Debara – idei pentru un design functional

De-a lungul timpului se strang o multime de lucruri care necesita sa fie depozitate intr-un anumit spatiu. Indiferent ca este vorba despre alimente, haine, produse de curatenie, diferite accesorii, spatiul pentru depozitarea acestora este necesar pentru orice locuinta, dar nu numai.
O anexa a unei locuinte, precum o debara, o camara sau un dressing, ofera multiple solutii in ceea ce priveste suplimentarea spatiului de stocare. Acest lucru reprezinta o necesitate pentru orice tip de locuinta, dar nu numai.
Unul dintre secretele pentru o compartimentare eficienta se refera la exploatarea la maxim a fiecarei zone, indiferent care sunt dimensiunile acesteia. Inaltimea la care este indicat sa fie pozitionate rafturile si sertarele, este una de nivel mediu, in ideea de a avea acces cat mai usor la toate lucrurile.
Fie ca este vorba despre stocarea de conserve, borcane, diferite ustensile sau produse de curatenie, pot fi integrate multe alte accesorii, precum suporturi, cuiere sau chiar dulapuri de diferite dimensiuni, cu usi sau fara.
Pe langa aspectul legat de functionalitatea unei debara sau a unei camari, un lucru foarte important este cel legat de pastrarea unor conditii optime. Indiferent ca este vorba despre stocarea de alimente, detergenti sau haine, este important sa fie prevenit mucegaiul si igrasia. Acestea reprezinta doua dintre cele mai mari probleme intalnite, in cazul in care nu se acorda atentie unei izolatii corespunzatoare.
Cum sa eficientizez depozitarea lucrurilor?
Ordinea reprezinta un lucru important in ceea ce inseamna confortul necesar, iar acest lucru influenteaza in mod direct starea psihica. Organizarea lucrurilor presupune crearea unui mediu armonios atat din punct de vedere stilistic, cat si cromatic.
Majoritatea oamenilor sunt limitati in ceea ce priveste spatiul pentru depozitare. Este important ca orice spatiu sa fie utilizat cat mai eficient, fie ca este vorba despre o mansarda, un garaj, un balcon, o anexa exterioara sau o uscatorie.
Este important ca fiecare persoana sa gaseasca o modalitate proprie de a sorta si grupa lucrurile depoziate intr-o debara. In acest sens, nu se va pierde timpul in cautarea unui anumit obiect, acesta fiind usor de gasit in spatiul alocat.
Compartimentarea potrivita a pieselor de mobilier, precum si instalarea accesoriilor necesare, duc la eficientizarea spatiului avut la dispozitie. Pentru o avea o zona care se afla in permanenta ordine, cel mai des se apeleaza la etajere, rafturi, cutii.
Amenajare in functie de pozitionare si dimensiuni
Totul porneste de la dimensiunea si pozitia avuta la dispozitie pentru o debara. Indiferent de spatiul avut la dispozitie, accentul cade asupra aspectelor legate de organizare si a scopului avut.
O debara de mici dimensiuni poate reprezenta o adevarata provocare pentru a fi amenajata, dar acest lucru nu este imposibil de realizat. In acest sens, specialistii recomanda integrarea rafturilor clasice la distanta variata unele de altele. Acest lucru permite depozitarea obiectelor de dimensiuni diferite, dupa criterii variate pentru a fi gasite mai usor.
In momentul in care se dispune de o debara care are dimensiuni mai mari, exista mai multa libertate de amenajare. Cu toate acestea, este important sa se acorde atentie sporita in ceea ce priveste partea de organizare.
Rafturile pot avea dimensiuni mai generoase, iar compatimentarea se poate realiza intr-o maniera mai riguroasa. Astfel, se poate opta pentru diferite cutii, ladite, cosuri. Mai mult, adaugarea unor electrocasnice precum masina de spalat sau frigiderul, va duce la castigarea de spatiu pentru celelalte incaperi.
Depozitare incorporata in mobilier
Pe langa corpurile de mobilier destinate special depozitarii, mai sunt si alte solutii, precum spatiul de la pat sau canapea. Pe langa acestea, se poate opta pentru depozitare in alte piese de mobilier, precum rafturi suspendate, tabureti prevazuti cu capac, comode cu spatiu incorporat, birouri cu sertare.
O metoda eficienta, care poate fi personalizata si ieftina pentru depozitarea lucrurilor, o reprezinta etajerele modulare. Mai mult, rafturile utilizate pot crea o bariera care sa delimiteze spatiul unei incaperi, in sectiunile dorite.
In spatiile de dimensiuni mai reduse, se poate utiliza o alta forma pentru depozitare, si anume depozitarea cosmetizata. Acest lucru presupune asezarea anumitor lucruri sau obiecte in cutii si apoi amplasarea acestora sub pat sau deasupra dulapului.
Pentru ca acest lucru sa nu fie unul claustrofobic, este important sa se acorde atentie partii legate de estetica. Astfel, se poate opta pentru cutii de dimensiuni mai mari, pentru a fi cat mai putine la numar si a oferi impresia unui spatiu organizat. Un lucru important consta in alegerea acestor cutii de culoare asemanatoare mobilierului din incapere, iar daca este posibil si de textura similara. In acest fel, cutiile pentru depozitare se vor incorpora, intr-o anumita masura, mobilierului respectiv, fara ca incaperea sa para inghesuita.
Depozitare moderna si accesibila
Cu ajutorul cuierelor mobile, piesele de vestimentatie vor fi mereu la indemana, putand fi usor mutate dintr-o zona in alta. Mai mult, pe langa haine, si bijuteriile sau alte accesorii pot fi depozitate intr-un mod asemanator. Fie se pot agata intr-un mod stilizat pe un perete, fie se pot utiliza tavitele speciale pentru bijuterii.
In acest mod, incaperea va fi mereu ordonata si accesibila atunci cand se cauta anumite lucruri. Faptul ca nu se pierde mult timp in rascolirea lucrurilor necesare zilnic, reprezinta un mod eficient pentru depozitare.
Trimite