Pardoseala epoxidica – Avantaje si dezavantaje

Pardoseala epoxidica - Avantaje si dezavantaje

Pardoseala epoxidica este o alegere ideala pentru uz industrial, acoperirea podelei unui garaj sau orice alta suprafata exterioara, si este o optiune valabila ce se distinge din mai multe aspecte. Acest tip de podea este cunoscuta si sub denumirea de pardoseala rasinoasa, este foarte durabila, personalizabila si reprezinta un decor modern pentru orice suprafata.

Poate fi destul de dificil sa gasesti o solutie  pentru podea care sa reziste la testul timpului, iar pardoseala epoxidica este rezistenta la substante chimice, scurgeri si pete. Este o alegere excelenta pentru o varietate larga de nevoi, si pare sa aiba mai putine dezavantaje fata de celelalte tipuri de podele.

Cu toate acestea, examinarea avantajelor si a dezavantajelor acestui material este o idee buna daca te gandesti sa o instalezi la tine acasa, sau la sediul afacerii tale.

Avantajele pe care le are pardoseala epoxidica

 1. Accesibilitate

In comparatie cu alte tipuri de pardoseli, costul pe metru patrat al podelelor epoxidice este destul de greu de depasit. Poate fi instalata direct pe beton sau alte tipuri de pardoseli, iar costurile de instalare sunt destul de mici. Asadar, pretul ramane unul dintre principalele avantaje pe care le poti gasi la o pardoseala epoxidica.

 1. Aspect

Podelele epoxidice sunt luminoase si ofera un aer profesionist, fata de podelele traditionale. Suprafata neteda si uniforma a acesteia, este de asemenea foarte usor de curatat si de intretinut. Murdaria nu se lipeste de aceasta pardoseala, iar procesul de curatare este relativ usor de realizat.

De asemenea, pentru un aspect inedit exista podeaua epoxidica umpluta cu cuart, potrivita pentru holuri, birouri, vestiare sau scoli. Aceasta este o combinatie de rasina epoxidica polimerica de inalta calitate si granule de cuart colorate.

 1. Rezistenta

O pardoseala epoxidica este rezistenta la aproape orice substanta ce poate curge pe suprafata acesteia, cum ar fi: ulei, inalbitor, benzina, lichid de transmisie sau detergenti. Din aceasta cauza, acest tip de pardoseala este des intalnita in garaje sau constructiile ce tin de industria auto. Pe langa aceasta rezistenta la substante greu de scos si care lasa urme, stratul epoxidic este rezistent la caldura si apa.

Un alt avantaj ce face referire la rezistenta unei astfel de pardoseali, este cea impotriva bacteriilor si germenilor. Este usor de igienizat si reprezinta motivul principal pentru care este o alegere ideala pentru clinici, farmacii sau spitale.

 1. Protectie

Pardoseala epoxidica protejeaza betonul de dedesubt impotriva umezelii, petelor si fisurilor. Pe termen lung, acest aspect te poate scuti de costurile ridicate implicate in curatare si intretinere. Cu toate acestea, calitatile de protectie a pardoselii depind in mare parte de instalator. O instalare corecta si realizata in cele mai bune conditii, iti va oferi o protectie de lunga durata.

 1. Durabilitate

Podelele epoxidice au o durata de viata mai lunga in comparatie cu alte tipuri de podele. Betonul este singurul material care poate detrona acest tip de pardoseala, insa trebuie sa fie foarte bine etansat si intretinut corespunzator. Acoperirea betonului cu un strat epoxidic il va face mult mai durabil in timp, si ofera in acelasi timp beneficii in procesul de instalare, nefiind nevoie de adezivi sau de mortar.

 1. Varietate

Epoxidul este un material excelent pentru decorarea podelelor. Este disponibil intr-o varietate larga de culori, adaugandu-se o stralucire impecabila, eleganta si uniforma. Poate fi, de asemenea, realizata in diferite modele traditionale, sau personalizate in functie de dorintele tale. Numarul de optiuni ale modelelor ce pot fi obtinute, o face sa fie o modalitate economica de imbunatatire a aspectului casei tale.

 1. Longevitate

Acoperirea epoxidica are un nivel de longevitate mult mai ridicat fata de alte tipuri de pardoseli. Cand este instalat corespunzator, poate dura chiar si cateva decenii fara a se crapa sau a se decolora. Durata sa de viata il face sa fie un material popular pentru uz casnic, dar si industrial.

Pardoseala epoxidicaDezavantajele pe care le are pardoseala epoxidica

 1. Aplicatia

In afara de procesul de pregatire a betonului, aplicarea stratului epoxidic este un porces ce necesita timp. De asemenea, uscarea completa poate dura cateva zile. In plus, primul strat trebuie sa se usuce corespunzator pentru a se adauga urmatorul strat de epoxid.

 1. Miros

Epoxidul umed emana niste vapori puternici, iar nuantele mai inchise au mai multi intaritori comparativ cu nuantele mai deschise. Aceste podele au tendinta de a avea un miros neplacut de amoniac dupa aplicare, si pana in momentul in care se usuca complet.

 1. Sensibilitate

Pardoseala epoxidica trebuie instalata in exactitate cu instructiunile de fabricatie. Daca nu este instalata corect, pardoseala nu va dura atat de mult cat ar trebui. Suprafata acesteia se poate zgaria destul de usor. Este foarte greu de indepartat surplusul de material o data ce este aplicat.

Acoperirea suprafetelor trebuie realizata numai in anumite perioade din an, atunci cand nivelul de umiditate este scazut, Acest lucru se datoreaza faptului ca umiditatea poate afecta durabilitatea unei astfel de pardoseli.

Este recomandat sa utilizezi un dezumidificator pentru a reduce umiditatea pentru cel putin 24 de ore inainte de a aplica stratul de epoxidic. Acest lucru va duce la reducere umiditatii ce poate fi prinsa sub podea dupa aplicarea stratului de material rasinos.

 1. Indepartare

Schimbarea culorilor sau a modelelor unui astfel de pardoseli poate fi o munca istovitoare si destul de costisitoare. In situatiile in care podeaua trebuie reparata sau iti doresti sa redecorezi incaperea, indepartarea stratului epoxidic va implica mai multe costuri si mai multa munca fata de prima aplicare a acestuia.

 

Exista un echilibru intre avantajele si dezavantajele pe care le implica o pardoseala epoxidica. Cel mai bine este sa consulti un expert in acest domeniu pentru a efectua o evaluare a suprafetei pe care doresti sa o acoperi cu acest material, inainte de a te decide sa incepi lucrarile de renovare. De asemenea, un astfel de profesionist iti poate efectua o evaluare a tolerantei la umiditate a podelei pentru a minimiza sansele ca pardoseala sa se deteriorizeze rapid dupa instalare.

Orice model iti doresti sa il capete pardoseala ta, un strat epoxidic este varianta ideala. Exista foarte multe modele, culori sau efecte pe care le poate realiza instalarea unei astfel de pardoseli, ce va oferi casei tale un design unic si personalizat in functie de dorintele tale.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768