Utilizari a panourilor sandwich in constructii – un produs, multe avantaje

Panourile sandwich sunt un material de constructie modular, ce a fost conceput pentru a acoperi diferite cladiri sau structuri. Acestea constau din doua straturi ce formeaza structura exterioara si asigura rezistenta la temperaturi si conditii meteorologice variate. Contin un miez ce ofera calitati de izolare termica dar si fonica.

De la constructii rezidentiale la industriale, de la acoperisuri la pereti, exista multe utilizari a panourilor sandwich ce sunt solutia ideala pentru cladiri eficiente din punct de vedere energetic. Ofera performante exceptionale, dar la un pret redus, cu posibilitati infinite de personalizare.

Aceste panouri sandwich sunt produse prin umplerea unui material de tip izolator gros si cu densitate redusa intre doua suprafete metalice subtiri si de inalta densitate. Sunt folosite in general pentru constructia unitatilor industriale, cladiri comerciale, cladiri rezidentiale, depozite frigorifice, centrale electrice, cladiri pentru agricultura sau zootehnie.

Durata de viata a panourilor sandwich in constructii

Longevitatea panourilor depinde de tipul de proiectare pentru a alege specificatiile tehnice potrivite a componentelor produsului, in functie de nevoile cladirii, conditiile climatice si mediul in care se afla constructia.

Foaia exterioara a panourilor trebuie neaparat sa fie rezistenta la schimbari de temperatura, efecte externe si raze UV. Foaia de interior trebuie sa fie, in schimb, rezistenta la efecte fizice si chimice, precum si la condens, ce poate rezulta in urma atmosferei interioare a cladirii.

De asemenea, este foarte important pentru o durata de viata cat mai lunga a acestor materiale de constructii, sa fie verificate cel putin o data pe an pentru intretinere si curatare. Daunele rezultate in urma conditiilor externe trebuie reparate fara intarziere.

Caracteristicile panourilor sandwich in constructii

Una dintre caracteristicile principale ale acestor panouri este izolarea excelenta a acestora. Miezul placilor are rolul de a oferii o conductivitate termica scazuta, cu alte cuvinte o izolatie mai buna. Din aceasta cauza, sunt folosite de foarte multe ori pentru renovarea cladirilor, atat pentru fatade si acoperisuri, cat si in constructia cladirilor industriale.

Printre caracteristicile avantajoase oferite in diferite utilizari a panourilor sandwich in constructii, se numara:

 • Rezistenta la frig si caldura;
 • Prelucrare eficienta in ceea ce priveste costurile;
 • Rapid si usor de instalat;
 • Rezistenta chimica si biologica;
 • Mediu prietenos;
 • Durabilitate ridicata;
 • Rigiditate crescuta;
 • Stabilitate dimensionala;
 • Rezistenta la umiditate;
 • Rezistenta la foc;
 • Raport bun intre rezistenta si greutate;
 • Izolare fonica.

Aceste materiale de constructie sunt la mare cautare datorita faptului ca mentin sub control temperatura interioara, ducand la economii datorita neutilizarii AC-ului. In plus, panourile reduc riscul de formare a mucegaiului si excesul de umiditate ce poate rezulta in urma miscarilor termice si condens. Grosimea acestora depinde de cerintele termice, conditiile meteorologice locale si tipul cladirii pe care doresti sa o construiesti.

Panouri sandwich utilizate pentru pereti

Acestea au fost imbunatatite pentru constructia oricarui tip de structura, de la case, spitale, scoli, pana la centre comerciale sau industriale. Ofera o izolatie termica foarte buna, un montaj rapid fara multe asteptari, dar si un aspect estetic placut.

Pentru aceste constructii, panourile pot fi orientate vertical sau orizontal. De asemenea, panourile sandwich de perete sunt utilizate pentru structuri de inchidere sau pentru lucrari de instalare a podelelor.

Avantajele ce pot fi oferite de panourile sandwich pentru perete depind in mare parte de metoda de imbinare intre acestea. Sistemul de prindere asigura o protectie adecvata, prevenind umiditatea si dispersarea cladirii.

Panouri sandwich utilizate pentru acoperis

Se potrivesc pentru constructii cu acoperisuri ce au o panta minima de 7%. Ofera o evolutie maxima in ceea ce priveste partea estetica.

Caracteristicile garantate ale panourilor sandwich pentru acoperisuri difera de panourile pentru pereti, prin faptul ca au scopul de a rezista la cantitati mari de zapada, ploaie si alti factori climatici. Acestea se fixeaza de structura constructiei cu suruburi autoforante, pentru a fi prevenite scurgerile in caz de precipitatii si umiditate, si sunt adesea combinate cu rosturi de etansare, ceea ce grabeste procesul de montare fara a se sacrifica stratul de izolatie.

Ce sunt panourile frigorifice?

Acest tip de panouri pot fi utilizate in camere frigorifice sau congelatoare unde este necesara izolarea termica. Pentru cazurile acestea, panourile sandwich sunt proiectate cu o grosime mai mare decat cea normala pentru a putea rezista la temperaturi negative.

Pentru mentinerea acestor temperaturi extreme necesare pentru conservarea produselor de alimentatie proaspete, trebuie acordata o atentie deosebita in ceea ce priveste realizarea imbinarilor dintre panouri.

 Alte utilizari ale panourilor sandwich in constructii

Panourile sandwich sunt utilizate la scara larga, pentru cladiri cu un singur etaj sau mai multe, unde este important sa se ofere o rezistenta la temperaturi, conditii meteorologice, greutate proprie si asa mai departe. Cu toate astea, sunt intalnite pentru a se crea pliuri interioare izolate, pereti despartitori, cum sunt cele din depozitele frigorifice, panouri de tavan, sau pentru peretii comartimentelor cu rezistenta la foc.

Tipurile de cladiri unde sunt utilizate panourile pentru constructie includ:

 • Centre comerciale si supermarketuri – protejeaza marfurile impotriva focului si umiditatii;
 • Fabrici – panourile ajuta la termoreglare si previne supraincalzirea utilajelor;
 • Muzee si teatre;
 • Depozite- protejeaza marfa impotriva posibilelor daune cauzate de apa, umiditate si incendiu;
 • Restaurante;
 • Scoli;
 • Centre de distributie;
 • Terminalele Aeroporturilor – ajuta la mentinerea temperaturii potrivite a cladirii;
 • Showroom-uri auto – masinile sunt protejate de daunele aduse de mediu si adauga un aspect modern cladirii;
 • Birouri comerciale.

Idei finale

Panourile sandwich sunt des folosite datorita proprietatilor de izolare termica, rezistenta la umezeala, dar si pentru faptul ca asigura o buna izolatie fonica. Pe langa economiile de costuri de care ai putea beneficia alegand aceste materiale de constructie, ai posibilitatea de a termina proiectul mult mai rapid.

Cea mai avantajoasa parte a acestor panouri este ca sunt pre-taiate in functie de proiectul pe care doresti sa il realizezi. Prin natura prefabricata a sistemului de realizare a panourilor, proiectul tau poate fi livrat si instalat mult mai rapid fata de metodele conventionale de constructie.

Acestea pot fi utilizate in toate tipurile de structuri, imaginatia ta fiind limita. Cu toate acestea, in timp ce panourile sandwich sunt folosite in general la constructii industriale, unele proiecte de locuinte utilizeaza aceste materiale pentru peretii despartitori de interior. De asemenea, este bine sa stii ca panourile sunt personalizabile si accesibile, oferind o solutie usor de utilizat si foarte sigura.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768