Cum se realizeaza izolatia interioara a peretilor?
Ai probleme cu somnul din cauza zgomotului? Cauti modalitati de a economisi bani la factura de utilitati? Esti ingrijorat de cresterea umiditatii in casa ta? Chiar daca aceste probleme nu par legate, ele au o solutie comuna: izolatia. Multi oameni nu stiu asta, dar izolatia interioara a peretilor este un remediu pentru multe probleme. In cele ce urmeaza o sa va prezint ce inseamna aceasta, care sunt avantajele, ce optiuni aveti si cum puteti face asta.
Ce inseamna izolatia peretilor interiori?
Izolarea peretilor interiori presupune aplicarea de izolatie pe fata interioara a peretilor exteriori pentru a imbunatati performanta termica a casei tale. Izolarea interioara a peretilor poate fi totusi, perturbatoare si necesita indepartarea si refixarea unor elemente precum intrerupatoarele, caloriferele si alte utilitati pe care le aveti.
Dar lasand acesti factori deoparte haideti sa aflam care sunt avantajele izolarii peretilor interiori.
Avantajele izolarii peretilor interiori
Izolarea peretilor interiori are mai multe avantaje si anume:
Amortizarea sunetului
Multi proprietari aleg sa-si izoleze peretii interiori pentru a crea o bariera fonica intre camere. Desi nicio izolatie nu poate izola complet o camera, izolatia interioara poate reduce semnificativ transferul de zgomot. Pentru cei care au probleme cu somnul, amortizarea sunetului este foarte utila pentru perertii unui dormitor. In plus, izolatia interioara creste intimitatea camerelor, cum ar fi baile.
Eficienta energetica
Izolarea peretilor interiori functioneaza la fel ca izolarea peretilor exteriori. Adica, reduce rata de transfer de caldura de la o camera la alta. Fara izolatie interioara, aerul exterior va intra cu usurinta in casa ta, ridicand si scazand temperatura camerelor tale la niveluri incomode. Fluctuatiile de temperatura vor forta unitatea HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat), sa munceasca mai mult pentru a va aduce casa la temperatura programata, acest factor va duce evident la cresterea facturii la utilitati. Izolarea interioara va reduce fluctuatiile de temperatura din fiecare camera din casa ta.
Controlul imbunatatit al umiditatii
Umiditatea este creata in casa ta din activitati obisnuite precum, dusul, gatitul si spalatul. Daca aceasta umiditate se condenseaza in peretii tai, poate duce la mucegai, putrezire, mucegai si pete de apa.
Mucegaiul prezinta pericole grave pentru sanatatea familiei tale. Izolarea peretilor interiori reduce colectarea umiditatii. Membranele rezistente la vapori pot fi atasati la izolatia casei tale, iar acestia vor preveni condensul.
Tipuri de izolatii interioare
In functie de materialele folosite pentru izolarea interioara a casei tale, acestea au un rol propriu si exista mai multe tipuri de izolatii interioare, o sa iti prezint care sunt principalele tipuri de izolatii interioare:
- Izolatia fonica
- Termoizolatia
- Hidroizolatia
Despre acestea am discutat si la avantajele izolarii peretilor interiori.
Materialele care pot fi folosite pentru izolatiile interioare
Vestea buna pentru tine este ca ai mai multe optiuni pentru izolarea interioara. Daca ai decis sa repari, sa inlocuiesti sau sa realizezi izolatia interioara in propria casa, asigura-te ca discuti cu un expert in izolatie despre cea mai buna optiune pentru peretii casei tale.
Care sunt aceste optiuni?
Izolatie din fibra de sticla
Izolatia din fibra de sticla poate fi suflata sau instalata in betoane. Este cea mai ieftina optiune pentru izolatie, dar este dificil sa instalati un strat suficient de gros pentru a fi eficient.
