Ce costuri implica montarea sau reconditionarea parchetului?

parchet

Pretul mediu pentru montarea parchetului intr-o incapere de aprox. 12 mp este cuprins intre 200 – 400 lei *

O pardosea clasica, va reprezenta mereu un element ce se poate incadra in orice stil de amenajare dorit. Parchetul din lemn reflecta expresia calitatii, lucru care se pastreaza de-a lungul timpului si care se potriveste oricarui stil de amenajare.

Pe langa calitatile la nivel estetic ale parchetului, designerii il recomanda si datorita rezistentei indelungate in timp, indiferent de nivelul de trafic exercitat. Mai mult decat atat, parchetul se potriveste in orice spatiu, lucru ce presupune ca va rezista tendintelor trecatoare pe care un anumit design le propune.

Detalii care fac diferenta

Pardoseaua reprezinta un lucru pe care nu dorim sa-l schimbam des, datorita faptului ca implica o operatiune costisitoare si dificila din punct de vedere logistic si tehnic.

In ultima perioada de timp, se pune accent deosebit asupra atentiei la detalii, precum si asupra faptului ca marginile parchetului sa fie bine definite. Calitatea si modelul plintelor reprezinta un alt factor important in alegerea unui anumit model de parchet.

Un aspect esential il constituie achizitionarea tipului de parchet care sa fie adaptat pentru nivelul de trafic al spatiului unde va fi montat.

Aspecte care influenteaza stabilirea pretului in montarea parchetului

Parchetul laminat este un produs gata finisat, care necesita doar montare. In momentul in care se opteaza pentru acest tip de parchet, se urmareste grosimea, nivelul de trafic pentru care a fost produs, precum si alte indicatii ale producatorului. Astfel, parchetul laminat reprezinta varianta cea mai putin costisitoare, in comparatie cu celalte tipuri existente pe piata.

O alta diferenta de pret rezulta din gradul de complexitate al unei lucrari, de suprafata avuta la dispozitie, precum si de alte detalii logistice.

Tarifele prezentate mai jos, sunt variabile, includ doar partea de manopera si se aplica pentru suprafete de minim aprox. 50 metri patrati.

Pentru suprafetele de peste 50 mp, preturile se vor majora in medie cu 20%, in timp ce pentru suprafete mai mici de 40 mp, acestea se vor majora cu pana la 50%.

O firma care presteaza servicii de montare parchet, de regula, nu executa astfel de lucrari pentru suprafete mai mici de 30 metri patrati.

Servicii montare parchet Pret manopera*
Montare parchet laminat 15 lei/ mp
Montare parchet stratificat 25 lei/ mp
Montare parchet masiv 32 lei/ mp
Montare plinta parchet PVC 5 lei/ mp
Montare plinta parchet MDF 13 lei/ mp
Montare prag de trecere 18 lei/ buc
Servicii demontare parchet Pret manopera*
Demontare parchet laminat 8 lei/ mp
Demontare parchet stratificat 14 lei/ mp
Demontare parchet masiv 15 lei/ mp
Demontare usa + tocuri 50 lei/ buc
Demontare sape 9 lei/ mp
Transport moloz 180 lei/ mc

*Pretul nu contine TVA.

Pretul mediu pentru reconditionarea parchetului intr-o incapere de aprox. 12 mp este cuprins intre 500-750 lei .

Parchetul din lemn prezinta o serie de beneficii si avantaje atunci cand vorbim despre o locuinta eleganta, moderna, dar si practica. O pardosea din parchet care este supusa zilnic unui anumit tip de trafic, va ramane in timp cu anumite semne.

Agresiuni de tot felul se intalnesc periodic, de la zgarieturi cu orice alte suprafete, la crapaturi de la caderea anumitor obiecte. In zonele de trafic intens, o pardosea din parchet incepe sa prezinte semne de uzura, in medie, dupa aprox. 6 – 8 ani.

Fie ca este vorba despre parchet din lemn masiv sau stratificat, pe langa celelalte avantaje, se intalneste inca unul – si anume faptul ca poate fi reconditionat. In acest mod, un anumit tip de parchet isi poate pastra aspectul in timp.

Cand este necesara o reconditionare a parchetului?

Este un lucru impresionant faptul ca o podea din parchet isi poate recastiga aspectul initial, fara costuri exagerate. Anumite tipuri de parchet pot sa arate ca si cum ar fi fost recent achizitionate, chiar si la distanta de cativa ani buni de la montarea acestora.

In primul rand, pentru a efectua o reconditionare a parchetului se evalueaza nivelul deteriorarii acestuia. Daca acest nivel este unul superficial, meseriasii sustin ca pentru remediarea defectelor nu este necesar sa se rascheteze. Este suficient sa se slefuiasca usor stratul de lac superficial, pana la indepartarea urmelor. De multe ori, nu mai este necesara reimprospatarea stratului de lac, deoarece poate fi numai lustruita si ceruita.

