Rolurile si responsabilitatile unui inginer civil consultant

Un inginer civil consultant este un inginer independent, profesionist, care efectueaza servicii de inginerie bine detaliate pentru clienti la suma de bani convenita. Este destul de regretabil ca serviciile si responsabilitatile pe care le ofera un inginer civil consultant nu sunt bine intelese, in timp ce, cei care incearca sa-l angajeze au doar o idee vaga despre functiile sale. Majoritatea absolventilor de inginerie au, de asemenea, o intelegere slaba a rolului pe care il joaca. Chiar si unor ingineri civili consultanti le lipseste o intelegere adecvata a responsabilitatilor si obligatiilor lor.

Consultanta nu este un domeniu pentru o persoana care ezita sa faca fata noilor provocari. Inginerul competent caruia ii place varietatea si se bucura de provocarea problemelor in continua schimbare poate gasi o cariera fascinanta si plina de satisfactii intr-o firma de consultanta. Profesia necesita abilitati de afaceri si de management, pe langa pregatirile de inginerie si profesionale. Ofera o oportunitate unica de auto-angajare si este poate singura cale deschisa unui inginer cu spiritul unui antreprenor care doreste sa devina propriul sa sef in practica de inginerie cu norma intreaga.

Ce este un inginer civil consultant?

Un inginer civil consultat este pur si simplu un inginer independent, profesionist. El trebuie sa fie inregistrat pentru a profesa ca inginer in statul sau tara in care isi are domiciliul si este ilegitim pentru el sa aiba afilieri comerciale cu producatori, furnizori de materiale si antreprenori. Serviciile prestate de un anumit inginer civil consultant depinde nu numai de domeniul sa de inginerie, ci si de alegerea sa intre practica speciala si generala. Uniii consultanti isi limiteaza activitatile la un domeniu limitat in care functioneaza ca specialisti si devenind astfel consultanti ai altor ingineri sau clienti care au nevoie de consiliere si informatii de indrumare inalt specializate. Altii pot prefera sa se specializeze in servicii pentru un anumit tip de clienti, decat sa performeze intr-o gama mai larga. Majoritatea consultantilor, totusi, ofera servicii mai largi sau practica generala, desi activitatile lor pot fi limitate la unul sau mai multe domenii de inginerie sau mai multe tipuri de proiecte.

Rolurile si responsabilitatile unui inginer civil consultant

Tipurile de servicii efectuate de inginerii civili consultanti sunt prezentate mai jos.

Consultare

Consultarea are loc atunci cand un client, care are nevoie de o opinie asupra unor probleme de inginerie, se foloseste de cunostintele de specialitate si de experienta unui inginer civil consultant. Consulatiile pot fi scurte sau prelungite si uneori pot necesita deplasari considerabile si o parte substantiala din timpul consultantului.

Ancheta

Cele mai multe consultari necesita de obicei unele studii si investigatii care implica analize si calcule simple, in timp ce altele pot necesita excursii pe teren penbtru a observa si inspecta echipamente sau structuri. Totusi, ele pot implica o revizuire a studiilor, rapoartelor, investigatiilor sau cumunicarilor intocmite de alti ingineri sau de conducerea clientului.

Rapoarte de fezabilitate

Aceste rapoarte sunt preocupate de determinarea fezabilitatii unor proiecte in timp ce prezinta rezultatele sondajelor, studiilor si investigatiilor efectuate pentru a confirma solutia inginereasca care urmeaza sa fie adoptata in corcordanta cu costul financiar. Un studiu de fezabilitate va include de obicei elemente precum scopul studiului, cerintele si nevoile proiectului, solutii alternative, costul estimativ de constructie, recomandari si concluzie.

Proiectare inginereasca

Proiectarea tehnica este procesul de determinare a caracteristicilor fizice si a dimensiunilor unei structuri sau unui proiect care urmeaza sa fie construit sau dezvoltat. Aceste caracteristici si dimensiuni sunt prezentate grafic pe desene, denumite in mod obisnuit planuri de catre profan. Astfel de desene, sau planuri, sunt completate de documente scrise numite specificatii. Planurile si specificatiile sunt folosite pentru a indruma antreprenorul sau producatorul asupra detaliilor lucrarilor asteptate de la acesta. Frecvent, procesul de proiectare include intocmirea unor liste detaliate de materiale numite lista cantitatilor care este folosita pentru a procura toate materialele necesare lucratorilor de constructie sau de fabricatie.

Achizitii

Inginerul constructor de consultanta asista de multe ori clientul in selectarea contractorilor sau in achizitionarea de materiale pentru atribuirea contractelor. Achizitia implica, de obicei, primirea unei propuneri de la unul sau mai multi furnizori de materiale, iar selectia se face pe baza competitiva sau negociata. In cazul proiectelor de constructii, in special pentru organizatiile guvernamentale, contractele sunt de obicei atribuite pe baza de licitatie competitiva, in timp ce inginerul va pregati, in mod normal, documentele contractului, pe langa desenele si specificatiile, impreuna cu ofiterul juridic al clientului. Dupa primirea tuturor ofertelor interesate, ofertele sunt deschise public, de regula, citite si intabulate de catre inginerul civil consultant care va face apoi recomandarile sale catre client.

Supravegherea constructiei

Aceasta activitate consta din doua parti – supravegherea generala si supravegherea rezidentilor.

Supravegherea generala presupune urmatoarele:

  1. Vizite periodice la santier
  2. Consultare cu clientul
  3. Interpretarea planurilor si specificatiilor
  4. Verificarea desenelor de lucru si a datelor
  5. Prelucrarea si certificarea etimarilor de plata ale contractorului
  6. Pregatirea modificarilor aduse contractantului
  7. Inspectia finala a proiectului
  8. Pregatirea desenelor dupa finalizarea lucrarilor

Supravegherea rezidentilor impune totusi inginerului constultant sa trimita un reprezentant sau inginer rezident la locul proiectului.

Inginerul rezident este responsabil pentru supravegherea si inspectia detaliata pentru a se asigura ca proiectul este construit conform planurilor si specificatiilor.

Servicii judiciare

Adesea, inginerilor civili consultanti li se cere sa functioneze ca martori experti in procedurile judiciare si sa consilieze clientiisi avocatii in problemele de inginerie implicate in procedurile legale.

Acestea sunt cateva dintre sarcinile si responsabilitatile unui inginer civil consultant, el executa o gama larga de servicii.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768