Opteaza pentru verde – cum sa reduci toxicitatea dintr-o incapere

camera verde opteaza

Prin faptul ca se realizeaza variante ecologice in tot mai multe domenii, avem posibilitatea de a face alegeri care influenteaza impactul nostru asupra planetei.

In ultimii ani au fost numeroase miscari de responsabilitate sociala, iar la nivel mondial se urmareste, in principal, sustinerea mijloacelor de trai ale diferitelor populatii si pastrarea habitatelor naturale ale animalelor, insectelor, pasarilor. Asadar, inainte de a face o achizitie de bunuri, ecologistii ne sfatuiesc sa luam in considerare numeroasele variante prietenoase cu mediul.

Pe langa faptul ca exista optiunea de a lua decizii in cunostinta de cauza asupra sanatatii noastre, acest lucru poate face o mare diferenta asupra mediului inconjurator.

Materiale cu toxicitate redusa

De regula, in producerea bunurilor “eco-friendly” nu se folosesc substanțe ignifuge, formaldehidă sau alte substanțe chimice dăunătoare pentru om si mediul inconjurator.

Toxicitatea unui material se observa in timp, nu in momentul achizitionarii acestuia. Un exemplu in acest sens, il reprezinta o piesa noua de mobilier care dupa ce este adusa in locuinta, incepe sa degaje un miros specific. In situatia in care incaperea respectiva este bine izolata si nu este aerisita, compusii organici volatili se resimt destul de tare la nivel olfactiv. In acest sens, calitatea aerului din locuinta este discutabila si este necesar ca acest lucru sa fie constientizat.

O alta varianta pentru cei care doresc ca nivelul de toxicitate sa fie cat mai redus, o reprezinta achizitionarea mobilei second-hand, care a eliberat deja cea mai mare parte a emisiilor de gaze.

Un aspect important este legat de partea de adezivi utilizati in fabricarea mobilierului, dar nu numai. In contextul mobilei “green”, se urmareste utilizarea unor adezivi pe baza de ceara sau uleiuri naturale, evitandu-se substantele chimice daunatoare mediului. In aceasta situatie, mobila “eco-friendly” reprezinta o varianta ecologica care garanteaza faptul ca nivelul de substante toxice este redus.

In ceea ce priveste materialele de umplere utilizate ca si materii prime in procesele de productie, se poate opta pentru variante cat mai naturale. Unul dintre aceste materiale este latexul natural organic certificat, care este durabil in timp si in care nu se gasesc bacterii, mucegai sau alte substante chimice. Acesta este format din seva coagulata a mai multor plante in momentul expunerii la aer. Emulsia este formata din proteine, uleiuri, rasini, amidon, zaharuri, alcaloizi.

Deasemenea, vata ecologică este utilizata de diferiti producatori, deoarece respectă standardele de sustenabilitate, fara sa conțina chimicale.

Dintre cele mai utilizate tesaturi care prezinta o toxicitate scazuta, se numara bumbacul, canepa, lana, majoritatea fiind certificate organic.

Obiecte realizate din materiale recuperate

Interventia de restaurare a unui obiect are scopul de a stopa procesele de deteriorare, utilizand mijloacele adecvate. In aces sens, aproape orice material poate fi recuperat, chiar daca nu in totalitate.

Lemnul este unul dintre materialele pe care se pune accent sa fie recuperat, acolo unde este posibil acest lucru. Astfel, populatia este incurajata sa faca asemenea optiuni, chiar daca este vorba despre cateva mici piese de mobilier, precum o masa de cafea, un cuier, o masa, scaune.

Trebuie avut in vedere faptul ca lemnul recuperat se regaseste in cantitati mici, datorita faptului ca necesita ingrijire si tratamente pentru a nu se deteriora. In acest sens, pentru a nu putrezi sau a nu fi atacat de acarieni, este necesar ca lemnul sa fie tratat. Insa sunt si situatii in care sub stratul scorojit, se afla lemn sanatos si curat.

Chiar daca lemnul masiv recuperat se regaseste in cantitati destul de mici, el este apreciat de cunoscatori, datorita faptului ca se poate obtine un obiect nou, dar totodata si vechi, cu autenticitate.

Evitați substanțele ignifuge

Inhibitorii de flacără se prezinta sub forma de pulberi, astfel încât să nu explodeze precum alte substanțe chimice. Partea problematica apare in momentul in care aceste pulberi cad din tapițerie și se amestecă cu praful din locuinta.

Exista o serie de controverse privind eficienta substantelor ignifuge la incetinirea incendiilor. De aceea ecologistii evita produsele cu spumă în favoarea bumbacului sau a lânei, deoarece sunt mai puțin toxici in momentul in care ard.

Optati pentru lucruri durabile in timp

Unul dintre cele mai importante aspecte ale produselor “green” se refera la durabilitate.

Dacă un obiect este mai dificil de reparat, suntem incurajati sa se scada șansa ca acesta să ajunga la gunoi, chiar dacă implica initial un procedeu mai scump. Aceasta optiune poate duce la economisire de bani pe termen lung.

Chiar și materialele reciclabile necesită energie și alte resurse pentru reparare.

Bunurile care vor fi intrebuintate o perioada mai mare de timp, pot fi transferate usor de la o persoană la alta, chiar dacă stilul se schimbă, oferind un aspect vintage.

Trimitequestion_answer

Nume banca Nume cont Numar cont Numar Sort (daca exista) IBAN BIC/Swift (daca exista)
Test 345 99 CNA768