Microciment – Ce este, utilizari si avantaje

Termenul de microciment reprezinta un strat decorativ compus din ciment, rasini pe baza de apa, pigmenti minerali si aditivi, ce poate fi aplicat pe o varietate larga de suprafete verticale si orizontale, datorita aderentei sale mari. Acest material de constructii se face remarcat prin faptul ca se aplica direct pe materialele existente, cum ar fi gresie, marmura, ipsos, gips-carton, si multe altele.

Microcimentul este utilizat pentru o placare de ultima generatie, fara rosturi, fiind potrivit atat pentru spatii interioare cat si exterioare. Acesta poate fi placat pe podele, scari, pereti, piscine, tavane, chiar si pe mobilier. Versatilitatea sa l-a facut sa fie de nelipsit din planurile de renovare a locuintelor comerciale, private sau a suprafetelor mari, cum ar fi centre sportive, hoteluri, cladiri industriale sau restaurante.

Pentru un aspect contemporan, performanta superioara si intretinerea minima necesara, utilizarea microcimentului devine din ce in ce mai populara. Finisajul final poate fi mat, texturat sau lustruit, iar prin adaugarea pigmentilor de culoare, se pot obtine diferite efecte, cum ar fi aspectul metalic, uniform, pestrit sau chiar venetian.

Acest material de constructii ofera o gama larga de posibilitati pentru realizarea finisajelor decorative. Poate avea diferite texturi: gros, mediu sau subtire, dar si diferite culori in functie de dorintele tale.

Care este cea mai buna practica pentru aplicarea microcimentului?

Este un produs versatil, disponibi intr-o gama diversificata de texturi si culori. Din aceasta cauza, microcimentul este o optiune excelenta pentru cei care doresc sa ofere elemente de design unice, dar si un finisaj contemporan.

Spre deosebire de betonul standard, microcimentul nu necesita abilitati speciale pentru aplicare, sau utilaje grele. Cu toate acestea, pentru obtinerea celor mai bune finisaje, este important sa respecti cateva etape.

  1. Pregatirea suprafetei

Prima etapa a aplicarii de microciment, este pregatirea suprafetei ce urmeaza sa fie acoperita cu materialul de constructii. Aceasta trebuie sa fie spalata si curatata, pentru a se indeparta praful, pietrisul sau orice tip de murdarie. De asemenea, orice alt meta sau armatura expusa ce s-ar putea coroda, trebuie curatat si acoperit pentru protectie.

  1. Amestecarea

Poate fi amestecat manual, insa daca sunt necesare cantitati mari de material, atunci este mai usor sa te folosesti de un utilaj pentru mixare. Cantitatea de apa necesara variaza in functie de amestec, insa raportul este totusi de aproximativ 1:8 (apa la microciment). Pentru un rezultat corect, microcimentul trebuie adaugat treptat in apa, in timp ce este amestecat constat si incet.

  1. Aplicarea

O data amestecat complet, este important sa aplici microcimentul pe suprafata pregatita cat mai rapid posibil, pentru o curgere si consistenta optima. Apoi, folosind instrumente curate, materialul trebuie netezit si lasat sa se usuce.

Unde se poate utiliza microciment?

Se poate utiliza microciment pentru a acoperi atat podele noi construite, cat si pe cele deja existente, sau pentru a acoperi suprafete cu gresie pentru a se produce un finisaj elegant de tip beton lustruit.

Acelasi produs este utilizat pentru acoperirea peretilor, creandu-se un aspect betonat, oferind totusi mai multa flexibilitate si rezistenta la fisuri fata de un beton conventional. Atata timp cat stratul de material este pregatit si aplicat corect, mai mult ca sigur poate fi folosit pentru acoperirea multiplelor tipuri de suprafete.

De la scari, la piscine sau piese de mobilier placate cu microciment, utilizarile sale sunt foarte variate.

Pardoselile din microciment crapa?

Aproape orice tip de finisaj de suprafata, fie ca vorbim despre microciment, gresie, beton lustruit, rasina, podele din lemn, poate crapa sau se poate deteriora daca este supusa unei forte sau miscari mai mari decat rezistenta la tractiune pe care o are produsul de finisare.

Spre exemplu, daca o sapa de sub gresie ar trebui sa se miste in timpul punerii in functiune a unui sistem de incazire in pardoseala, exista sanse destul de mari ca placa sa se sparga. Miscarea excesiva poate forta placile din beton sa crape.

Asadar, este foarte posibil sa spargi o podea de microciment. Un strat de produs cu grosimea de 3 mm nu poate retine solicitarea unei sape sa a unui substrat de beton cu o grosime de 50 mm sau 100 mm.

Cum se intretine microcimentul?

Atunci cand este etansat si aplicat corect, poate fi intretinut cu usurinta prin stergere uscata cu un mop plat din microfibra pentru colectarea prafului fin sau a resturilor de pe suprafetele acoperite cu acest material. Daca stratul fin de murdarie sau praf nu este indepartat in mod constant, ar putea deteriora materialul.

De asemenea, podelele din microciment ar trebui curatate in mod regulat cu un produs de intretinere cu un pH neutru. Aceste produse de curatare mentin in mod activ suprafata etansa prin indepartarea murdariei, si nu vor provoca reactii chimice.

In cazul aparitiei crapaturilor sau a altor deteriorari, se pot efectua reparatii locale, ce nu necesita costuri mari sau prea mult effort. In timp, daca suprafata se degradeaza, se poate aseza un strat suplimentar de finisare, fara a se produce oscilatii, avand in vedere ca grosimea materialului este foarte redusa.

Care sunt principalele avantaje ale placarii cu microciment?

Acesta are numeroase avantaje fata de comentul traditional. Printre acestea se numara:

  • Se leaga bine pe aproape orice suprafata;
  • Are permeabilitate scazuta, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat in exteriorr, bai sau bucatarii;
  • Nu contine clor, oferind durabilitate si siguranta;
  • Ofera finisaje decorative multiple;
  • Nu necesita compactare, asa ca nu vei avea nevoie de utilaje grele;
  • Aplicarea se face manual, ceea ce duce la un rezultat unic si personalizat;
  • Nu se strange la aplicare, ceea ce inseamna ca nu vor aparea crapaturi sau pliuri;
  • Grosimea materialului este de 2-3 mm, deci nu va afecta sarcina structurala a cladirii;
  • Este rezistent la lovituri, zgarieturi si produse chimice
  • Are o rezistenta crescuta la apa.

Concluzie

Microcimentul este o alternativa ideala la betonul lustruit sau tencuielile lustruite, si este extrem de versatil, fiind capabil sa adere si sa acopere o gama larga de suprafete. Paleta sa de culori variate poate satisface orice dorinta sau plan de reamenajare.

Este un material minunat care va deveni cu siguranta o alegere potrivita pentru orice profesionist, sau pasionat de design.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768