Sapa autonivelanta exterior si interior – notiuni introductive

sapa autonivelanta

Sapa autonivelanta exterior si interior poate fi o solutie rapida si rentabila, ori de cate ori ai nevoie sa repari, sa netezesti sau sa construiesti o podea. Aceasta este cunoscuta si sub numele de ciment de nivelare, si prezinta in compozitia ei o serie de aditivi care sunt responsabili de atribuirea unor calitati deosebite pentru a crea suprafete plane si netede.

Acest produs de nivelare a suprafetelor este un amestec de ciment care arata si functioneaza asemanator cu betonul traditional. Spre deosebire de acesta insa, materialul autonivelant curge mult mai usor si se instaleaza mai repede. Se amesteca cu apa, si se poate pompa sau turna uniform pe suprafata pe care doresti sa o netezesti.

Cum se amesteca sapa autonivelanta?

Utilizarea produsului de autonivelare are o parte foarte importanta, si anume amestecarea corecta a acestuia. Acest beton modificat cu polimeri este foarte vascos si face aproape toata munca pentru tine, insa trebuie sa aiba consistenta corecta.

Daca este prea gros, exista mari sanse ca acesta sa nu se niveleze cum ar trebui, iar daca este prea subtire, va curge prin micile goluri din podea, si nu se va intari. Consistenta ideala este cea a siropului, suficient pentru a se intinde, dar nu atat de subtire incat sa fie apos.

Nu trebuie sa exagerezi cu apa! Daca apare o spuma colorata in timpul procesului de amestecare a sapei autonivelante sau agregatul de nisip se depune in timpul turnarii amestecului pe suprafata, inseamna ca ai adaugat prea multa apa.

O data ce este turnat pe suprafata, nu exista nicio modalitate de a corecta consistenta amestecului. Singura solutie este sa-l cureti si sa o iei de la capat. In momentul in care vezi ca amestecul autonivelant este prea apos, poti adauga mai mult amestec uscat pana cand are consistenta ideala.

Cum se foloseste sapa autonivelanta exterior si interior?

Inainte de aplicarea corecta a stratului de turnare a mortarului, sunt necesare respectarea catorva pasi esentiali:

  • Suprafata ce urmeaza a fi acoperita trebuie sa fie curata, fara praf, uleiuri, sau alte substante ce ar putea impiedica procesul de aderenta a sapei;
  • Este recomandat ca suprafata sa fie udata, insa fara a se crea balti. Daca nivelul de umiditate este prea mare, compusul de nivelare se poate degrada in timp, ceea ce nu este de dorit;
  • Crapaturile existente trebuie reparate cu diferite produse speciale, inainte de a se turna produsul autonivelant.

Acesti pasi sunt simplu de realizat, si reprezinta baza procesului de creare a unei podele dure si rezistente. Pentru a turna materialul autonivelant trebuie sa framanti amestecul, care ar trebui sa ajunga la o stare aproape lichida, dar si cu o consistenta groasa in acelasi timp. Pentru aceasta etapa poti utiliza diferite echipamente electrice, chiar si o betoniera.

Inainte de turnarea produsului, este nevoie ca suprafata sa fie acoperita cu un strat subtire de amorsa. Aceasta are rolul de a creste aderenta produsului de nivelare, si se poate intinde uniform cu o bidinea sau un trafalet.

In functie de grosimea stratului de sapa autonivelanta aplicat, este necesar sa astepti cateva zile pentru ca materialul sa se usuce complet. Un strat relativ subtire se poate usca in aproximativ 6 ore.

 Pentru ce poti folosi sapa autonivelanta exterior si interior?

Scopul principal al acestui produs de constructie este de a imbunatatii baza de acoperire, asigurad in acelasi timp continuitate si uniformitate pe toata suprafata acesteia, inainte de a se trece la urmatoarele etape de realizare a proiectului arhitectural. Acest mortar autonivelant poate fi utilizat atat in interior cat si in exterior, chiar si pe podelele expuse unui trafic intens.

Sapa autonivelanta este ideala pentru modernizarea unei podele de beton veche si deteriorata. De asemenea, poate fi utilizata pentru podelele depozitelor sau a magazinelor. Este de nelipsit in procesul de instalare a incalzirii prin pardoseala, facilitand munca mesterului constructor.

Care sunt proprietatile produsului de nivelare?

Printre proprietatile pe care le are o sapa autonivelanta exterior si interior, se numara:

  • Vascozitate plastica scazuta. Aceasta inseamna ca sapa are capacitati de curgere ce confera propretatea de autonivelare;
  • Stabilitate, ceea ce reprezinta un grad de omogenitate ridicat pe care il are produsul autonivelant. Aceasta proprietate este un motiv pentru care sunt obtinute finisaje bune la finalul procesului de uscare a produsului;
  • Capacitate mare de curgere, ce este introdusa prin adaugarea de superplastifianti sau agenti polimerici ce mentin stabilitatea produsului, fara a afecta caracteristicile de curgere.

Principalele avantaje ale mortarului autonivelant

In ceea ce priveste utilizarea variata ce implica o sapa autonivelanta, exista si avantaje considerabile pe care trebuie sa le iei in calcul. Printre aceste beneficii notabile, se numara urmatoarele aspecte:

  • Capacitate buna de aderenta;
  • Permite nivelarea suprafetelor de dimensiuni mari, datorita fluiditatii mari ale produsului;
  • Prezinta o rezistenta mecanica si abraziva ridicata;
  • Ofera finisaje excelente si calitate ridicata;
  • Timpul mediu de uscare este de 24 de ore, insa suprafata poate fi folosita chiar si dupa 4 ore de la turnare, daca conditiile de mediu sunt favorabile;
  • Este o optiune accesibila deoarece reduce timpul de executie a acoperirii, numarul de unelte necesare sau a muncitorilor;
  • Este compatibila cu izolatia termoacustica si incalzirea prin pardoseala;
  • Suprafata realizata prin aplicarea de sapa autonivelanta este rezistenta la apa;
  • Ofera rezistenta la mucegai.

om verifica sapa autonivelantaSfaturi de final pentru o utilizare corecta a produsului pentru nivelarea podelelor

Sapa autonivelanta exterior si interior este excelenta pentru nivelarea podelelor vechi, fara a fi nevoie de reparatii semnificative sau de cheltuieli ridicate. Este foarte usor de folosit, asa ca aproape orice persoana pasionata de bricolaj ar putea lucra cu acest produs fara probleme.

Cheia succesului este cantitatea potrivita de apa si rapiditatea turnarii amestecului. O data ce ai obtinut consistenta potrivita, incepe rapid sa intinzi sapa pe suprafata dorita. Unele amestecuri pot incepe sa se intareasca in doar 10 minute.

Amorsarea podelelor de beton inainte de nivelare este de asemenea un aspect important. Nu sari peste acest pas! Noul ciment se poate crapa, sau ai putea avea probleme cu umiditatea daca mortarul autonivelant nu adera corespunzator pe beton.

Un alt sfat recomandat sa il urmezi este sa porti o masca pentru a nu inhala praful de beton. Este ideal sa porti o masca ori de cate ori faci lucrari de constructie sau reparatii, si asigura o buna ventilatie a zonei in care lucrezi.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768