Preturi in 2023 pentru executia unei instalatii electrice? [Updatat]
Specificul de activitati in sfera instalatiilor electrice cuprinde o mare varietate de servicii, motiv pentru care este dificil de aplicat o formula universala in ceea ce priveste calcularea preturilor.
Pentru stabilirea unor oferte de pret personalizate, respectiv pentru a intocmi un deviz corect, este necesar sa se cunoasca unele informatii, precum locatia, timpul aproximativ de executie, calitatea materialelor, precum si istoricul clientului.
Un pret afisat va fi intotdeauna unul orientativ si trebuie stabilit daca aici intra doar partea de manopera sau mai mult decat atat.
Ce presupun serviciile care includ manopera unei instalatii electrice?
De cele mai multe ori, acest tip de servicii includ:
- dezafectarea instalatiei electrice vechi;
- stabilirea noilor pozitii pentru prize/ lampe impreuna cu proprietarul;
- efectuarea santurilor pentru cablul electric;
- executarea instalatiei electrice prin tuburi protejate;
- montarea si fixarea cablurilor;
- montarea dozelor;
- executarea conexiunilor electrice;
- montarea tabloului electric;
- impamantare;
- verificarea si efectuarea unei probe inainte de punerea in functiune.
Deplasarea se tarifeaza de la 35 – 70 lei , in functie de distanta, pentru judetul respectiv. Mai mult, in situatia in care se depisteaza defectiunea electrica de catre specialist, iar clientul refuza reparatia, se poate percepe o taxa de constatare, in valoare de aprox. 50 lei.
Care sunt tarifele pentru servicii electrice practicate in Romania?
Pretul este de cele mai multe ori variabil, adica poate scadea sau creste in functie de cerintele beneficiarului. Pretul general oferit de catre un specialist nu include montarea aparatelor si a corpurilor de iluminat. Aceasta etapa se va realiza dupa finalizarea serviciilor electrice si se stabileste in functie de modelele aparatelor. Cele mai intalnite situatii in care apar diferente de pret, se datoreaza prezentei peretilor din beton, alte corpuri de iluminat decat cele existente sau diferiti consumatori speciali suplimentari. Mai mult decat atat, pretul difera in functie de metraj si spartura. De cele mai multe ori, pretul calculat este unul estimativ, necesar pentru un consum mediu.
Schimbare instalatie electrica | Termen de executie | Pret manopera*
TVA inclus |
Studio (pana la 40mp) | 3-4 zile | 2500 lei |
Apartament 2 camere (pana la 65mp) | 4-5 zile | 3000 lei |
Apartament 3 camere (pana la 80mp) | 5-6 zile | 3500 lei |
Locuinte de pana la 95 mp | 6-7 zile | 4000 lei |
Case, vile (peste 95mp) | Mai mult de 7 zile | Peste 4500 lei |
*Preturile afisate sunt orientative si includ doar manopera, se asuma faptul ca nu se extinde instalatia si sa se pot folosi dozele de legatura si traseele existente.
*Pretul nu include montarea prizelor si corpurilor de iluminat.
*De exemplu, la un apartament cu 3 camere s-a luat in considerare strict schimbarea instalatiei vechi (8 intrerupatoare si 10 prize) si schimbarea tabloului. Dozele si traseele se refolosesc.
Alte servicii | Pret manopera, TVA inclus |
Suplimentare instalatie electrica | 50 lei/ priza |
Montare tablou electric (2 – 36 sigurante) | 150 – 700 lei |
Montare contor pasant electric | 150 lei |
Verificare instalatie electrica/ camera | 50 lei |
Montare corpuri de iluminat aplica/ plafoniera/ lustra | 35 – 100 lei |
Montare spoturi | 12 lei |
Schimbat sigurante | 35 lei |
Montare priza | 20 lei |
Instalatie de paratrasnet | 2000 lei |
Mentenanta si intretinere instalatii electrice | 300 lei/ luna |
Este important de mentionat ca acestea sunt estimari aproximative, iar costul real al instalatiilor electrice poate varia in functie de cerintele specifice ale proiectului tau. Proprietarii de case si intreprinderi ar trebui sa se consulte cu un specialist electrician calificat pentru a obtine o estimare mai precisa a costului instalatiilor lor electrice
Componentele unei instalatii electrice
In continuare vom vorbi despre componentele unei instalatii electrice dintr-o casa noua. Instalatiile electrice sunt extrem de importante intr-o casa noua deoarece acestea trebuie sa reziste si 50 de ani fara defectiuni, din acest motiv recomandam sa executati lucrarea cu o echipa de meseriasi specialisti si autorizati in domeniu.