Izolatie cu celuloza
Izolatia din celuloza este o izolatie suflata. Este fabricata din material reciclat care este apoi tratat cu substante chimice pentru a-l face rezistent la mucegai, insecte si foc. Celuloza este cea mai ecologica izolatie de pe piata.
Izolatie cu spuma
Izolatia cu spuma este o tehnologie de izolatie mai noua. Izolatia din spuma arata si se simte ca o crema de ras. Cu toate acestea, cand se usuca, formeaza o bariera aproape impenetrabila impotriva fluxului de aer.
Izolatie cu materiale naturale
Izolatia poate fi realizata chiar si din lana de oaie, fibre de lemn sau pluta, acestea sunt optiuni foarte bune pentru persoanele care cauta niveluri bune de respirabilitate si pentru cei interesati de acreditarile ecologice ale unui produs. Materialele naturale nu elimina/elibereaza toxine.
Merita sa izolati peretii interiori?
Izolarea peretilor interiori prezinta propriul set de probleme. Este mai ieftina decat izolatia peretilor exteriori (cu pana la 50% mai putin), dar mai putin eficienta, potential mai problematica si mai deranjanta, cu siguranta daca casa este ocupata in timpul in care se lucreaza la izolarea peretilor.
O sa va prezint cateva argumente pro si contra.
Pro:
- Este mai ieftina decat izolarea peretelui exterior ( cu pana la 50% mai putin)
- Ar putea fi singura optine daca nu puteti izola peretii pe exterior
- Exista optiuni in care respirabilitatea este o problema.
Contra:
- Este mai putin eficienta decat izolarea peretilor exteriori
- Este mai probabil sa provoace probleme cu umezeala (deci necesita o planificare foarte atenta)
- Veti pierde suprafata interioara
- Este un proces mai perturbator daca casa este locuita.
Pregatirea peretilor pentru izolarea interioara
Abordarea starii peretelui este foarte importanta inaintea realizarii izolatiei. Starea suprafetei va determina ce lucrari de pregatire sunt necesare, in principal daca tencuiala este veche trebuie indepartata. Se vor mai determina si urmatoarele aspecte:
- daca izolatia poate fi fixata pe perete cu adeziv
- daca va fi necesara fixarea mecanica
- daca este necesara placarea peretilor pentru o suprafata plana
Cum se realizeaza izolatia interioara a peretelui
1.Fixati izolatia direct pe perete
Prima optiune de instalare este prin care izolatia este fixata direct pe perete. Daca peretele este relativ plat si in stare buna, aceasta poate fi o metoda eficienta si rapida. Placile pot fi lipite direct de pe perete cu un adeziv specific scopului. Daca este necesar, pot fi folosite si fixari mecanice (suruburi).
2.Placarea peretilor
A doua optiune este placarea peretilor. Exista doua modalitati:
- Fixarea sipcilor pe pereti pentru a oferi o fixare mai uniforma a izolatiei
- Fixarea sipcilor peste izolatie. Ambele ar folosi sipci de 25×50 mm.
3.Constructia unui nou zid de stifturi
A treia optiune implica construirea unui nou perete de tip stift, in general de 100mm grosime in interiorul peretelui existent, cu o cavitate de 40 mm intre cei doi. Aceasta optiune ocupa mai mult spatiu decat celelalte optiuni.
4. Aplicati tencuiala izolatoare
Exista si o a patra optiune de izolare a peretelui intern si anume, aplicarea unei tencuieli izolatoare direct pe perete.
Acest lucru este cel mai util pentru peretii de piatra, unde respirabilitatea este importanta. Acest lucru ar implica un amestec de canepa sau pluta, straturi de tencuiala de var care strang o placa de pluta sau fibra de lemn.
In concluzie, sunt sigur ca ti-ai clarificat totul despre ceea ce inseamna izolarea peretilor interiori si ca acest proces (care nu este deloc usor) o sa iti imbunatateasca confortul casei tale, iar daca nu esti sigur ca poti face acest lucru de unul singur cu toata increderea iti recomandam sa apelezi la un expert.
Trimite