Fisurile din peretii de zidarie – tipuri, cauze si reparare

La peretii de zidarie dintr-o cladire apar mai multe tipuri de fisuri care pot fi minori si nesimnificative, iar unele necesitand reparatii costisitoare si in unele cazuri extreme singura solutie este demolarea totala a peretelui. Cauza acestor fisuri din peretii de zidarie pot fi miscarea cladirii care provoaca fisuri si distrugeri peretilor.

Tipuri de fisuri

Exista diferite tipuri de fisuri de perete si toate pot fi definite in functie de locatia, forma si adancimea lor.

In functie de locatia lor

In functie de locatia lor, peretii fisurati pot fi clasificati astfel:

  • Fisuri de perete interior – un tip de fisuri in interiorul casei tale. Ele pot aparea pe gips carton, tavan, etc. 
  • Fisuri de perete exterior – apar pe exteriorul casei tale, pe pereti de caramida, zidarie, beton.
  • Fisurile peretilor de fundatie – acestea sunt fisuri care apar in peretii de fundatie si sunt cele care pot cauza probleme serioase.

Tipuri de fisuri dupa directie

Fiecare zid de caramida este tinut impreuna cu mortar intre caramizi. Cel mai adesea, acel mortar se rupe si asta este cauza problemei. Problema este ca problemele legate de mortar sunt predispuse sa devina mai mari in timp, ceea ce poate duce la daune structurale grave.

Fisuri orizontale de caramida

Fisurile orizontale sunt cauzate de miscarile in fundatie si deprecierea materialelor care afecteaza peretii. Ele apar adesea pe casele mai vechi, deoarece materialele tind sa-si piarda intinderea cu anii.

Fisuri verticale de caramida

Fisurile verticale se intalnesc cel mai adesea in climatele mai calde. Caracteristica lor este ca, fisurile verticale pot aparea in mortar si caramida, impartind efectiv caramida in doua. Aproape intotdeuna, fisurile verticale sunt cauzate de dilatarea termica, ceea ce duce la miscarea materialului, ceea ce duce la fisuri verticale.

Tipuri de fisuri in functie de adancime

Structural

Fisurile legate structural pot cauza mari probleme proprietarilor de case. Acestea sunt adesea adanci si afecteaza rezistenta structurala a cladirii, uneori chiar facandu-l nesigur pentru locuinta. Ele apar adesea dupa un cutremur sau din cauza unei structuri prost construite.

Estetice

Fisurile estetice sunt adesea doar atat. Adesea cauzate de schimbari bruste de temperatura sau de expunerea constanta la temperaturi extreme, aceasta crapatura nu afecteaza structura casei si este adesea privita ca o solutie usoara. Retineti, totusi, ca fisurile estetice neglijate se pot transfroma in fisuri structurale in timp.

Tipuri de Fisuri

Fisuri de Retractie

Aceste fisuri sunt cele mai obisnuite si apar din cauza uscarii naturale a mortarului si a betonului. De regula, sunt subtiri si se gasesc in forma de retea pe suprafata peretilor.

Fisuri Orizontale

Fisurile orizontale pot indica probleme serioase, cum ar fi tensiunea excesiva a peretelui. Ele pot aparea din cauza unor factori precum miscari ale solului sau hidrostatica.

Fisuri Verticale

Aceste fisuri pot fi cauzate de sarcini grele sau de instabilitatea peretelui. Este important sa se determine sursa acestor fisuri pentru a evita deteriorarea ulterioara.

Fisuri in Forma de Leagan

Fisurile in forma de leagan pot aparea pe orizontala sau pe verticala si pot indica miscari ale fundatiei sau umflarea solului.

Fisuri in Forma de V

Aceste fisuri sunt adesea intalnite in colturile ferestrelor sau usilor si pot indica o tensiune excesiva sau o slabire a structurii peretelui.

De ce apar fisurile in peretii de caramida?

Taparea solului

Totul incepe cu constructia casei. Pentru a aseza fundatiile unei cladiri s-a facut excavarea solului. Cu timpul, pamantul se aseaza, iar fundatia casei se misca putin. Aceasta miscare poate provoca mici crapaturi verticale, adesea acestea nu reprezinta o problema.

