Cauti meseriasi pentru lucrarea ta?

Cauti o firma sau un meserias profesionist care sa iti execute lucrarea? Prolist te ajuta gratuit sa iti gasesti meseriasi pentru lucrarea ta!
Trimite detaliile lucrarii tale si te vom contacta cu cea mai buna solutie.  Ce este un foraj, foraje puturi apa si preturi foraje. [2022]

  Foraje puturi pentru apa

  Daca ai ajung aici esti interesat de foraje, avantajele forajelor pentru puturi apa si preturile unui astfel de proiect. Definitia forajelor este ‘ansamblul operatiilor de faramare sau de aschiere a rocilor din pragul gaurii de sonda, care se executa in vederea adancirii acesteia’ sau ‘ansamblul operatiilor case se efectueaza pentru a realiza o sonda’, in teorie un foraj pentru put de apa este o gaura adanca de unde se extrage apa acumulata.

  Puturile sunt cele mai bune mijloace de a obtine apa curata in conditiile in care nu exista alte surse in apropiere. Pentru construirea si interetinerea unui foraj de calitate trebuie o echipa calificata care are experienta si cunostiinte tehnice.

  Etapele de executie a forajelor pentru puturi apa

  Pentru executia unui foraj este esential sa intelegem diferitele etape prin care se trece:

  Gasirea firmei si semnarea contractului – ca in orice lucrare in domeniul constructiilor este esential sa gasesti echipa potrivita si oferta personalizata nevoilor tale. Dupa gasirea echipei de profesionisti trebuie incheiat un contract pentru a avea siguranta lucrarii.

  Transportul, pregatirea si amplasarea instalatiei de foraj – in locul stabilit se aduce instalatia de foraj, materialele si sculele necesare.

  Pregatirea batalului – batalul este zona de delimitare in care se depoziteaza noroiul de foraj in scopul reutilizarii lui, aceasta zona asigura o lucrare practica si curata.

  Pregatirea noroiului de lucru – acest fluid ajuta la lubrefierea in procesul de forare, racind si protejand instalatia. Noroiul de lucru este un composit alcatuit din apa, var si betonita.

  Saparea pana la adancimea necesara – sapatura se face cu un diametru mai mic decat gaura finala ca pe urma aceasta sa fie largita dupa nevoi. Desi presupune munca suplimentare aceasta practica este buna pentru determinarea straturilor acvifere.

  Introducerea tubulaturii –  in aceasta etapa se pozitioneaza filtrele si se introduce tubulatura PVC. Filtrele ajuta forajul impotriva nisipului, daca acestea nu sunt corect pozitionate forajul se poate umple cu nisip.

  Adaugarea pietrisului “margaritar” – acest pietris este un element extra de filtrare care retine impuritatile si permiterea doar a apei filtrate sa intre in foraj.

  Denisiparea si lipezirea putului – aceasta este etapa in care forajul este curatat de nisip, se pompeaza apa pana cand aceasta se face limpede.

  Documentatia de foraj – aceasta practica nu este des intalnita in Romania dar o echipa de profesionista va ofera la sfarsitul lucrarii toate informatiile tehnice de care aveti nevoie pentru mentenanta ulterioare.

  Masuratorile apei extrase –  Dupa finalizarea forajului pentru apa, se verifica apa obtinuta daca se incadreaza in parametrii normali astfel stabilind daca apa este potabila.

  Preturi pentru foraje puturi pentru apa

  Pentru a oferi un pret estimativ a oricarui lucrari de foraje trebuie luat in considerare urmatorii factori:

  • Geologia locatiei
  • Debitul, presiunea si cantitatea de apa dorita
  • Utilizarea finala a putului

  Preturile pentru foraje pot varia foarte mult in functie de factori prezentati mai sus, astfel va putem prezenta doar preturile in conditiile in care solul este mediu sau moale:

   

  Teava Debit Pret
  125mm Pana la 4000 litri / ora 250 lei/metru
  160mm 5000 – 15000 litri / ora 300-350 lei/metru
  200mm Pana la 25000 litri / ora 450 lei/metru
  225mm Pana la 50000 litri / ora 550 lei/metru

  *preturile pot varia in functie de locatie si de sol, preturile afisate sunt pentru soluri moi si medii, pentru soluri tari preturile se pot chiar dubla.