Observatie: Este important sa se tina cont de faptul ca in zona reconditionata, stratul de lac se subtiaza si nu va mai fi atat de rezistent. Daca in timp vor interveni alte agresiuni, va fi necesar sa se rascheteze parchetul.

In situatia in care nivelul deteriorarii parchetului este unul de profunzime, adica este afectat si lemnul, nu doar stratul de lac, este nevoie de raschetare.

Prin raschetare se indeparteaza lacul, precum si stratul superficial de lemn. Dupa acest procedeu, se va avea in vedere repararea, adica chituirea defectelor si refinisarea parchetului

In zonele afectate, parchetul poate absorbi umezeala, lucru ce va duce la umflarea acestuia. In aceasta situatie, este necesar ca in urmatoarea perioada sa fie efectuata o reconditionare pentru a nu se deteriora complet.

De ce să recondiționam parchetul din lemn?                       

Ceea ce este spectaculos in revitalizarea parchetului, este faptul ca aspectul initial poate fi complet schimbat, la preturi accesibile. In acest mod, un procedeu de reconditionare al parchetului va include un cost inferior spre deosebire de varianta de schimbare al acestuia, chiar daca se utilizeaza cel mai ieftin model de pe piata.

Dupa un procedeu de reconditionare al parchetului, proprietarii se pot bucura de o locuinta precum in poze. Acest lucru se datoreaza faptului ca noile produse de finisare, precum si tehnicile intalnite, permit refacerea straturilor acestui material, intr-o maniera absoluta.

Mai mult decat atat, timpul necesar unei reconditionari este mai redus decat varianta de schimbare integrala a pardoselii.

Finisajul realizat pe baza noilor produse existente pe piata, permite redarea vitalitatii unei pardoseli uzate, intr-o maniera mai prietenoasa cu mediul.

Noile finisaje pentru parchetul din lemn, ofera posibilitatea de schimbare a culorii, a texturii, precum si a aspectului. Fie ca se doreste schimbarea nuantei, a luciului sau chiar o textura diferita, in prezent se pot obtine efecte incredibile de ordin vizual.

Costul mediu pentru lucrarile de reconditionare parchet

Pretul serviciilor de reconditionare parchet poate fi influentat de costurile de achizitie a consumabilelor. Tarifele medii prezentate sunt, de regula, luate in considerare pentru suprafete de minim 50 mp, pe raza unei anumite localitati stabilite in prealabil.

Pentru suprafete mai mici de 50 mp, tarifele se vor majora cu 10%, in timp ce pentru suprafetele mai mici de 40 mp, tarifele se vor majora cu 20%. O majorare mai semnificativa se practica pentru suprafete mai mici de 30 mp, unde tarifele se vor majora cu pana la 50%. Este important de mentionat faptul ca majoritatea firmelor nu executa astfel de lucrari pentru suprafete mai mici de 20 mp.

Reconditionare parchet Pret manopera, TVA inclus
Raschetat fara consumabile 25 lei/ mp
Reconditionare + consumabile incluse (chit, grund, lac ecologic) 50 lei/ mp
Reconditionare + consumabile incluse (chit, grund, lac profesional) 54 lei/ mp
Reconditionare + consumabile incluse (chit, grund, lac profesional trafic intens) 60 lei/ mp

* vor fi aplicate minim 2 straturi de lac

Concluzie

Montarea și recondiționarea parchetului reprezintă aspecte esențiale în menținerea și îmbunătățirea esteticii și durabilității pardoselilor. Parchetul, fiind o alegere clasică și versatilă, se adaptează la diverse stiluri de amenajare și rezistă eficient în timp, chiar și în condiții de trafic intens. Costurile pentru montare și recondiționare variază semnificativ, influențate de tipul parchetului (laminat, stratificat, masiv), complexitatea lucrării, și dimensiunea suprafeței. Recondiționarea parchetului, în special, oferă o soluție economică pentru revitalizarea pardoselilor uzate, permițând schimbări de aspect prin diferite finisaje și tratamente, fără costurile asociate cu înlocuirea completă a pardoselii. Acest proces nu doar că extinde durata de viață a parchetului, dar și îmbunătățește estetica generală a spațiului, oferind proprietarilor posibilitatea de a se bucura de o locuință cu aspect îngrijit și modern.

Lista de articole interesante:

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

1 Mesaj

Rudi constructii
4 ani ago

Prețurile sunt ok, dar la tocurile ușilor necesita mai mult efort decât la montajul ușilor .în unele cazuri necesita sa spargi în pereti

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768