In functie de tipul de sol pe care este construita casa ta, casa ta poate experimenta miscari mai drastice, care pot deteriora casa in mod semnificativ.

Dezastrele naturale precum cutremurele, inundatiile si uraganele pot deteriora in mod semnificativ fundatia casei tale.

Clima si schimbarile sezoniere

Materialele cu care sunt construite casele noastre raspund destul de mult la conditiile climatice si la schimbarile de sezon. Ploaia si apa pot deteriora atat peretii si fundatiile, cat si perioadele lungi de seceta.

Coroziunea si deteriorarea materialelor de constructie

Materialele de constructie nu dureaza pentru totdeauna. Vremea, gravitatea si intretinerea necorespunzatoare au impact asupra structurilor noastre in mod constant.

Armarea cladirii este predispusa la coroziune, mai ales daca fundatia din beton nu este executata corespunzator. Crapaturile in fundatie, expun armatura de otel la umiditate, care poate provoca rugina si poate duce la fisuri in peretii de caramida.

Lucrarile de constructie in zona

Daca locuiti in apropierea unui santier, acest lucru poate afecta peretii de caramida. Vibratia de la utilizarea regulata a masinilor grele, excavarea, saparea, etc, poate cauza fisuri peretilor de caramida.

Cum poti preveni craparea peretilor de caramida?

Pentru a preveni craparea peretilor de caramida, asigurati-va ca aveti grija de peretii casei.

Utilizati rosturi de dilatatie in peretii de caramida

Rosturile de dilatare vor preveni craparea peretelui atunci cand este expus la schimbarile de temperatura si expunerea la umezeala.

Scoateti toate lamele temporare

Asigurati-va ca toate lamelele temporare utilizate la construirea structurii sunt indepartate de pe pereti. Majoritatea lamelor sunt fabricate din otel inoxidabil, iar indepartarea acestora va preveni ruginirea si craparea peretelui.

Repararea Fisurilor

Reparatii Minore DIY

Fisurile mici pot fi reparate cu usurinta folosind kituri de reparatie disponibile in magazinele de specialitate. Acestea pot ajuta la umplerea fisurilor si la restabilirea aspectului initial al peretelui.

Rechemarea unui Specialist

Pentru fisuri mai mari sau pentru cele care ridica semne de ingrijorare, este recomandat sa soliciti ajutorul unui specialist in constructii. Acesta poate evalua in mod profesional situatia si poate propune solutii adecvate.

Repararea Zidariei cu Fisuri Extinse

In cazul fisurilor extinse sau a problemelor structurale, este esential sa angajezi un specialist. Acesta poate reface zidaria afectata pentru a preveni deteriorarea ulterioara.

Intrebari Frecvente

  1. Care sunt semnele ca o fisura necesita atentie profesionala? Daca fisura este larga, in forma de leagan sau prezinta miscari, este indicat sa soliciti un specialist.
  2. Pot repara singur fisurile din pereti? Fisurile mici pot fi reparate DIY, dar pentru cele mari, este mai bine sa soliciti ajutorul unui specialist.
  3. Cum pot preveni fisurile din peretii de zidarie? Folosind materiale de calitate, avand o fundatie solida si monitorizand solul pot contribui la prevenirea fisurilor.
  4. De ce sunt fisurile orizontale mai preocupante? Fisurile orizontale pot indica tensiunea excesiva a peretelui, ceea ce poate necesita reparatii serioase.
  5. Cat de des ar trebui sa fac inspectii ale peretilor pentru fisuri? Este recomandat sa inspectezi periodic peretii pentru a detecta fisuri incipiente si a preveni deteriorarea ulterioara.

Concluzie

Fisurile din peretii de zidarie pot fi alarmante, dar pot fi gestionate eficient cu cunostinte adecvate si actiuni corespunzatoare. O evaluare atenta, urmata de reparatii adecvate sau masuri preventive, poate asigura durabilitatea si siguranta peretilor de zidarie.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768