Sfaturi despre cum poti aplica corect gletul pe perete
Gletul este o tencuiala subtire, care se aplica pe suprafata tavanului sau a peretilor, prin aplicarea unui strat, sau doua de glet peretele se niveleaza si este neted fapt care duce la urmatoarea etapa, anume zugraveala peretilor. Gletuirea peretilor este un pas foarte important pentru interiorul casei tale, pentru ca ofera aspectul placut dupa finalizarea lucrarilor.
Gletul gata preparat este un produs care are la baza rasini in dispersie apoasa. Acesta mai contine si aditivi sau materiale de umplutura.
Are o consistenta cremoasa, acest tip de glet are si o aderenta foarte buna si este usor de aplicat, chiar de cineva care are putine cunostinte in domeniu.
Pe ce suprafete aplicam gletul?
Pentru a putea gletuii trebuie sa indeplinim anumite conditii ca acest proces sa fie unul de calitate si rezistent.
- Suprafetele pe care urmeaza sa fie aplicat gletul trebuie sa fie plane si cat se poate de netede.
- Tencuiala aplicata pe suprafata peretilor trebuie sa aiba o vechime in jur de 25-26 de zile pentru a avea o aderenta cat mai buna asupra gletului.
- Suprafata tencuita trebuie sa fie foarte bine curatata si cu ajutorul unei bidinele sa fie indepartat tot praful existent.
- Zugraveala anterioara, grasimile si vopseaua trebuie sa fie curatate pentru o aderenta mai buna.
- Suprafetele ce urmeaza procesul de gletuire trebuie sa fie stabile, rezistente, compacte si foarte bine uscate.
- Nu trebuie sa existe fisuri foarte mari, o fisura mai mare de 0,5 mm poate duce la randul sau la inca o fisura dupa aplicarea gletului.
- Iar inainte de aplicarea gletului suprafetele trebuie grunduite foarte bine cu amorsa.
Gletul nu se achizitioneaza niciodata cu mai mult de 24 de ore inaintea inceperii lucrarii, de asemenea gletul nu poate fi folosit de la o lucrare la alta, daca ai glet ramas de la o lucrare anterioara nu este recomandat sa il folosesti, deoarece acesta si-a pierdut din proprietati si lucrarea va fi una sub asteptarile tale, fara calitate si fara rezistenta.
Gletul trebuie reomogenizat intr-un vas curat, de preferat intr-un vas de plastic, aceasta este recomandarea unor meseriasi. Vasul in care urmeaza sa fie preparat gletul trebuie sa fie udat iar apoi adaugat gletul.
Dupa ce ai pregatit gletul acesta trebuie aplicat imediat, nu este recomandat ca gletul sa stea mai mult de 25-35 de minute, daca se intampla asta acesta isi va pierde din proprietati si va fi mai greu de intins pe suprafete iar rezultatul nu va fi unul pe masura.
Aplicarea gletului gata preparat
Inainte de aplicarea gletului gata preparat pe peretii locuintei tale trebuie sa ti cont de o regula foarte importanta care te ajuta si iti face munca mai usoara, fara batai de cap.
- temperatura din incaperile care urmeaza sa le gletuiesti nu trebuie sa fie foarte racoroase, acestea trebuie sa depaseasca temperatura de 12 grade.
Pentru inceput, gletul trebuie reomogenizat, pentru a putea fi usor de aplicat pe suprafetele de lucru. Cu ajutorul unui fier pentru glet, se aplica pe suprafata de lucru intr-un strat uniform, care trebuie sa aiba 1-2 mm. In cazul in care suprafata pe care este aplicat este foarte deformata si necesita un strat mai gros de glet, este recomandata aplicarea in doua straturi a gletului. Pentru a putea fi posibila aplicarea celui de-al doilea strat, primul strat de glet trebuie lasat sa se usuce complet, acesta ca si in cazul tencuielii trebuie curatat si slefuit, pentru ca al doilea strat sa fie aplicat in conditii optime si suprafata sa fie aderenta, slefuirea se poate face cu ajutorul unei hartii abrazive fine. Apoi se aplica stratul urmator, care trebuie lasat sa se usuce complet.
Dupa ce gletul s-a uscat complet se trece la urmatoarea etapa, si anume, cea de netezire a peretelui, care se face cu ajutorul unei hartii de smirghl. Astfel se va obtine un perete neted, fara imperfectiuni de aplicare.
Inca cateva sfaturi pentru aplicarea gletului care iti vor fi de folos:
- Vopseaua se aplica dupa uscarea completa a gletului, suprafata gletuita trebuie amorsata din nou, pentru o aderenta mai buna a vopselii.
- Gletul nu se aplica sub actiunea directa a razelor de soare deoarece acesta se va usca dintr-o data si vor aparea crapaturi pe suprafata acestuia.
- Gletul se aplica la o temperatura minima de 12 grade si maxima de 30 de grade celsius.
- Ca gletul sa nu crape cum am mentionat si mai sus, acesta trebuie aplicat intr-un strat de 1-2 mm.
Sper ca aceste sfaturi ti-au fost utile, gletul este un element pe care il folosesc toti mesterii in finalizarea si netezirea peretilor, dar poti face si tu acest lucru, nu este foarte complicat, trebuie sa respecti cativa pasi simpli si sa ai rabdare, spor la treaba!
Trimite