Protectia constructiilor din lemn impotriva incendiilor

Lemnul arde! Acest lucru este foarte bine cunoscut, dar construirea cu lemn este o metoda folosita de foarte multe secole, iar interesul creste in continuare. Constructiile din lemn reprezinta o alternativa atractiva pentru ansamblurile de beton sau otel. Lemnul are calitati foarte bune impotriva incendiilor, in ciuda combustibilitatii sale.

Lemnul este durabil, stabil si sigur

Lemnul ofera cateva avantaje clare. Una este cu siguranta protectia climei. Lemnul leaga CO2 gazul cu efect de sera in loc sa il elibereze in atmosfera. In plus, conductibilitatea termica scazuta a peretilor si podelelor din lemn limiteaza pierderile de caldura din case. Structurile din lemn sunt considerabil mai usoare decat structurile din piatra si beton. Ca urmare, completarile la cladirile existente sunt structural mai usor de implementat.

In cazul unui incendiu, structurile din lemn se dovedesc a fi extrem de rezistent, contrar “credintei populare”. Acest lucru se datoreaza faptului ca componentele raman in mare parte stabile dimensional. Acest lucru se datoreaza conductivitatii termice scazute si coeficientilor foarte mici de dilatare termica rezultati. In caz de incendiu, pe exteriorul materialului se formeaza un strat de carbon, acest lucru protejeaza miezul lemnului de ardere si prabusire pe o perioada mai lunga de timp. Se poate vedea in cazul incendiilor la casele cu cherestea, scheletul lor de lemn rezista, dar restul casei este victima a flacarilor.

Sistemul euroclass

Testarea europeana la foc a produselor de constructii se bazeaza pe sistemul euroclass cu urmatoarele teste standardizate:

  1. Testarea tehnica la foc a produselor de constructie – necombustibilitate EN ISO 1182
  2. Testarea tehnica la foc a produselor de constructii – incercarea unui singur element de ardere EN 13823
  3. Testarea tehnica la foc a produselor de constructie – test de aprindere EN ISO 11925-2

Clasele euroclass indica urmatoarele caracteristici

Produsele A1 nu vor contribui deloc la incendiu;

Produsele A2 vor contribui la incendiu intr-o masura extrem de limitata;

Produsele B vor contribui la incendiu intr-o masura foarte limitata;

Produsele C vor contribui la incendiu intr-o masura limitata;

Produsele D vor contribui la incendiu intr-o masura acceptabila;

Reactia produselor E la foc este acceptabila;

In cazul produselor F nu se determina performanta de reactie la foc;
s1 – productia de fum este foarte limitata;

s2 – productia de fum este limitata;

s3 – productia de fum nu indeplineste cerintele clasei s1 sau s2;

d0 – Nu apar picaturi sau particule in flacari;

d1 – Picaturile sau particulele in flacari se sting rapid;

d2 – Formarea de picaturi sau particule in flacari nu inteplineste cerintele clasei d0 sau d1.

Metode de protectie la incendii pentru produsele din lemn

Lemnul este in acelasi timp dupa cum am spus si mai sus, consumabil si ignifug. In caz de incendiu, lemnul netratat se carbonizeaza uniform cu o rata de aproximativ 1 mm pe minut, astfel incat performanta sa in caz de incendiu poate fi prezisa cu precizie.

Rezistenta necesara la foc a structurilor din lemn se poate obtine prin adaugarea dimensiunii structurii, prin adaugarea unei placari de protectie, prin folosirea unui material izolator incombustibil si prin imbunatatirea rezistentei la foc a structurii din lemn cu un tratament ignifug. Tratamentul ignifug industrial se poate face prin tehnologie de presiune sau vid, prin pulverizare, periere sau prin scufundare.

Pentru panourile din lemn interioare si exterioare, tratamentul cu ignifuga este cea mai comuna modalitate de a imbunatati performanta la foc a unui produs. Pe langa tratamentul industrial, ignifugul poate fi aplicat si manul in timpul constructiei.

Durabilitatea tratamentului de protectie la incendiu

Eficacitatea tratamentului de protectie impotriva incendiilor depinde de ingnifugul, metoda de tratament si conditiile de tratament. Cea mai simpla si sigura modalitate este de a alege produse din lemn tratate ignifug industrial de la un furnizor certificat. Cu toate acestea, proiectantii nu numai ca ar trebui sa fie atenti la clasa de incendiu a instalatiei, dar sa respecte si aspectele legate de ciclul de viata pe termen lung al produsului.

Produsele din lemn folosite in aer liber vor necesita o retratare dupa 5 pana la 15 ani, in functie de expunerea la conditiile meteorologice.

Asadar, lemnul ca material de constructie are dezavantajul de a fi combustibil. Dar experienta a aratat ca unele structuri din lemn au o rezistenta la foc comparabila sau mai mare decat cea a multor alternative necombustibile, lemnul tratat corespunzator poate rezista incendiilor.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768