Incalzire in pardoseala – cum functioneaza si care sunt avantajele
Un sistem de incalzire in pardoseala poate fi folosit pur si simplu pentru a incalzi podeaua unei camere, sau pentru a actiona ca o sursa primara de caldura, inlocuindu-se astfel clasicele calorifere. Acesta vine in doua forme principale, si anume sisteme electrice si sisteme de apa.
Sistemele electrice utilizeaza cabluri electrice pentru a genera caldura, in timp ce sistemele de apa folosesc o structura de tevi fixate in podea, o sursa de caldura si o pompa pentru a conduce apa prin tevi pentru a incalzi podeaua. Fiecare tip de sistem ofera beneficii diferite, ceea ce le face mai potrivite pentru anumite tipuri de proiecte.
In prezent, noua tehnologie a oferit posibilitatea de a alege diferite modalitati de incalzire si racire a spatiilor de locuit, sau chiar industriale.
Cum functioneaza o incalzire in pardoseala?
Principiul de baza al acestui sistem de incalzire este destul de simplu. In loc de montarea unor panouri metalice pe pereti, tevile ce au ca scop incalzirea, sunt asezate in podea pentru a deveni efectiv un radioator de dimensiuni mai mari.
Radiatoarele clasice functioneaza prin incalzirea aerului din jur prin convectie. In schimb, un sistem de incalzire in pardoseala utilizeaza atat caldura obtinuta prin convectie, cat si caldura radianta pentru a incalzi o camera. Acest amestec creeaza o temperatura constanta ce se simte mai confortabila, deoarece sunt eliminate punctele reci.
Datorita faptului ca podeaua este mult mai mare in comparatie cu un radiator sau un calorifer, temperatura trebuie sa fie doar cu cateva grade peste temperatura aerului pentru a oferi suficienta caldura ca sa incalzeasca usor o camera. Scopul principal pe care il are o incalzire in pardoseala este de a crea o sursa de caldura uniforma pe intreaga suprafata a podelei din camera, pentru a asigura un nivel de confort constant.
Tevile ce alcatuiesc acest sistem sunt instalate in mod normal sub toata suprafata podelei. In cazul sistemului cu apa, aceste tevi sunt conectate la un colector central, care este alimentat cu apa calda de la o sursa de caldura adecvata, cum ar fi o pompa de caldura sau un boiler.
Ce tip de incalzire este mai bun? Electric sau pe apa?
In termeni de baza, un sistem de incalzire in pardoseala pe apa este construit din tevi, umplute cu apa calda si alimentate de un boiler sau o pompa de caldura, ascunse in podea si, in cele mai multe cazuri, incorporate intr-o sapa.
Acest tip este recomandat pentru cei care construiesc o casa sau o incapere de la zero, sau planifica de dinainte un sistem de incazlire pentru intreaga casa. Incalzirea electrica este de obicei mai ieftina si mai usor de instalat decat cea pe apa. Cu toate acestea, costurile de intretinere pot fi de trei ori mai mari.
Componentele cheie ale unui sistem de incalzire in pardoseala
Un astfel de sistem functioneaza prin distribuirea unei temperaturi mai scazute a apei calde printr-un circuit de tevi aflate sub podeaua finisata. Caldura este monitorizata si controlata prin termostate inteligente, pentru a se mentine o temperatura constanta in intreaga casa sau in zone individuale.
- Termostate: aceste termostate de camera individuale controleaza cand este necesara incalzirea in fiecare incapere, precum si temperatura dorita;
- Circuite de conducte: cand caldura este pornita, intreaga suprafata a podelei este incalzita prin circuite de conducte la 25°C – 28°C, ceea ce ofera o distributie uniforma a caldurii la o temperatura putin mai mare fata de cea a camerei;
- Centrul de cablare: porneste centrala si trimite caldura in camere atunci cand este necesar;
- Centru de control: este montat pe distribuitorul care conecteaza circuitele de conducte instalate in podea.
Ce tipuri de pardoseli sunt compatibile cu acest sistem de incalzire?
O incalzire in pardoseala nu este compatibila doar cu suprafetele acoperite de gresie sau piatra. Desi functoneaza foarte bine in combinatie cu aceste podele dure, asta nu inseamna ca si alte tipuri de podele nu sunt compatibile. Placile din ceramica sau portelan si podelele din piatra naturala sunt cele mai eficiente alegeri pentru acest tip de incalzire.
- Lemn: functioneaza cu incalzirea prin pardoseala, insa trebuie sa aiba un profil subtire, de 12 mm sau de 15 mm, pentru a nu afecta lemnul sau puterea de caldura. Cu toate acestea, suprafetele acoperite cu lemn masiv nu pot face fata schimbarilor constante de temperatura, si cel mai probabil se vor deteriora si deforma in timp;
- Covor: daca doriti sa acoperiti pardoseala cu un covor, trebuie sa tineti cont de faptul ca acesta va afecta rezultatul sistemului de incalzire. Cel mai bine este sa proiectati tevile astfel incat sa fie mai apropiate una de cealalta, la aproximativ 100 mm, astfel incat sa existe suficienta lungime expusa la o suprafata libera.
Principalele avantaje ale unui sistem de incalzire in pardoseala
Nu exista nicio indoiala ca incalzirea in pardoseala a devenit din ce in ce mai populara in fiecare an si a devenit un standard pentru majoritatea constructiilor noi, dar este montata si retroactiv pentru prorprietati mai vechi.
-
Eficienta
Atat sistemele de apa cat si cele electrice sunt mult mai eficiente fata de caloriferele traditionale. In general, un calorifer are nevoie de incalzire la aproximativ 60°C – 75°C, iar un sistem de incalzire in pardoseala necesita o incalzire la aproximativ 29°C, in functie de tipul de podea utilizata.
Radiatoarele incalzesc in primul rand zonele din jurul lor, ceea ce lasa incaperile sa fie predispuse la puncte reci. Incalzirea in pardoseala insa, are efect asupra intregii suprafete ale podelei, ceea ce face ca punctele reci sa nu se creeze.
-
Simplu de intretinut
In general, acest tip de sistem de incalzire necesita foarte putine lucrari de intretinere odata ce este pus in functiune, iar majoritatea acestora vin cu o garantie cuprinsa inter 25 si 50 de ani.
-
Siguranta si confort
Caldura de la incalzirea in pardoseala este mult mai confortabila si uniform raspandita in comparatie cu cea a unui calorifer sau radiator clasic. Aerul este mai proaspat si mai bogat in oxigen, plus ca nu va mai trebui sa iti faci griji ca te poti ranii atunci cand atingi din greseala un calorifer fierbinte.
-
Functioneaza cu toate tipurile de podele
Indiferent de tipul de podea aflata deja in casa, fie ciment, lemn, gresie sau piatra, un astfel de sistem de incalzire va functiona cu aceasta.
-
Simplu de instalat
Sistemele de apa pot fi usor de instalat daca fac parte dintr-un proiect de renovare al unei locuinte, in timp ce unele instalatii electrice, in functie de dimensiunea camere, pot fi realizate ca un proiect de bricolaj. Trebuie sa tii cont insa de sfaturile si indrumarile unui specialist calificat inainte de a te apuca de orice lucrare.
Trimite