Proiectul unei instalatii electrice va tine cont de numarul si tipul consumatorilor electrici si de regula contine toate punctele de alimentare si distributie a curentului electric, circuitele electrice, numarul, tipul, locatia si puterea prizelor si a lampilor de tavan.
Calitatea instalatiei electrice depinde foarte mult de echipa care realizeaza lucrarea, calitatea proiectului, echilibrul circuitelor si nu in ultimul rand de calitatea elementelor componente. Calitatea elementelor componente este esentiala pentru o instalatie electrica puternica, aceste componente trebuie alese cu atentie pentru a reusi echilibrarea sistemului si pentru a va asigura ca sistemul poate face fata necesitatilor tale.
Panoul electric
Panoul electric este componenta principala a oricarei instalatii electrice, aceasta are rolul de a distribui energia electrica prin circuitele electrice la toti consumatorii. Pe langa acest rol foarte important, panoul electric protejeaza consumatorii de scurtcircuite cu ajutorul siguratelor.
Contorul electric
Pentru a contoriza consumul de energie electrica pe o proprietate se instaleaza un contror electric. Acesta este instalat intre tabloul electrice si coloana.
Circuite electrice
Prin intermediul circuitelor, curentul electric ajunge la consumatori. Circuitele electrice sunt traverse verticale si orizontale care conduc curentul catre prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat. Nodurile circuitelor electrice, locul unde se intalnesc cel putin trei conductoare, se numesc duze si sunt o componenta importanta pentru sistemele electrice. Acestea sunt amplasate pentru a facilita interventia in cazul in care se gasesc probleme pe circuite.
Prize si intrerupatoare electrice
Priza este ultima componenta a unei instalatii electrice, aceasta transmite curentul electric din sistem catre consumatori. Intrerupatoarele functioneaza pe acelasi principiu ca prizele doar ca acestea au un comutator care permit sau nu transmiterea curentului electric.
Factori care influenteaza pretul instalatiei electrice
Instalatia electrica este un aspect crucial al oricarui proiect de constructie sau renovare, deoarece este foarte important ca sistemele electrice sa fie instalate corect si sa functioneze corespunzator. In Romania, costul instalatiilor electrice variaza in functie de mai multi factori precum dimensiunea proiectului, materialele folosite si complexitatea sistemelor electrice.
Exista cativa factori esentiali in stabilirea bugetului de care ai nevoie pentru instalatiile electrice ale unei case, si este recomandat sa le iei pe toate in considerare inainte de a stabili un buget pentru proiectul tau.
Complexitatea proiectului
Unul dintre cei mai mari factori care afecteaza costul instalatiilor electrice este complexitatea sistemelor electrice. Proiectele care necesita multa munca electrica, cum ar fi cladirile cu mai multe etaje sau cele cu mai multe sisteme electrice, pot costa mult mai mult decat simplele instalatii electrice.
Pretul materialelor
Costul materialelor joaca, de asemenea, un rol semnificativ in costul total al instalatiilor electrice. In general, materiale precum cuprul, aluminiul, intrerupatoarele si prizele premium pot fi mai scumpe decat materialele de baza, dar sunt, de asemenea, mai durabile si mai rezistente in timp.
Autorizatiile de constructie
Pe langa costul materialelor si al fortei de munca, alti factori care pot afecta costul total al instalatiilor electrice includ costul autorizatiilor si inspectiilor. In Romania, autorizatiile de construire si inspectiile electrice sunt necesare pentru majoritatea instalatiilor electrice. Costul acestor autorizatii si inspectii poate varia intre 200 lei si 500 lei, in functie de complexitatea sistemelor electrice si de dimensiunea proiectului.
