Opteaza pentru verde partea II – mobila eco-friendly

camera verde opteaza

In ultima perioada, se utilizeaza tot mai des termenul “eco-friendly’’, “earth-friendly’’sau “green aware’’ si a inceput sa primeasca diferite sensuri, fiind folosit in diverse medii.

Toata lumea poate actiona in consecinta, intr-o masura mai mare sau mai mica, si poate dezvolta obiceiuri ecologice, pentru a realiza o serie de actiuni de protejare a mediului.

La ce ne gandim cand facem alegeri ecologice?

Aici este vorba despre relatia dintre oameni si mediul inconjurator, despre locuintele noastre, despre durabilitate, despre un stil de viata sustenabil, despre reciclare, despre reducerea poluarii si a consumului inutil de energie, despre… planeta noastra.

O planeta sanatoasa = o casa sanatoasa

Atunci cand vrem sa avem o locuinta “home-friendly’’, acest lucru se realizeaza treptat, prin schimbarea unor obiceiuri care sa protejeze mediul si prin achizitionarea unor lucruri certificate ca fiind “green’’. Astfel, printre cele mai la indemana lucruri gasite pe piata sunt diferitele materiale, piese de mobilier, tesaturi, obiecte decorative.

Aceasta miscare moderna de sustenabilitate a atras un număr impresionant de designeri inovatori, astfel încât deciziile sunt dificil de luat si in acest domeniu.
In cazul in care dorim ca intregul corp de mobilier sa fie eco-friendly, este important sa verificam eticheta acestuia, deoarece exista multe cazuri in care doar unul sau doua elemente dintr-un ansamblu corespund acestor criterii.

Dintre produsele și mărcile specifice care se gasesc pe piata, nu toate sunt prietenoase cu bugetul fiecaruia, insa există întotdeauna si modalități rentabile.

Materiale traditionale pentru mobila eco-friendly

Materialele pentru care se opteaza in producerea mobilei sunt dintre cele mai variate, insa pentru cele care solicita anumite certificari, lista se diminueaza considerabil. In functie de zona si de cerintele pietei, numarul furnizorilor difera.

Lemnul ramane materialul de baza in acest domeniu de activitate, iar in general se aleg esentele tari, uscate. De regula, nu se opteaza pentru pal melaminat, furnir sau placaj, ci pentru lemn masiv.

Pentru mobila eco-friendly este necesar ca provenienta lemnului sa fie din padurile certificate FSC, de regula din surse locale. Consiliul pentru administrarea pădurilor controlează procesul de exploatare și promovează condiții bune de lucru.

Produsele “green aware” sunt fabricate cu lemn certificat FSC, de cele mai multe ori de esență tare, fie se opteaza pentru varianta cu bambus. Acesta din urma, nu este un arbore, ci o planta care are o crestere rapida, ajungand pana la dimensiuni uriase. De la nuante de verde pana la diferite tipuri de maro si forme de dungi, bambusul reprezinta o varianta practica de a opta pentru gama ecologica avuta la dispozitie.

Bambusul are o utilizare tot mai variata, de la sectorul constructiilor pana la parchet, mobila, jucarii, palarii, instrumente muzicale. Cel mai mult bambus provine din China și majoritatea este cultivat fara utilizarea de substante chimice, adica fara pesticide.

Faptul ca acest arbore creste atat de rapid, padurile de bambus sunt usor de intretinut, respectiv mai sanatoase. Pe langa aceste beneficii, bambusul necesita multa apa, iar recoltarea prea rapidă poate duce la scaderea fertilitatii solului.

In ceea ce priveste metalul si plasticul utilizat in producerea mobilei eco-friendly, se opteaza pentru cele reciclate, care necesita mai putina prelucrare. Astfel, folosind resurse minime, varianta materialelor reciclate ajuta la sustinerea unui stil ecologic. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, calitatea metalelor si a materialelor plastice reciclate este in continua crestere.

Avand in vedere variantele certificate de fibre, tesaturi sau texturi, acestea nu intarzie sa apara pe o astfel de piata in crestere. Bumbacul este un material rezistent, avand larga utilizare in producerea de canapele, paturi, scaune, inclusiv a cadrelor interne de mobilier. Lana ecologică trebuie sa respecte standardele de sustenabilitate, nu contine aditivi chimici, este certificata si include principiul “cruelty free’’. In ceea ce priveste sfoara naturala, aceasta este des utilizată împreună cu iuta pentru garnitura de cadru a unui mobilier.

Trimitequestion_answer

Nume banca Nume cont Numar cont Numar Sort (daca exista) IBAN BIC/Swift (daca exista)
Test 345 99 CNA768