Gresie si faianta pentru baie – cele mai populare tipuri
Un model potrivit de gresie si faianta pentru baie, va face toata diferenta in realizarea aspectului sau, si iti permite sa creezi un spatiu relaxant si frumos, care sa reflecte adevaratul tau stil personal.
Proiectele de renovare a bailor sunt una dintre cele mai comune modalitati de a schimba aspectul casei tale, iar o mare parte din aceasta munca este alegerea dintre numeroasele tipuri de gresie si faianta. Cunoasterea diferitelor tipuri de materiale folosite intr-o baie este jumatate din intregul proiect de bricolaj.
Cel mai important este sa alegi un material care impiedica umiditatea sa se infiltreze sub suprafata si sa provoace daune. De asemenea, nu trebuie sa devina alunecoasa cand este umeda pentru a nu-ti pune siguranta in pericol. Selectia finala se rezuma in general la un act de echilibrare a balantei intre stil si buget.
Ce placi sunt potrivite pentru baia ta? Pentru a te ajuta sa te decizi, iata un ghid cu cele mai populare tipuri de gresie si faianta pentru baie.
Placi ceramice
Cel mai bun tip de gresie si faianta este cel realizat din ceramica. Sunt de lunga durata, rezistente la apa si accesibile pentru orice buzunar.
De asemenea, se pot optine modele gresie si faianta baie intr-o gama larga de culori, forme si dimensiuni, permitandu-ti sa creezi un design unic in functie de imaginatia pe care o ai. Indiferent de stilul pe care doresti sa il capete baia ta, poti folosi placile din ceramica pentru a crea un design aborigen, sau te poti inspira din stilul spectaculos al gresiei portugheze. Pentru un aspect mai rustic, poti alege o gresie tip parchet fara rosturi din ceramica, ce este mai simplu de montat decat celelalte tipuri.
Un mare avantaj al placilor ceramice este ca majoritatea pot fi folosite atat pentru pereti, cat si pentru podele, obtinandu-se un aspect fara imbinari.
Placi din marmura
Cand vine vorba de un design luxos, marmura este cel mai bun material. Este un material subtil si frumos, ideal pentru a adauga textura designului baii tale, datorita venelor de culoare care strabat suprafata placii.
Aceasta piatra standard functioneaza foarte bine cu schemele de decor traditionale si moderne, dar este perfecta si pentru a crea elemente caracteristice in baia ta. Placile trebuie insa manevrate cu grija si este o optiune foarte costisitoare, insa este de neinvins pentru un stil atemporal.
Gresie si faianta portelanata
Daca iti odresti ca gresia ta din baie sa reziste mult timp, portelanul este varianta ideala. Este robust, durabil si foarte rezistent la apa, zgarieturi si pete. Poate fi folosit pentru a crea efecte frumoase, deoarece este disponibil intr-o gama foarte larga de culori.
Poti folosie o gresie tip parchet fara rosturi, sau cu aspect de piatra, oferind o alternativa mai durabila. Atat efectele mate, cat si cele lucioase pot fi obtinute pentru a se potrivi cu orice baie.
Portelanul are un cost destul de ridicat, insa este o investitie de lunga durata, ce nu necesita foarte multe procese de intretinere.
Gresie si faianta din calcar
Calcarul este o varianta potrivita pentru un design in tonuri naturale. Nuantele sale subtile de bej, maro si gri, au rolul de a aduce caldura si confort baii tale, fiind in acelasi timp si foarte durabila in timp.
Placile din calcar trebuie insa sigilate extrem de bine pentru a putea fi folosita intr-o baie, deoarece este un material poros. De asemenea, necesita un nivel ridicat de ingrijire pentru a continua sa arate frumos dupa aplicare, insa, cu toate acestea, merita pentru ca acest material atractiv si versatil permite crearea unui design frumos pentru o baie ce emana caldura.
Placi de mozaic
Desi placile de mozaic pot fi realizate din orice material, designul sau este foarte diferit fata de placile traditionale. Mozaicul este utilizat pentru a se crea diferite modele gresie si faianta baie, care puse cap la cap formeaza un design elaborat, ce va atarge atentia tuturor.
Aceste placi pot fi folosite pentru pereti sau podele, in functie de dorintele tale. Stilul marocan poate fi o inspiratie inedita care s-ar putea potrivi cu o baie ce imbina traditionalul cu modernul.
Gresie si faianta din sticla
Sticla este unul dintre cele mai personabile materiale, ceea ce face usoara posibilitatea de a va exprima propria personalitate. Disponibila intr-o varietate larga de culori si nuante, de la indraznet la subtil, sticla refcelta intr-un mod exceptional lumina din jurul baii, ceea ce creaza o senzatie luminoasa si spatioasa.
Aceasta este de asemenea un material foarte practic pentru bai, deoarece este rezistenta la apa in mod natural, si nu necesita o intretinere complexa deoarece nu se pateaza. Cu toate acestea insa, sunt usor de ciobit sau de zgariat.
Placi din ciment
Placile din ciment sunt extrem de rezistente la uzura si reprezinta o alegere excelenta pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi baile de langa piscine. Desi trebuie sa ai grija sa etansezi foarte bine cimentul pentru a avea o viata cat mai lunga, acesta este usor de intretinut si poate fi renovat cu usurinta pentru un design nou.
Placi din ardezie
Daca ai o baie cu trafic intens ce are nevoie de un finisaj de lunga durata, placile din ardezie sunt o alegere evidenta. Ardezia este unul dintre cele mai dure materiale pentru gresie si faianta, fiind aproape imposibil de ciobit sau zgariat.
Vine intr-o varietate larga de culori si texturi, ceea ce iti pune la dispozitie multe modele gresie si faianta baie din care poti alege. Fiecare placa este unica ca aspect, astfel incat sa fie folosita pentru crearea unor efecte originale. Cele mai populare culori sunt cupru, verde, albastru, negru sau gri.
In calitate de piatra naturala, ardezia tinde sa fie foarte costisitoare, insa reprezinta o investitie pe termen lung, deoarece este un material care a re calitatea de a-si mentine aspectul pentru multi ani.
Cele mai nepotrivite optiuni pentru decorarea pardoselii unei bai
- Covor – de regula, covoarele mentin umiditatea pentru o perioada lunga de timp, de multe ori ducand la un miros urat sau chiar formarea mucegaiului;
- Lemn masiv – acesta nu vine cu niciun fel de protectie impotrova umiditatii. Chiar si o cantitate foarte mica de apa va duce la putrezirea acestuia intr-un timp destul de scurt. Daca insa vrei neaparat montarea lui in baie, va trebui sa apelezi la specialisti care sa nu lase nici cel mai mic spatiu liber intre placi, pentru ca apa sa nu aiba pe unde sa se infiltreze.
Daca te intereseaza pretul estimativ ai unei lucrari de gresie si faianta, poti citi ariticolul nostru Preturi practicate in 2022 pentru placarea cu gresie si faianta
Trimite