Hidroizolatie – Ce este si cand trebuie facuta

hidroizolatie

Termenul de hidroizolatie face referire la aplicarea unui strat special, ce are ca scop protejarea unei anumite suprafete impotriva umiditatii. In functie de nevoiel tale, poti utiliza mai multe tipuri de materiale pentru protectie, si anume: folie, smoala, tabla protejata corespunzator impotriva coroziunii, spe exemplu otel inoxidabil sau tabla zincata.

Umiditatea din interiorul unei case poate fi foarte devastatoare din mai multe cauze, inclusiv din cauza riscurilor provocate de mucegai. De asemenea, apa poate provoca deteriorarea integritatii structurale a unei locuinte, ceea ce te-ar putea pune intr-un pericol destul de grav.

Procesul de hidroizolatie este recomandat a fi realizat in timpul constructiei unei case. Se face de obicei la subsol, desi ti-ai putea impermeabiliza casa de la acoperis pana la fundatie. Trebuie insa sa intelegi diferenta intre hidroizolatie si impermeabilizare. Hidroizolatia impiedica patrunderea apei si a umezelii in cladire, iar impermeabilizarea iti ofera o bariera impotriva vaporilor care rezulta in urma variatiilor de temperatura.

Avantajele procesului de hidroizolatie

Acest proces ofera o multime de avantaje casei tale. Unul dintre avantaje este ca se poate realiza in mai multe moduri. Poti instala sisteme de hidroizolatie atat in interior, cat si in exterior.

Hidroizolarea exteriorului necesita excavarea solului din jurul fundatiei, pana la baza acesteia. Apoi, este instalata o membrana impermeabila si placi speciale. Aplicate corect, aceste materiale de etansare raman flexibile si se misca impreuna cu peretele in timpul perioadelor de inghet si dezghet.

Un alt avantaj este ca, o data realizata, hidroizalatia nu va mai trebui repetata. Cu toate acestea, in situatia in care observi urme de umiditate pe proprietatea ta, este posibil sa fie necesar sa repari membrana impermeabila.

Cel mai important avantaj al hidroizolatiei este ca va creste valoarea locuintei. Aceasta previne dezvoltarea mucegaiului, unul dintre cei mai mari daunatori ce afecteaza valoarea casei. Hidroizolatia impiedica patrunderea apei in structura de lemn sau de metal a constructiei, ceea ce duce la o pastrare mult mai buna a materialelor din care a fost construita.

Tipuri de hidroizolatie

Pentru a putea intelege cat mai bine ce inseamna hidroizolarea, ar trebui sa intelegi care sunt diferitele tipuri de hidroizolatie.

Sistem de drenaj – daca iti doresti un subsol uscat, atunci ai nevoie de un sistem bun de drenaj al apei. Asadar, apa de ploaie sau apa subterana trebuie directionata departe de scurgerea casei. De asemenea, jgheaburile si celelalte sisteme de drenaj trebuie instalate astfel incat apa sa nu se scurga aproape de fundatia cladirii;

Hidroizolatii interioare – sunt cele mai suor de realizat si cele mai accesibile. Acestea include etansare oricarei cai de intrare a apei si umiditatii,, inclusiv pentru usi, ferestre, podele sau imbinari ale peretilor. Hidroizolatia interioara include folosirea de materiale speciale pentru a umple orice fisura prin care umiditatea ar putea patrunde;

Hidroizolatie exterioara – este cea mai eficienta modalitate de a prevenii infiltrarea umezelii si a apei in fundatia casei. Acest roces se realizeaza prin excavarea solului din jurul fundatiei, iar apoi aplicarea unui material de etansare rezistent la apa. Daca hidroizolatia este realizata in timpul procesului de constructie, aceasta ar trebui sa dureze o viata intreaga.

Ce zone ale casei sunt recomandate pentru hidroizolatie?

Protejarea supravetei impotriva patrunderii apei sau a umezelii este importanta in special in cazul incaperilor situate la nivelul solului sau sub acesta. Se aplica, de asemenea, in pivnite sau in apartamente aflate la subsol.

Hidroizolatie in baie – baile sunt zone expuse la apa, iar acest lucru vizeaza in special pardoselile cu gresie, deoarece chitul nu protejeaza impotriva umezelii. Zona de sub dus sau de langa cada trebuie sa fie foarte bine hidroizolate, pentru ca mucegaiul sa nu se poata forma. Aceasta trebuie aplicata inainte ca baia sa fie terminata, si se pot folosi toate tipurile de hidroizolatie;

Hidroizolarea teraselor si balcoanelor – acestea sunt de obicei expuse efectelor nocive ale umezelii. Poti folosi diverse materiale, cum ar fi folie lichida sau mortar impermeabil. De asemenea, pentru o terasa mare, este indicat sa utilizezi o acoperire flexibila, pe baza de rasini poliuretanice;

Hidroizolarea subsolului – este foarte importanta pentru orificii de conducte, conexiuni ale elementelor izolante, sau a oricarui tip de imbinare.

Hidroizolarea scarilor exterioare – materialele utilizate pentru hidroizolarea fundatiilor si a subsolurilor functioneaza foarte bine si in acest caz. De asemenea, poti utiliza aceeasi motoda de hidroizolatie aplicate pentru balcoane sau terase. Este deosebit de important sa se realizeze aceasta protectie, in special pentru perioadele cu temperaturi ce duc la inghet, deoarece microcristalele de gheata pot deteriora suprafata scarilor.

Cand trebuie realizat procesul de hidroizolatie a casei?

Cel mai bun moment pentru a-ti hidroizola casa este in timpul procesului de constructie. Daca ai posibilitatea de a efectua atat hidroizolatia exterioara, cat si cea interioara, ar trebui sa ai o casa rezistenta pentru un timp indelungat.

De asemenea, hidroizolatia este recomandata atunci cand sunt gasite scurgeri, crapaturi sau urme de mucegai in subsol. Desi poate parea o actiune destul de costisitoare la prima vedere, te va costa mult mai mult daca nu o faci la timp.

Izolarea corecta a podelelor din beton aflate la subsol, a fundatiilor si a peretilor aflati sub nivelul solului, nu numai ca iti va permite sa eviti orice problema cu scurgerile de apa sau cu mirosurile neplacute, ci si probleme mult mai grave ce pot afecta structura casei. Peretii imezi isi pot pierde proprietatile in timp si nu vor mai avea aceeasi sustinere.

In cazuri extreme acest lucru poate duce la daune grave sau chiar la prabusirea constructiei. Asadar, procesul de hidroizolatie exterioara a peretilor din subsol este la fel de importanta ca hidroizolatia acestora din interior.

Protejarea bailor, a balcoanelor sau a teraselor, va impiedica umiditatea sa se infiltreze la etajele de dedesubt, oferimdu-ti sansa de a evita situatiile neplacute daca locuti intr-un apartament de bloc. In plus, vei putea evita aparitia mucegaiului sau a altor reactii nedorite si nefavorabile pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Acum ca stii ce inseamna procesul de izolatie, ce implica acesta si cand ar trebui realizat, apeleaza cat mai repede la un expert ce iti poate furniza cele mai bune servicii din acest domeniu.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768