Panouri solare fotovoltaice – Aspecte generale si preturi 2024

Panouri solare fotovoltaice – Aspecte generale si preturi

Panourile solare au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani ca o modalitate de a genera energie curata si regenerabila. Aceste panouri folosesc energia de la soare pentru a produce electricitate, care poate fi apoi folosita pentru alimentarea cladirilor si caselor.

Energia solara este o sursa de energie regenerabila care poate reduce dependenta de combustibilii fosili. In timp, utilizarea panourilor solare te poate ajuta sa reduci costurile la energie, ceea ce va aduce economii in bugetul tau.

Panourile solare nu produc emisii de gaze cu efect de sera si pot contribui la reducerea amprentei de carbon. Si, de asemenea, pot oferi o sursa de energie fiabila, mai ales in zonele cu acces limitat la energie electrica.

Aceasta sursa de energie nu necesita foarte mare bataie de cap in ceea ce priveste mentenanta in timp, iar daca esti deja interesat, ai mai jos cateva informatii foarte utile in legatura cu preturile implicate in instalarea de panouri solare.

Ce trebuie sa iei in considerare inainte de a instala panouri solare si care ar fi costurile montarii

Instalarea panourilor solare consta de obicei in respectarea urmatorilor pasi:

 1. Evaluarea amplasamentului: o vizita la fata locului unde doresti sa instalezi panouri solare pentru a se evalua locatia, orientarea si gradul de umbrire;
 2. Proiectare si inginerie: proiectarea sistemului, inclusiv numarul si tipul panourilor de care ai nevoie, dimensiunea invertorului, cerintele de cablare si impamantare;
 3. Autorizatie: ai nevoie de avize speciale ce sunt emise de autoritatile;
 4. Achizitii: achizitionarea echipamentelor si materialelor necesare pentru instalare;
 5. Instalare: consta in montarea panourilor, instalarea invertorului, cablarea si conectarea sistemului la rețea.
 6. Punerea in functiune: testarea sistemului pentru a te asigura ca functioneaza corect.

Costul fortei de munca pentru instalarea panourilor solare poate varia in functie de dimensiunea sistemului, de complexitatea instalatiei si de piata locala de munca. Se estimeaza ca este intre 30% si 50% din costul total de instalare.

Iata cateva exemple de costuri de instalare a panourilor solare fotovoltaice:

Descriere pachet Pret echipament Pret manopera Pret echipament cu manopera
Sistem fotovoltaic 3 kW, monofazat 3300 € 1450 € 4750 €
Sistem fotovoltaic 4 kW, monofazat 4000 € 1600 € 5600 €
Sistem fotovoltaic 5 kW, monofazat 5125 € 1850 € 6975 €
Sachet sistem fotovoltaic 6 kW, monofazat 5900 € 2150 € 8050 €
Sistem fotovoltaic 5 kW, trifazat 5125 € 1900 € 7025 €
Sistem fotovoltaic 6 kW, trifazat 5900 € 2200 € 8100 €
Sistem fotovoltaic 8 kW, trifazat 7625 € 2500 € 10125 €
Sistem fotovoltaic 10 kW, trifazat 9000 € 2850 € 11850 €

In ce consta mentenanta panourilor solare si care sunt costurileIn ce consta mentenanta panourilor solare si care sunt costurile?

Intretinerea panourilor solare implica de obicei urmatoarele sarcini:

 1. Curatare: Panourile solare trebuie mentinute curate pentru a maximiza productia de energie. Praful, resturile, excrementele de pasari si alti contaminanti pot reduce eficienta panourilor, așa ca este important sa cureti periodic panourile. Acest lucru se poate face folosind o perie moale, un furtun si niste sapun;
 2. Inspectii: inspectiile regulate pot ajuta la identificarea potentialelor probleme cu panourile, cum ar fi conexiuni slabite, cablaje deteriorate sau panouri deteriorate. Aceste probleme trebuie rezolvate prompt pentru a preveni alte daune si pentru a te asigura ca sistemul continua sa functioneze corect;
 3. Monitorizare: Monitorizarea performantei sistemului de panouri solare te poate ajuta la identificarea oricaror probleme ce pot aparea inca de la inceputul montarii acestora, cum ar fi scaderea productiei de energie. Acest lucru se poate face folosind un sistem de monitorizare, ce iti ofera date despre performanta sistemului si alti factori importanti;
 4. Reparatii: Daca sunt identificate probleme in timpul unei inspectii sau monitorizari, reparatiile trebuie facute cat mai rapid pentru a preveni deteriorarea ulterioara. Acest lucru poate implica inlocuirea panourilor deteriorate, repararea instalatiilor sau inlocuirea pieselor care nu mai pot fi folosite;
 5. Actualizari: Pe masura ce tehnologia se imbunatateste, poate fi necesara actualizarea sistemului pentru a-si imbunatatii performanata si eficienta. Aceasta poate implica inlocuirea panourilor mai vechi cu altele mai noi, mai eficiente sau instalarea de panouri suplimentare pentru a creste productia de energie.

Este important ca un profesionist sa efectueze intretinerea si reparatiile panourilor solare pentru a te asigura ca acestea functioneaza corect si pentru a evita potentiale pericole de siguranta.

Costul intretinerii panourilor solare poate varia in functie de dimensiunea sistemului, tipul de panouri si alti factori precum locatia si accesibilitatea. Se estimeaza ca te poate costa intre 0,5% si 1% din costul total de instalare pe an.

Iata cateva exemple de costuri de intretinere a panourilor solare:

Descriere pachet Pret intretinere (anual)
Sistem fotovoltaic 3 kW, monofazat 145€
Sistem fotovoltaic 4 kW, monofazat 160€
Sistem fotovoltaic 5 kW, monofazat 185€
Sistem fotovoltaic 6 kW, monofazat 215€
Sistem fotovoltaic 5 kW, trifazat 190€
Sistem fotovoltaic 6 kW, trifazat 220€
Sistem fotovoltaic 8 kW, trifazat 250€
Sistem fotovoltaic 10 kW, trifazat 285€

Acestea sunt estimari aproximative, iar costurile reale pot varia. Este recomandat sa obtii oferte de la mai multi furnizori de servicii locali pentru o evaluare mai precisa.

Costul de intretinere pentru un sistem de panouri solareeste relativ mic, deoarece panourile solare necesita foarte putina intretinere. Cu toate acestea, este important ca sistemul sa fie inspectat și curatat periodic pentru a te asigura ca functioneaza la performante optime.

Costul de verificare al sistemului de panouri solare este, de asemenea, relativ scazut. Cu toate acestea, este important ca sistemul sa fie inspectat de un tehnician calificat pentru a fii sigur ca mentenanta a fost realizata corespunzator.

Pe langa costul sistemului de panouri solare in sine, este important sa iei in considerare costul oricaror autorizatii sau inspectii necesare care ar putea fi solicitate de autoritatile locale.

In ce consta mentenanta panourilor solare si care sunt costurileRecomandari de final

 • Amplasarea instalatiei propuse, inclusiv orientarea si gradul de umbrire a amplasamentului, este importanta in determinarea eficientei panourilor. Panourile solare ar trebui sa fie orientate spre sud si sa aiba umbrire limitata pentru a maximiza productia de energie;
 • Pentru a determina dimensiunea sistemului necesar, va trebui sa iti evaluezi nevoile de energie luand in considerare factori precum consumul zilnic de energie, modul de utilizare a energiei electrice si planurile viitoare de utilizare a acesteia;
 • Dimensiunea sistemului este determinata de necesarul de energie, care include numarul si tipul de panouri, dimensiunea invertorului si cerintele de cablare si impamantare. Un sistem mai mare va produce mai multa energie, dar va fi si mai costisitor de instalat;
 • Costul echipamentului, al forti de munca si al permiselor necesare pentru instalare, precum si orice stimulente sau reduceri disponibile, vor avea un impact asupra costului total al proiectului. Este important sa obtii oferte de la mai multi contractori si sa revizuiesti cu atentie detaliile oricarei propuneri sau contract inainte de a face pasul urmator;
 • Panourile solare necesita intretinere minima, dar se recomanda curatarea si inspectarea regulata a acestora pentru a le asigura eficiențta. De asemenea, este important sa iei in considerare costul reparatiilor panourilor, daca este cazul.
Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768