Experienta meseriasilor si costurile manoperei
Costul fortei de munca este un alt factor care influenteaza costul instalatiilor electrice. Contractorii experimentati si calificati in acest domeniu, de obicei, taxeaza mai mult pentru serviciile lor, dar iti pot oferi, de asemenea, o calitate mai buna a muncii si pot asigura ca sistemele electrice sunt instalate corect si functioneaza asa cum trebuie.
Cand vine vorba de instalatii electrice, este important sa alegi un specialist si cu experienta. Acest lucru se datoreaza faptului ca instalatiile electrice pot fi complexe si periculoase, iar un asemenea specialist se va putea asigura calitatea finalizarii proiectului tau. De asemenea, acesta iti poate oferii o garantie pentru munca lor, ceea ce te va ajuta sa iti protejezi investitia
Etapele realizarii unei plan pentru instalatii electrice noi
Pentru a realiza o instalatie electrica noua, functionala si longeviva, trebuie sa iei in considerare cativa pasi pentru a te asigura ca lucrarea este de calitate. Recomandam realizarea unei astfel de lucrari prin intermediul unei firme experimentate si autorizate, riscurile asociate realizarii unei instalatii electrice de o persoana neautorizata sunt foarte mari.
Pasi care trebuie respectati pentru realizarea unei instalatii electrice de calitate sunt: intocmirea planului electric, estimarea consumului necesar si viitor, definirea circuitelor electrice, definirea numarului de prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat si amplasarea lor,
Realizarea planului electric
Primul pas in realizarea unei instalatii electrice noi este realizarea planului electric de o echipa de specialisti. Acest plan trebuie sa contina:
- Locul prizelor, tablourilor electrice, dozelor, corpurilor de iluminat si a intrerupatoarelor
- Traseul conductelor care compun circuitele electrice
- Detaliile de montaj
Estimarea consumului necesar si viitor
In functie de estimarea consumului necesar si viitor se vor alege cablurile care suporta intensitatile curentului la care vor fi supuse. In general, pentru o locuinta normala fie casa sau apartament se folosesc conductori de cupru cu diamtru de 2.5 mm2 la prize si de 1.5mm2 pentru circuitele de lumina.
Definirea circuitelor electrice
Circuitele electrice este ansamblul de fire conductoare prin care trece curentul electric de la tabloul electric pana la consumatori. Calitatea circuitelor electrice depinde foarte mult de dimensionarea corecta a firelor conductoare si de folosirea sigurantelor adecvate.
Definirea numarului de prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat si amplasarea lor
Atunci cand realizezi un plan pentru instalatii electrice este nevoie sa definesti foarte bine locul si numarul de prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat. Trebuie sa analizezi planul pentru a te convinge ca nu ai uitat nimic, daca in viitor mai ai nevoie de o priza, un intrerupator sau corp de iluminat vei fi nevoit sa extenzi instalatia electrica, acest lucru presupune cheltuieli in plus si deranj pentru ca vei fi nevoit sa apelezi la o echipa de meseriasi pentru realizarea acesteia.
Montarea instalatiei electrice bazate pe planul realizat
Operatiunea de montare a unei instalatii electrice noi cuprinde mai multe etape:
- Montarea cablurilor electrice
- Izolarea si mascarea cablurilor
- Instalarea dozelor
- Instalarea tabloului cu sigurante
- Montarea prizelor si a corpurilor de iluminat
- Instalarea contorului
- Verificarea instalatiei electrice
Pentru a fi pregatit pentru aceasta operatiune asigura-te ca ai la dispozitie toate componentele si materialele necesare pentru a duce lucrare la bun sfarsit.
Montarea cablurilor electrice
Pentru a realiza o instalatie electrica noua trebuie in primul rand instalarea cablurilor electrice, acestea trebuie sa suporte necesitatile sistemului in functie de consumatorii avuti. Montarea cablurilor electrice trebuie instalate conform normalor prevazute.