  Cat dureaza o lucrare de foraj puturi pentru apa ?

  O intrebare foarte buna, dupa gasirea unei firme profesionale care va poate ajuta, instalarea echipamentului dureaza undeva intre 2-3 zile iar apoi forajul depinde de adancimea necesara. Un foraj de 60 de metri cu un diametru de 140 mm poate dura in functie de sol aproximativ 2 pana la 5 zile.

  Pentru a efectua un foraj aveti nevoie de documentatie si avize de forare, puteti obtine informatii suplimentare despre acestea  de pe site-ul web a Apelor Romane, obtinerea acestora poate dura de la cateva zile la saptamani.

  Probleme si mentenanta puturilor de apa

  Un foraj bine facut are o durata de viata de 40-60 de ani, in conditiile in care acesta este intretinut corespunzator. Intretinerea corespunzatoare a forajului asigura ca putul de apa nu se va deterioara iar calitatea apei extrase ramane una buna. Serviciile de mentenanta trebuie realizate de personal calificat care dispun de echipamente de verificare.

  Pentru a intelege ce situatii(probleme) pot aparea trebuie sa definim niste termeni:

  • Nivel static de apa – este nivelul la care se afla oglinda de apa cand pompa este pornita
  • Nivel dinamic de apa – este nivelul la care se afla oglinda de apa cand pompa este setata la debit maxim

  Astfel putem avea urmatoarele situatii:

  • Nivelul static de apa este mai mare de 10 cm poate inseamna ca este o bresa la inelul de cimentare al forajului. Aceasta este o problema mare, apa comunica cu straturile de suprafata in acest caz riscul ca apa sa fie contaminata este mare.
  • Nivelul static de apa este mai mic de 10 cm poate insemna depuneri de nisip care blocheaza patrunderea apei astfel scazand debitul normal. In aceasta situatia va recomandam sa faceti o denisipare – curatare a forajului.
  • Nivelul dinamic creste si cel static ramane la fel, inseamna ca pompa de uzata sau defecta dar forajul este neafectat. Recomandam schimbarea pompei in acest caz.

  Ultimul aspect despre care vom vorbi in aceasta sectiune este compozitia apei. Apa extrasa din put trebuie dusa la verific periodic, mai ales daca are gust sau miros. Doar cu analize specifice pot deduce daca apa este in continuare potabila.

  Cat de adanc trebuie sa fie un put si cum se extrage apa?

  Nu exista un raspuns definitoriu pentru intrebarea cat de adanc trebuie sa fie un put de apa, totul depinde de unde se afla panza freatica. Totusi putem face niste estimari, adancimea medie a puturilor pe teritoriul Romaniei este de 60 – 80 metri. Pentru a afla cat de adanc trebuie sa fie un put in zona ta, recomandam contactarea unei firme de foraje din imprejurimi.

  Foarte multe lume se intreaba cum se extrage apa dintr-un put. In cele mai multe cazuri este nevoie de o pompa submersibila pentru a aduce apa la suprafata. In functie de zona si debitul de apa dorit se pot alege pompe de apa de diferite puteri. Exista unele exceptii in care apa poate fi extrasa din pamant de presunea proprie acest fenomen se numeste put artesian.

   

  Sper ca am reusit sa va raspundem la intrebarile despre foraje puturi pentru apa, daca aveti si alte intreabari adaugatile in zona de comentarii.

  Prolist

  Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

  Trimite

  Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
  Test 345 99 CNA768