Cum adopti un comportament profesionist la munca?

lucru in echipa

O atitudine profesionista la locul de munca, reprezinta una dintre etapele pentru a atinge un prag de succes in afaceri. Specialistii sustin faptul ca este indicat sa existe rapoarte de buna colaborare, in ceea ce priveste relatiile de colegialitate.

Comportamentul adoptat de fiecare angajat in parte, reprezinta un set de reguli prin care se exprima fata de cei din jurul lor si fata de munca efectuata. Fiecare persoana decide ce tip de principii sa adopte, respectiv ce reguli sa impuna celorlalti.

Atunci cand se colaboreaza intr-o maniera eficienta cu ceilalti colegi sau parteneri de afaceri, nu numai ca se va invata mai multe lucruri, dar se va afla si toate noutatile din domeniul respectiv. In acest mod, toata lumea implicata va fi multumita de serviciile oferite.

Insa lucrurile pot sta diferit in momentul in care colegii se imprietenesc pe social media. Lucrul acesta se refera la faptul ca se poate descoperi un alt tip de mediu.

Care sunt pricipalele tipuri de comportament ce reflecta profesionalism?

Disciplina reprezinta o dovada de angajat profesionist, persoana care ajunge intotdeauna la ora stabilita si finalizeaza proiectele in timpul specificat. Acest lucru reprezinta si respect fata de cei din jur, de sef, de clienti, de furnizori.

Cu toate ca un angajat da dovada de capacitatea de a se descurca singur in orice situatie intalnita, acest lucru nu-l exclude de lucrul in echipa. Exista momente in care nu se poate lucra pe un proiect in mod individual, asadar este chiar obligatoriu sa poate exista relatii de colaborare cu alte persoane. Este cunoscut faptul ca rezultatele cele mai bune si mai rapide se obtin prin munca in echipa.

Toti oamenii au anumite probleme personale, insa asta nu inseamna ca trebuie specificate la locul de munca. Psihologii sustin faptul ca este ideal sa fie evitate discutii privind dramele personale, atat cu colegii, cat si cu superiorii.

Exceptiile pot aparea doar in momentele in care intervine brusc o problema si este necesar sa fie luata o anumita masura, respectiv un concediu sau o invoire. Atunci se datoreaza o explicatie managerului, insa fara a detalia prea mult si fara a dramatiza.

Colegii de la birou ar trebui sa se imprieteneasca pe social media?

Printre cele mai populare platforme sociale se numara Facebook, Twitter, Instagram, dar si altele. Insa, in momentul in care vine vorba despre cercul de prieteni al fiecarei persoane, anumite postari pot provoca reactii puternice. Exista numeroase motive pentru care anumite persoane nu se imprietenesc si in mediul online.

In acest sens, au fost realizate anumite sondaje cu privire la impactul etichetei individului asupra diferitelor tipuri de relatii interumane. Astfel, un procent de 33% dintre barbatii intervievati si 23% dintre femei considera ca nu prezinta nici un impediment faptul ca pot fi prieteni pe retelele de socializare cu proprii colegi de birou.

De multe ori cultura companiei in ceea ce priveste asocierea contului personal cu cel al colegilor de munca, se stabileste de catre manager. Acesta stabileste daca este cazul sa se imprieteneasca cu angajatii sai, iar acestia, la randul lor, urmeaza acest trend.

De multe ori poate fi greu pentru a fi descifrat ceea ce este sau nu este adecvat la locul de munca. Totusi, cand vine vorba despre relatiile de colegialitate, unele credinte si opinii este indicat sa nu fie specificate.

Specialistii sfatuiesc ca populatia sa fie atenta la ceea ce posteaza pe retelele de socializare, chiar sa se gandeasca de doua ori inainte de asta. Desigur, cu totii avem dreptul de a avea propriile opinii, insa politica comentariilor pe social media poate avea consecinte.

Un real pericol il reprezinta faptul ca multa lume este atat de prinsa de tehnologia din ziua de astazi, incat cu greu se pot detasa de dispozitivele lor, putandu-se provoca accidente.

Cateva sfaturi pentru a fi un profesionist la locul de munca

Specialistii recomanda sa se verifice datele impartasite in mod public, precum si adoptarea la birou a unei pozitii neutre si pozitive. Deasemenea, nu ar trebui oferite prea multe detalii personale, precum nici facuta prea multa politica.

In timpul programului de munca, este indicat ca angajatul sa se concentreze exclusiv asupra taskutilor avute. Specialistii recomanda sa se evite rezolvarea problemelor personale sau a celor care nu au legatura cu jobul avut. Toate aceste lucruri se vor reflecta la un moment dat asupra angajatului respectiv, in evolutia profesionala avuta de-a lungul unei anumite perioade de timp.

Este important ca fiecare persoana sa comunice deschis despre modificarile aduse regulilor de comportament, scrise sau nescrise, dintr-un colectiv. Acest lucru poate ajuta in eventualitatea existentei unui posibil conflict la locul de munca.

De multe ori, este nevoie de o anumita perioada de timp, pentru ca noile reguli de comportament la locul de munca sa poate fi puse in aplicare de catre toti angajatii.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768