Izolarea si mascarea cablurilor
Exista doua metode prin care se pot instala cablurile electrice, ingropate sub tencuiala si pe perete cu ajutorul baghetelor. Instalarea pe perete cu ajutorul baghetelor este mai usor de instalat si permite modificari ale traseelor de cablu sau prelungiri cu usurinta. Aceasta metoda nu este recomandata in cazul instalatiilor noi dar pot aparea cazuri unde sunt folositoare. Instalarea cablurilor sub tencuiala este metoda recomandata pentru instalatiile noi, aceste cabluri sunt introduse in santuri ascunse sub tencuiala si protejate cu ajutorul unor tuburi izolatoare care au rolul de a proteja impotriva deterioararii.
Instalarea dozelor
Dozele reprezinta o componenta importanta pentru instalarea si mentenanta circuitelor electrice. In doze se gasesc nodurile circuitelor electrice, punctele de ramificatii si vor permite interventii ulterioare, in cazul in care vor aparea probleme de functionare.
Instalarea tabloului cu sigurante
Exista doua tipuri de tablouri electrice: modelul clasic, care contine sigurante electrice fuzibile, care se ard atunci cand apare o variatie de tensiune puternica pentru a proteja toti consumatorii si modelul modern care atunci cand apare un scurtcircuit siguranta doar sare. Diferenta dintre cele doua este foarte clara, daca apare o problema electrica sigurata modelului clasic se arde si trebuie inlocuita iar in cazul tablourilor moderne siguranta sare si trebuie doar repornita.
Tabloul cu sigurante se instaleaza in interiorul proprietatii, trebuie ferit de factori externi, zone umede si are nevoie de o zona bine ventilata.
Montarea prizelor si a corpurilor de iluminat
Montarea prizelor si a corpurilor de iluminat se face pe baza planului detaliat mai sus.
Montarea prizelor propriu-zisa se face prin crearea unui spatiu in care se introduce si fixeaza doza, se introduc firele din circuitul electric, se izoleaza firele apoi se monteaza priza si se plaseaza capacul protector peste.
Montare corpurilor de ilumnat propriu-zisa trebuie executata cu mare atentie pentru a te asigura ca firele sunt corect legate la faza si ca toate componentele au fost bine izolate. Dupa ce firele sunt in locul specificat in planul pentru instalatie, operatiunea se incheie prin racordarea corpurilor de iluminat la circuitul de lumina si montarea lor in locul ales.
Instalarea contorului
Nici o instalatie electrica nu ar fi completa fara contorul electric. Aceasta componenta se monteaza intre coloana si tabloul cu sigurante a instalatiei electrice si se foloseste pentru masurarea si inregistrarea consumului de enegie electrica de pe proprietate. De obicei contorul se instaleaza afara pentru a putea fi acesat cu usurinta de persoane autorizate.
Verificarea instalatiei electrice
La finalul lucrarilor trebuie executata verificarea intregului sistem, de la sigurante la prize si corpuri de iluminat. In aceasta verificare se efectueaza testari si masuratori specifice pentru a se asigura conformitatea cu standardele si normele aplicate.
Concluzie
In concluzie, costul instalatiilor electrice din Romania in anul acesta variaza in functie de mai multi factori precum dimensiunea proiectului, materialele folosite si complexitatea sistemelor electrice. Proprietarii de case se pot astepta sa plateasca in medie intre 200 si 500 de lei pe metru patrat pentru instalatiile electrice, desi aceasta estimare poate varia in functie de cerintele specifice ale proiectului. Atunci cand alegi un mester pentru instalatii electrice, este important sa te orientezi catre un specialist calificat si cu experienta, care poate oferi o garantie pentru munca efectuata.
