru nimeni din circuit, evenimentul unui scurtcircuit. Un conductor de cupru este conectat de la tija metalica a sistemului de calbare la un set de terminale pentru conexiunile la pamant in panoul electric.

Daca sistemele de cablare folosesc cabluri electrice care sunt acoperite cu metal, atunci metalul serveste de obicei ca conductor de impamantare intre prizele de perete si panou. Cu toate acestea, daca sistemele de cablare folosesc un cablu invelit din plastic, atunci se foloseste un fir suplimentar pentru impamantare. Electricitatea cauta intotdeauna calea cea mai scurta catre pamant, prin urmare, daca exista vreo problema in care firul neutru este rupt sau intrerupt, firul de impamantare este cel care ofera o cale directa catre pamant. Aceasta conexiune fizica directa permite pamantului sa actioneze ca o cale cu cea mai mica rezistenta si sa impiedice un aparat sau o persoana sa devina calea cea mai scurta.

Importanta impamantarii electrice

  • Protejeaza impotriva supraincarcarilor electrice

Este posibil sa experimentati uneori supratensiuni sau sa fiti expus la fulgere in conditii meteorologice extreme. Aceste evenimente pot produce energie electrica periculos de mare, care pot deteriora complet aparatele dvs. electrice. Prin impamantarea sistemului electric, toata electricitatea in exces va ajunge in pamant in loc sa prajeasca aparatele conectate la sistem. Aparatele vor fi sigure si protejate de supratensiuni electrice mari.

  • Stabilizeaza nivelurile de tensiune

Cand impamantati sistemul electric, va este mai usor sa distribuiti cantitatea potrivita de energie in locurile potrivite. Acest  lucru asigura ca circuitele nu sunt supraincarcate in niciun moment si ca sunt aruncate in aer ca urmare a acesteia. Pamantul poate fi considerat un punct de referinta comun pentru sursele de tensiune din orice sistem electric. Acest lucru ajuta la asigurarea nivelurilor de tensiune stabilizate in intregul sistem electric.

  • Pamantul conduce cu cea mai mica rezistenta

Unul dintre principalele motive pentru care ar trebui sa impamantati aparatele dvs. electrice este ca pamantul este un mare conductor si poate conduce tot excesul de electricitate cu cea mai mica rezistenta. Cand impamantati sistemul electric si il conectati la pamant, inseamna ca dati surplusului de electricitate sa ajunga undeva fara rezistenta, mai degraba decat sa treaca prin tine sau prin aparatele tale.

  • Previne daunele grave si moartea

Cand nu impamantati sistemul electric, va veti pune in mare pericol aparatele electrocasnice si chiar propria viata. Cand electricitatea mare trece prin orice dispozitiv, acesta va fi prajit si va fi deteriorat fara reparatii. O cantitate excesiva de electricitate poate chiar sa declanseze un incendiu punand in pericol proprietatea dvs. si viata celor dragi.

Este sau nu impamantat curentul?

Puteti verifica daca un aparat electric este proiectat sa fie impamantat sau nu. Daca aparatul este echipat cu un cablu cu trei fire si un stecher cu trei fire, atunci cel de-al treilea fir si stiftul vor asigura legatura de impamantare intre cadrul metalic al aparatului si impamantarea sistemului de cablare.

Pentru a verifica daca sistemul electric este impamantat sau nu, verificand prizele de curent.

Daca exista trei fire in priza, atunci sistemul dvs. ar trebui sa aiba trei fire, dintre care unul va fi un fir de impamantare. Pentru a fi sigur daca curentul este impamantat sau nu, puteti face testul de impamantare electrica.

Test de impamantare electrica

Puteti urma aceasta lista de verificare in 5 pasi folosind un dispozitiv de testare a prizei cu precautie completa pentru testul de impamantare electrica:

Pasul 1 – Primul semn de impamantare corespunzatoare este priza dvs. Daca este o priza cu trei fire cu fanta in forma de U, atunci puteti concluziona in siguranta ca este o componenta de impamantare.

Pasul 2 – Introduceti sonda rosie a testerului de circuit in fanta mai mica a prizei. Aceastra priza este firul fierbinte care furnizeaza energie aparatelor dvs.

Pasul 3 – Introduceti sonda neagra in fanta mai mare a prizei, care este fanta neutra. Acest lucru va va completa circuitul.

Pasul 4 – Verificati indicatorul luminos. Se va aprinde daca priza dvs. este impamantata si daca nu se aprinde, inversati sondele negre si rosii. Daca indicatorul nu apare nici in testul de impamantare electrica, atunci priza nu este impamantata si nu este sigura pentru utilizare.

Pasul 5 – Repetati toti cei 4 pasi in toate prizele din casa dvs. pentru a va asigura ca fiecare priza este impamantata in siguranta. Majoritatea proprietatilor vechi au suferit multe lucrari de renovare.

Testul de impamantare electrica este foarte important pentru a ridica nivelurile de siguranta electrica din locuinta dvs. existenta si pentru a va asigura ca toate instalatiile dvs electrice sunt sigure si raman in siguranta pe intreaga durata de viata.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768