Lipsa acuta de meseriasi la nivel national continua

lipsa acuta de meseriasi

Conform statisticilor, deficitul de meseriasi pe piata muncii din tara este, in prezent, de aproximativ un milion de persoane. Explicatiile oferite de specialisti ar fi multiple, in primul rand faptul ca populatia apta de munca a plecat in Occident, iar scolile profesionale au fost desfiintate.

Lipsa acuta de meseriasi reprezinta una dintre cele mai mari provocari intalnite pe piata muncii din Romania. Numarul elevilor care sa aleaga scolile profesionale a scazut semnificativ, insa au fost infiintate programe la nivel national care sa sustina acest lucru.

Companiile din Romania se confrunta cu probleme majore, printre care infrastructura deficitara si lipsa personalului calificat. Printre factorii decisivi in migratia masiva a populatiei se numara o remuneratie mai atractiva, conditii mai bune de munca, legislatie clara, respectiv o calitate mai ridica a vietii.

Masuri luate in sistemul de invatamant romanesc

Dupa ce invatamantul profesional a fost reinfiintat in 2012, lipsa de meseriasi nu a fost acoperita nici pana in prezent.

Prin desfiintarea scolilor profesionale, s-a urmarit cresterea numarului candidatilor pentru invatamantul universitar. Motivul ar fi fost lipsa de interes a tinerilor privind acest tip de invatamant, insa peste cativa ani, acest lucru s-a intors impotriva societatii noastre.

In acest mod, se poate afirma faptul ca sistemul de invatamant romanesc nu s-a aflat in corespondenta cu cerintele de pe piata muncii. Astfel, s-a ajuns in situatia de a duce lipsa acuta de meseriasi calificati.

In alte tari din Europa, sistemul de invatamant este structurat astfel incat sa formeze numerosi specialisti care sa contribuie la dezvoltarea economica a societatii. Insa, in Romania, invatamantul tehnic si profesional este destul de slab format din punct de vedere metodic.

Necesitatea lipsei personalului calificat a facut ca tot mai multe firme sa se implice in sistemul educational, formand scolile profesionale duale. Astfel, se doreste sa fie pus accent pe importanta educatiei profesionale, dar si pe alte proiecte ce sustin formarea de angajati calificati. Cu toate acestea, un numar destul de mic de tineri prezinta interes pentru invatarea unei meserii calificate.

In prezent, scolile profesionale in sistem dual, vin pentru a intampina necesitatea pietei fortei de munca, fiind creat la initiativa firmelor din tara. Astfel, companiile implicate in acest sistem educational au posibilitatea de a-si forma angajatii viitori, din randul celor care efectueaza stagii de practica.

Invatamantul dual dureaza trei ani, pune accent pe partea practica si este sustinut financiar prin bursa acordata fiecarui elev in valoare de cel putin 400 lei pe luna.

Printre cele mai apreciate astfel de specializari, se numara electromecanic, sudor, operator pe masini unelte cu comanda numerica, confectioner articole de piele, sculer-matriter.

In acest mod elevii de liceu, pot simula un program de munca real, totodata invatand bazele meseriei pentru care se pregatesc.

Ce presupune acest lucru pentru sectorul privat?

Este cunoscut faptul ca tara noastra se confrunta cu o lipsa acuta acuta de meseriasi. Motivele sunt numeroase, insa printre cele mai cunoscute se numara salariile mici, conditiile de munca deseori precare, volum mare de munca, s.a.

In ultimii ani, antreprenorii sustin faptul ca au fost realizate investii importante in sectorul privat, lucru datorat cresterii economice. Cu toate acestea, oferta meseriasilor calificati se micsoreaza constant, iar angajatorii cauta tot felul de solutii.

Un procent mare de antreprenori din domeniul constructiilor, sustin faptul ca au fost in postura de a refuza ofertarea de noi proiecte din lipsă de personal calificat. Multe echipe de muncitori se afla in situatia de a lucra cu oameni care au varsta de peste 55 de ani sau care se afla in pragul pensionarii.

Tot mai multe companii implementeaza diferite programe pentru a atraga forta de munca din randul tinerilor, uneori chiar de pe bancile scolilor. In acest sens, reprezentantii firmelor se deplaseaza in scoli si prezinta oferte atractive, incercand sa convinga generatia tanara, de beneficiile unei posibile angajari sau stagii de practica. Pe langa acestea, de cele mai multe ori, se ofera si posibilitatea de a oferi calificare la locul de munca.

Trimitequestion_answer

Nume banca Nume cont Numar cont Numar Sort (daca exista) IBAN BIC/Swift (daca exista)
Test 345 99 CNA768