31 Comentarii
gabriel nitu
3 ani agonu este ceva concret nu se spune pretu pe aparat nu se spune complexitatea instalatiei si asa mai departe
Nelu
2 ani agoBuna ziua ,prețul pentru inlocuit instalația electrica la ap.3 cam ,este actualizat . Adică 2000 lei + 50 leipozitie noua. Nelu Cislaru 0745082308
Vasile Adrian Bozga
2 ani agoBăieți lucrați la ciubuc cumva cu prețurile acestea? Pai voi lucrați de gratis Prețul corect trebuie să fie cel puțin 2 salari medi din România ca să îți poți achita dările și sa trăiești ce preturi practicați voi sunt derizorii și nu e corect duceți în eroare piața
Vasile Adrian Bozga
2 ani agoBunici noștri asa lucrau
Marius ivanescu
2 ani agoAstea sunt preturi pana agățați clientul și apoi...........
Gigi Suveranul
2 ani agoprobabil fara acte; e muuult prea mic si imposibil de functionat ca si firma cu angajati, scule, training-uri, certificari cu sumele astea... sau sunt undeva in zona super saraca...
Lucian
2 ani agoAstea cred ca sunt prețuri net. Fără taxe.
Csaba
2 ani agoAceste preturi sunt de pe piata neagra si sunt de 20 de ani. Fara taxe si fara factura si fara garantie. Spor la bani.
Mari
2 ani agoSincer preturile sunt varza 5 zile ap 2 cam 2 angajati pe 150 ron fiecare fac 1500 ron plus taxe faliment direct sincer 2 cam fara minim 2500 nu plec de acasa
Dinu
2 ani agoHm ... 10.000 lei la un apartament de 3 camere. Doar manopera. E bine? PS: Intrebarea e ptr d-l Bogza care considera ca 2000 lei + 50 lei/aparat e putin?
PVH
2 ani agoCorect Dinu! , numai slituire in betoane 50 lei …eu iau 21 lei metru liniar și tot simt ca nu este in regula prețul mașina slituit ,flex mare, bormașina …. După voi se orientează unii clienți care își fac lecțiile pe net. Ați uitat ca ii faceți doar odată in viața acelei case instalația electrică? Poate doar moștenitorul ,noul proprietar sa mai facă alta…
SS
2 ani agoSunteți supărati că va strica tot felul de combinații? Problema e că in Romania oamenii vor profit mare si rapid, de la meșteri, constructori, până la turism.
Liviu
2 ani agoCine a scris acest articol are ca scop informarea clientului in mod eronat ori este mitoman (Descriere MITOMAN : MITOMANÍE s. f. Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează; p. gener. mania de a minți. – Din fr. mythomanie.) PRETURILE ACELEA NU SUNT JUSTIFICATE SUB NICI O FORMA. Nu poti lucra pe propriii tai bani! La final de zi sa iesi pe minus 10. (SS, nu mai scrie articole tampite. + Nu iti lucreaza nimeni pe GRATIS. De ce nu inveti electrica ? Mergi la examene,atestate si apoi mergi al lucrari cu preturile afisate de mai sus)
Alexandru
2 ani agoCe de nemulțumiți aici! Preturile sunt făcute pentru clienți,nu sa faceți voi comparații cu cât ati vrea sa câștigați 🤫 nu va convine,schimbați-vă meseria 😉
Adrian Lupu
2 ani agoPVH ai foarte mare dreptate, numai că, la noi în România este mai greu un pic, pentru că lumea nu este educată pentru respectul muncii,al meseriașului (care și-a rupt hainele pe băncile școlii ,a muncit de a câștigat experientă )și nu în ultimul rând, al lucrului bine făcut.
Cosmin
2 ani agoEu cred ca preturile sunt bune, ce cred este ca voi sunteți cam leneși la munca dragilor apai cat iti traba sa o lungesti sa tragi trei cabluri prin toata casa ca daca te pui bine în trei zile termini un apartament cu doua camere cu tot cu prize montate numa cred ca va cam plac povestile si cafelele.
Aurel
2 ani agoDe ce nu citiți tot?Asta se întâmplă peste tot,contracte de lucrări, împrumuturi,abonamente,clientul nu citește tot și da cu subsemnatul.Redau,,Preturile afisate sunt orientative si includ doar manopera, se asuma faptul ca nu se extinde instalatia si sa se pot folosi dozele de legatura si traseele existente.,,Deci,preturi fara spart,tăiat.In blocuri și case vechi,nu poți refolosi dozele tip conserva,clientul întotdeauna va dorii poziții ci circuite noi,deci,din start prețul final va fi cel puțin dublu.E ok,articolul,scris posibil de un inginer la o firma care știe să atragă clienți.
