Totul despre procesul de constructie a grinzilor din beton

Ce este grinda de beton?

Grinzile sunt in mod obisnuit grinzi de beton care sunt proiectate sa actioneze ca legaturi orizontale intre baze sau capace de piloni. Acestea ar trebui sa fie intarite cu armatura continua care este dezvoltata in interiorul sau dincolo de coloana sustinuta sau sa fie ancorate in capacul pilonilor.

Grinda de beton fie este sprijinita direct pe sol, fie deaspura intinderii solului, unde necesita sa traverseze de pe un pilon pe altul. Un suport continuu al grinzii va transfera sarcina unei cladiri pe sol sau catre punctele sale de sustinere unde bazele lor distribuie sarcina catre sol.

Procesul de constructie a grinzilor de beton

Pasii necesari in constructia grinzilor de beton sunt:

 1. Pregatirea si excavarea pentru grija de beton
 2. Montarea cofrajelor
 3. Plasarea armaturii grinzii de beton
 4. Turnarea betonului pentru grinda.

1. Pregatirea si excavarea pentru grinda de beton

Santurile pentru grinda de beton sunt excavate, pe baza nivelului acesteia. Alternativ, daca grinda este construita direct pe sol, atunci suprafata solului va fi nivelata si pregatita. In cazul in care grinda este utilizata intre piloni, pregatirea constructie si sapaturile vor incepe dupa finalizarea constructiei pilonilor. Totusi, excavarea santurilor pentru grinda se va executa de-a lungul celei de talpa atunci cand grinda de beton este utilizata cu suporturi.

2. Montarea cofrajelor

Dupa finalizarea pregatirii santierului si sapaturii santurilor, se vor amplasa forme conform dimensiunilor grinzii care vor fi prevazute in desenele de proiectare. Daca grinda de beton este construita pe sol, atunci partea inferioara trebuie sa fie plasata inainte de laturile sale. In acest caz, caramida plata este formata de-a lungul grinzii de beton in loc de obturatorul de jos. Dupa aceea, fie cusca de armatura este asezata pe caramida plata de talpa inainte de fixarea cofrajelor laterale, fie este plasata o parte a formei, urmata de instalarea armaturilor. Daca grinda de beton este construita deasupra solului, atunci constructia cofrajului ar fi similara cu cea a grinzii conventionale. Deci, oboanele vor fi plasate pe partea inferioara si pe ambele parti ale grinzi de beton. In acest caz, cofrajul poate fi fixat complet urmat de amplasarea armaturilor, sau fixati doar obloanele de jos apoi puneti armaturile, dupa aceea instalati obloanele laterale. Aceste secvente de constructie sunt selectate pe baza usurintei de constructie si a convenabilitatii. In cele din urma, dupa finalizarea cofrajului grinzii de beon, asigurati-va ca dimensiunile grijzii desemnate sunt furnizate, inclusiv un capac de armare suficient. In plus, se va verifica si rezistenta cofrajelor, impermeabilitatea, rezistenta suporturilor cofrajelor, verticalitatea obloanelor latera si amplasarea grinzii de benon.

3. Plasarea armaturii grinzii de beton

Dupa terminarea cofrajului sau asezarea caramilizor plade de talpi pentru partea inferioara a grinzii de beton, amplasarea armaturilor incepe direct sau dupa ce este amplasata o latura a cofrajului. Detaliile necesare armaturii, cum ar fi dimensiunea si numarul de armaturi longitudinale si lungimea necesara, numarul si distanta dintre etrieri sunt furnizate in desenele structurale. In sfarsit, numarul si dimensiunea, partea de jos iar armaturile suplimentare, lungimea, carligele, distantierele si capacul transparent de armatura vor fi verificate dupa ce asezarea armaturii este terminata.

4. Turnarea betonului pentru grinda de beton

Grinda de beton poate fi turnata cu beton gata amestecat sau beton amestecat la masina la fata locului. Prima este ideala daca volumul betonului este mare, daca se foloseste beton gata amestecat, atunci furnizorul de beton are nevoie doar de rezistenta betonului. Cu toate acestea, daca se foloseste beton de amestec la masina la fata locului, atunci trebuie gasit raportul dintre constituentii betonului. Betonul turnat va fi compactat corespunzator folosind echipamente de vibratie sau orice alt mijloc adecvat. In cele din urma, obturatorul lateral al grinzii de beton poate fi indepartat la 24 de ore dupa turnarea betonului. Cu toate acestea, obturatorul inferior nu pot fi indepartat pana cand betonul nu isi atinge rezistenta.

Avantaje

 • Grinda de beton poate fi formata cu usurinta in diferite forme si dimensiuni
 • Grinda de beton ofera un suport excelent atat pentru beton, cat si pentru sol
 • Montara nivelului a necesitat putine excavatii
 • Acest lucru va ajuta la reducerea costului proiectului
 • Grinzile de calitate permit intrarea altor materiale, cum ar fi barele de armare, tevile de conduce si diblurile, etc.

Dezavantaje

 • Pentru a construi fundatia grinzii a fost nevoie de un santier nivelat
 • Constructia fundatiei nu se poate face in zonele deluroase
 • Contructia grinzii pe zonele de taluz a necesitat o cantitate mai mare de sapatura care va creste costul proiectului.
Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768