Ghid: Beton amprentat – tipuri, preturi, sfaturi 2023

Analiza preturilor pentru beton amprentat

Betonul amprentat este o alegere populara pentru amenajarea suprafetelor exterioare, datorita aspectului sau atractiv si durabilitatii. In acest articol, vom discuta despre preturile betonului amprentat si ce factori influenteaza costurile acestuia.

Preturile betonului amprentat pot varia in functie de mai multi factori, inclusiv dimensiunea suprafetei care urmeaza sa fie acoperita, complexitatea design-ului si tipul de beton amprentat ales. In general, preturile variaza intre 150 si 250 lei pe metru patrat, dar pot ajunge pana la 350 lei pe metru patrat in cazul unui design mai complex sau a unui beton amprentat de inalta calitate.

Daca urmeaza sa desfasori un astfel de proiect ce implica betonul amprentat, acest articol este ideal pentru a te informa in lagatura cu tot ceea ce trebuie sa iei in considerare inainte de a te apuca de treaba.

Ce este betonul amprentat?

Betonul amprentat este o solutie durabila si estetica pentru decorarea suprafetelor exterioare ale cladirilor, aleilor, teraselor, parcarilor si spatiilor publice. Acest tip de beton este creat prin turnarea unei amestecuri de ciment, apa si agregate intr-o suprafata pregatita, dupa care se aplica modele de texturi si culori folosind sabloane speciale.

Astfel, se obtine o suprafata cu aspect de piatra naturala, caramida, lemn sau orice alt material, dar cu avantajele unui material rezistent, durabil si usor de intretinut, cum ar fi betonul.

Procesul de aplicare a betonului amprentat incepe cu pregatirea terenului si turnarea betonului, care este nivelat si netezit pentru a asigura o suprafata uniforma. Apoi, se aplica sabloanele cu modelele de texturi si culori alese, iar betonul este presat si finisat pentru a crea aspectul dorit. Dupa ce betonul se usuca si se intareste complet, suprafata este curatata si etansata pentru a preveni deteriorarea si uzura.

Betonul amprentat poate fi utilizat intr-o varietate de aplicatii si poate fi personalizat pentru a se potrivi cu orice stil arhitectural sau decor. De asemenea, acesta ofera un aspect natural si autentic, fara costurile ridicate si intretinerea necesara a materialelor naturale precum piatra sau lemnul.

Pret beton amprentat in functie de tipul serviciului

Preturile pentru beton amprentat pot varia in functie de tipul de beton amprentat, dimensiunea suprafetei de acoperit, complexitatea modelului de textura si culoare, precum si de zona geografica in care este realizat proiectul. In general, preturile pentru beton amprentat pot fi estimate la un cost cuprins intre 30 si 90 de euro pe metru patrat.

Mai jos, sunt exemple de preturi estimative pentru beton amprentat in functie de tipul acestuia:

Tip serviciu Pret estimativ m2
Manopera (tip pavaj) 10-15 euro/m2
Manopera (pe soclu, pe gard – verticala) 8-16 euro/m2
1 m3 beton B350 50 – 60 euro (aprox 15 euro/mp)
Lucrari de intretinere 2-3 euro/m2
Montare beton amprentat model piatra (manopera + materiale) 30-65 euro/m2
Montare beton amprentat model de lemn (manopera + materiale) 35-70 euro/m2

Principalele tipuri de beton amprentat

Exista mai multe tipuri de beton amprentat disponibile pe piata, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. Iata cateva dintre cele mai populare tipuri de beton amprentat:

 • Beton amprentat cu model de piatra – acest tip de beton amprentat imita aspectul pietrei naturale, cu texturi si modele variate, cum ar fi piatra de rau, piatra taiata sau piatra cubica. Avantajele includ durabilitatea si rezistenta la traficul greu, dar dezavantajele includ pretul mai ridicat si dificultatea in repararea sau inlocuirea unei zone deteriorate.
 • Beton amprentat cu model de lemn – acest tip de beton amprentat imita aspectul lemnului natural, cu texturi si modele variate, cum ar fi parchetul, placile sau grinzi de lemn. Avantajele includ durabilitatea si aspectul estetic deosebit, dar dezavantajele includ costurile mai ridicate si sensibilitatea la zgarieturi sau la deteriorarea cauzata de radiatiile UV.
 • Beton amprentat cu model de caramida – acest tip de beton amprentat imita aspectul caramizii si poate fi folosit pentru crearea de trotuare, alei sau terase. Avantajele includ durabilitatea si rezistenta la intemperii, dar dezavantajele includ costurile mai ridicate si limitarile in ceea ce priveste texturile si modelele disponibile.
 • Beton amprentat cu model de pavele – acest tip de beton amprentat imita aspectul pavelelor, cu texturi si modele variate. Avantajele includ durabilitatea si capacitatea de a rezista traficului greu, dar dezavantajele includ costurile mai ridicate si limitarile in ceea ce priveste posibilitatea de a imita modelele de pavele mai complexe.

