Afla totul despre codurile de culoare a firelor electrice

Deschizand o priza sau o cutie de comutare a luminii, s-ar putea sa te confrunti cu o serie uluitoare de fire de diferite culori. Negrul, alb, cupru gol, albastru, galben si alte culori se amesteca strans, dar fiecare are un scop sfecific. Cunoasterea scopului fiecaruit fir va va mentine in siguranta si sistemul electric al casei dumneavoastra in stare de functionare maxima.

De ce firele de casa vin in culori diferite?

Intelegerea culorilor firelor electrice este esentiala pentru o persoana care lucreaza la un circuit pentru a identifica functionarea si precautiile firelor. Cunoasterea acestori culori de cablare a casei inainte de a va aventura in lumea experimentarii cu reparatii proprii este esentiala.

Culoarea fiecarui fir este practic identitatea sa si, prin urmare, conteaza foarte mult daca doriti ca circuitul sa functioneze corespunzator. Fiind capabil sa va amintiti fiecare culoare a firului si proprietatile acestuia, va va proteja de socuri electrice si multe alte pericole la care va expuneti in momentul in care incercati sa faceti o lucrare asupra acestora.

Care sunt diferitele coduri de culoare ale firelor electrice si care sunt functiile lor?

Cabluri electrice negre

Firele electrice negre se gasesc in cea mai mare parte in constructiile rezidentiale, firele negre transporta energie la intrerupatoare si prizele din diferite tipuri de circuite. Una dintre functiile lor principale este de a actiona ca o conexiune care leaga un comutator de o anumita sarcina electrica. Firele negre nu sunt folosite ca fire neutre sau de impamantare, deoarece scopul lor principal este de a transporta curenti electrici sub tensiune.

Cabluri electrice albastre si galbene

Desi niciunul dintre acestea nu este prezent intr-o cablare standard de priza, ambele joaca un rol semnificativ, deoarece firele sub tensiune trec printr-un canal. Firele galbene si albastre functioneaza ca purtatori ai unui singur circuit de curent constand din comutatoare cu trei sau patru cai in care mai multe intrerupatoare controleaza aceeasi utilitate. Aceste fire sunt numite si calatorii datorita functiei lor de a conduce curentul electric intre comutatoare si poli.

Cabluri electrice albe si gri

Firele electrice albe si gri sunt fire neutre. Un fir neutru actioneaza ca o conexiune cu bara neutra. O bara neutra este o piesa conducatoare din metal care atrage si distribuie eficient curentul electric in intregul circuit. Pur si simplu, aceste fire ajuta la revenirea curentului la sursa de alimentare. Va rugam sa retineti ca, in unele cazuri, este posibil ca un fir neutru sa poata transporta si curent si sa aiba potentialul de a va transmite un soc daca este manipulat gresit.

Fire albe cu banda neagra sau rosie

Cand un fir alb este insemnat cu un marcaj de culoare rosie sau neagra, aceasta indica adesea ca este folosit ca un fir fierbinte, mai degraba decat un fir neutru. De obicei, acest lucru este indicat cu o banda electrica neagra sau rosie (dar pot fi utilizate si alte culori) infasurata in jurul izolatiei firului.

Fire electrice verzi

Firele verzi sunt folosite ca masuri de protectie ca si cablul de impamantare, facand circuitul rezistent la socuri si sigur de utilizat in interiorul casei. Le puteti identifica ca firele care conecteaza masinile la terminalul de impamanatare printr-o cutie de priza. Intr-un circuit electric tipic, aceasta culoare a cablajului electric a casei urmeaza prin bara de impamantare. In cazul in care un fir sub tensiune intra accidental in contact cu un conductor, firele verzi va pot proteja prin transferarea acestui curent suplimentar in siguranta in pamant. De exemplu, daca oricare dintre aparatele dvs. declanseaza un intrerupator din cauza unei defectiuni, firele verzi vor oferi o cale de evacuare pentru curentul electric, transportandu-l departe de dvs.

Alte culori

Alte combinatii de culori, inclusiv cabluri cu dungi, fire rosii si fire de cupru goale, au o varietate de scopuri diferite, dar nu sunt utilizate pe scara larga. De exemplu, firele rosii conecteaza detectoare de fum cablate la intregul sistem de alimentare. Pe de alta parte, firele de cupru goale ajuta la conectarea intrerupatoarelor, prizelor, corpurilor sau ramelor metalice ale aparatelor.

In concluzie, importanta cunoasterii acestor coduri de culoare a firelor de curent pe care le utilizam in casele noastre ne ajuta sa ramanem in siguranta atunci cand le manipulam.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768