Eugen
2 ani agoPretul mentionat este pentru acelasi traseu la apartament , fara a extinde instalatia . Adică, schimbat tablou, scos firele vechi , tras altele noi PRIN ACELEASI PROTECTII ! Nu include taieri de pereti , doze noi sau doze de aparat noi, acestea se calculează separat . CITITI ÎNAINTE DE A COMENTA .
Ioan
2 ani ago50 lei/priza e puțin? Deci crezi ca afara primesti mai mult de 10 EURO/priza? Era unu care stia ce-i mitomanul; dar puturos stie ce e? O instalație electrica cu 46 prize, 27 lămpi, 2 tablouri de trifazic le-am facut în 2,5 zile cu 2 oameni. A, înălțimea de 4m. Crezi ca e puțin 5.500 ron/2,5zile ? Ei, obiceiul este sa stai la telefon, la tigara, la cafea , sa vii târziu și sa pleci devreme, apoi sa ceri bani mulți pentru a putea compensa ineficiența si lenea patologica.
Gabriel Nichitean
1 an agoCâtă dreptate ai. Inlocuit tablou fuzibile cu automate, montat 2 aplice, plus cablaj, 2 întrerupătoare, 2prize +traseu =820 lei 4ore de muncă 820:4=205 Sunt curios cine oferă 205 lei brut pe oră
Ioan
2 ani agoCe nu inteleg: de ce se folosesc atatea doze de legatura in sistemul nostru? Si se irosește conductor folosind 2 sau chiar 3 fire pentru iluminat....
Ben
2 ani agoPreț în euro probabil
Stefan
2 ani agoDeci, preturi actualizate februarie 2022? Cine are curajul sa spuna un pret astazi si sa faca lucrarea peste doua saptamani...
Cosmin
2 ani agoDe asta merge tara asta cum merge, ca sunt multi dorei ca astia de mai sus care cer sume derizorii pt schimbat cablurile prin aceleasi circuite. Faliment rapid va doresc!
Cristian
2 ani agoAsa suntem noi când prestam un serviciu trebuie sa pretindem jumătate de locuință ca vezi scule, motorina poate vreți și mâncare pt acasă. Voi vreți sa amortizati preturile sculelor la fiecare lucrare 100% și 30la %din voi nici măcar nu-și merita titlu de instalator electric bani mulți și calitatea daca se mai poate numi asa precara ,ca să mai fac o paranteza unii te pun sa cumperi cele mai scumpe materiale ca vorba aia calitate și nici nu știu sa lucreze cu ele sa fim serioși.si vreți mii de euro dacă se poate depinde cum miroase și omul.in fine zi buna și spor
Rares
1 an agodaca aveti de facut trasee prin pereti de beton la un apartament vechi, inclusiv gaurile pentru doze (tot in beton) sa vedeti cate zile va ia si atunci faceti pretul. A, era sa uit, dar pauza de liniste la bloc o mai calculeaza cineva? La mine in bloc e de la ora 13 la 16, munciti mult si pe bani putini !!!!!!!!
stela
1 an agoBuna seara am și eu o întrebare cât se ia de legat pentru o -aplica -lustra -Spot -banda led Bucătărie Doresc sa răspundă doar persoanele care au cunoștința!( persoana autorizată) Va multumesc !
Nicoleta
11 luni agoUn nr de telefon exista? Ma intereseaza schimbarea instalatiei la un apartament cu 2 camere. Multumesc!
Florin
10 luni agoCine spune că termina un apartament în 2 zile cu canelat spart? Poate daca le pune aplicate
Florin
10 luni agoRareș are o mare dreptate,la apartamente trb sa stai bine cu nervii
Zenoviu
o săptămână agoAici nu se vorbește de circuite de tv și internet.Pretul pe circuit.Sau pe total la circuite curenți slabi
Trimite