In general, alegerea tipului de beton amprentat depinde de preferintele personale, utilizarea proiectului si bugetul disponibil. Este important sa discuti cu un specialist in domeniu pentru a alege cel mai potrivit tip de beton amprentat pentru nevoile tale specifice.

Pret beton amprentat in functie de tipul serviciuluiCare sunt aspectele ce pot influenta pretul betonului amprentat?

Exista mai multi factori care pot influenta pretul betonului amprentat, printre care se numara:

 1. Dimensiunea suprafetei – in general, pretul pe metru patrat scade odata cu cresterea dimensiunii suprafetei care urmeaza sa fie acoperita. Acest lucru se datoreaza economiilor de scara si eficientei muncii.
 2. Complexitatea design-ului – design-ul betonului amprentat poate varia in functie de preferintele proprietarului sau a arhitectului. Cu cat design-ul este mai complex si mai detaliat, cu atat pretul va fi mai ridicat.
 3. Tipul de beton amprentat – exista o gama larga de optiuni disponibile pentru betonul amprentat, inclusiv diferite texturi si culori. In general, pretul va fi mai mare pentru betonul amprentat de inalta calitate si pentru culori sau texturi mai complexe.
 4. Grosimea stratului de beton – grosimea standard a stratului de beton este de aproximativ 10 cm, dar acesta poate fi ajustat in functie de nevoile proiectului. Cu cat se adauga mai mult beton pentru a creste grosimea stratului, cu atat pretul va fi mai mare.
 5. Pregatirea terenului – daca suprafata trebuie sa fie pregatita inainte de aplicarea betonului amprentat, acest lucru poate adauga costuri suplimentare la proiect. Acest lucru poate include curatarea si nivelarea terenului sau aplicarea unui strat de baza de piatra sparta.
 6. Locatia proiectului – preturile pot varia in functie de regiunea in care este realizat proiectul. In general, preturile sunt mai ridicate in orasele mari si mai scazute in zonele rurale.
 7. Calitatea materialelor si a muncii – preturile mai mici pot fi atractive, dar este important sa se ia in considerare calitatea materialelor si a muncii atunci cand se face o alegere. Un pret mai mic poate duce la probleme pe termen lung, cum ar fi fisuri sau deteriorarea prematura a suprafetei.

Sfaturi utile

Inainte de a desfasura un proiect cu beton amprentat, este important sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

 • Tipul de beton amprentat: exista diferite tipuri de beton amprentat, care pot avea texturi si culori diferite. Este important sa alegi tipul potrivit in functie de design-ul si utilizarea proiectului tau.
 • Zona de amplasare: temperatura si conditiile climatice pot afecta procesul de instalare si durabilitatea betonului amprentat. Este important sa iei in considerare acest aspect atunci cand planifici proiectul.
 • Dimensiunea suprafetei de acoperit: dimensiunea suprafetei va influenta costul total al proiectului si va necesita o planificare adecvata a resurselor si a timpului necesar pentru finalizarea lucrarilor.
 • Nivelul de pregatire al suprafetei: suprafata pe care urmeaza sa fie aplicat betonul amprentat trebuie sa fie curata si pregatita corespunzator. Acest lucru poate implica indepartarea vechiului strat de beton sau pregatirea terenului.
 • Autorizatii si reglementari: in functie de locatia proiectului, poate fi necesara obtinerea de autorizatii si respectarea anumitor reglementari privind constructiile.
 • Costurile: este important sa ai in vedere costurile totale ale proiectului, inclusiv costurile pentru materiale, manopera si alte costuri suplimentare.

In general, planificarea si pregatirea adecvata a proiectului sunt esentiale pentru obtinerea unui rezultat final de calitate si pentru a evita problemele si costurile suplimentare. Este recomandat sa lucrezi cu specialisti in domeniu care sa te ajute in procesul de planificare si executie a proiectului.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768