Instalatii sanitare – Care sunt tarifele medii ale instalatorilor in 2024? [Actualizat]

instalator

In prezent, informatiile cautate pe internet sunt cele mai usor de gasit, se afla la indemana oricui si se afla la doar un click distanta fata de celelalte optiuni avute. Astfel, serviciile de interventie in cazul unei defectiuni au devenit niste proceduri mai simplificate, datorita tehnologiilor moderne.

Cand vine vorba despre meseriasul potrivit pentru o anumita lucrare, majoritatea oamenilor se gandesc doar cum sa-l gaseasca cat mai repede si la un pret cat mai bun. Din toata ecuatia, de multe ori ne scapa esenta, deoarece in secolul vitezei nu se mai pune accent pe imaginea de ansamblu.

Prin ce se deosebesc meseriasii profesionisti?

Intr-o locuinta se pot defecta o multime de lucruri, iar una dintre cele mai mari provocari o reprezinta gasirea unui mester priceput. Aceasta etapa reprezinta partea cea mai dificila din intregul proces de solutionare a unei probleme legate de instalatiile sanitare, dar nu numai.

Inainte de a trece la executia propriu-zisa, este important de observat daca meseriasul respectiv are instrumente sigure si profesionale.

In ceea ce priveste executia manuala a unei lucrari, acest lucru implica experienta, intuitie, cunoasterea materialelor si a modului in care se comporta. Un instalator profesionist va efectua o diagnosticare rapida, oferind solutii concrete, in conformitate cu normele in vigoare.

Satisfacția clientului a devenit o prioritate in toate domeniile de activitate, lucru care condiționeaza existenta pe piata a respectivului prestator de servicii.

Ce au instalatorii profesionisti in comun?

In timp ce instalatorii difera in functie de specialitate si experienta, majoritatea meseriasilor buni au cateva lucruri in comun.

Ceritificare si Asigurare

Asigurarea corespunzatoare si ceritificarea legala au rolul de a proteja atat afacerea instalatorului dar si tot ce tine de clientul acestuia. Un instalator care este serios in ceea ce priveste progresului propriei afaceri va face tot posibilul sa lucreze in termeni legali.

Tocmai de aceea inainte de a angaja un mester pentru instalatiile sanitare cere mereu certificatele de autorizatie si asigurare. Este singurul mod in care poti verifica daca totul este conform legii.

Garantie

Cei mai buni mesteri se mandresc cu munca lor si fac tot posibilul ca fiecare instalatie pe care o efectueaza este conform standardului. Instalatorul pe care il alegi trebuie sa fie familiar cu garantia oferita de producator pentru elementele sanitare si totodata sa ofere el o garantie pentru manopera. Garantia manoperei in sine difera de la un protect de instalatii la altul.

Cere opiniile clientilor din trecut

Cere-i unui posibil instalator referinte de la proiectele recente. Bineinteles ca in acest caz, acesta iei va oferi numele clientilor care sunt extrem de multumiti cu ceea ce au primit, insa asta nu inseamana ca nu poti cerceta. Contacteaza-i si intreba urmatorele:

  • Ce fel de proiect a facut instalatorul X pentru tine?
  • A fost comunicarea conform asteptarilior?
  • L-ai angaja din nou pe instalatorul X?

Raspunsul acestor intrebari vor oferi o perspectiva asupra felului in care instalatorul pe care doresti sa il angajezi iei desfasoara activitatea.

Implicarea in proiectele comunitatii

Aceasta parte este de multe ori trecuta cu vedea, desi este un pas vital. Micile afaceri au nevoie de sprijinul comunitatii pentru a supravietui pe termen lung. Astfel cauta companii si meseriasi  care sunt membrii asociatilor de renume din orasul sau judetul tau.

Cand o afacere investeste in interesul comunitatii, isi castiga mult mai usor reputatia printre oamenii orasului sau a judetului. Munca onesta este de multe ori mai puternica decat orice fel de publicitate inteligenta.

Modul de a comunica

Comunicarea cu un client este un pas vital pentru orice tip de afacere. Astfel cand iei legatura cu un instalator ia timp si gandeste-te cum s-a comportat in timpul convorbirii.

A fost politicos la telefon dar si in vizita la locul proiectului? Ti-au respectat casa si a avut grija sa nu deranjeze ce era in jur? Daca acorda timp micilor detalii inca din primele interactiuni, poti sa pariezi ca aceste lucruri sunt prezente pe intreaga perioada de desfasurare a proiectului instalare.

Manopera servicii sanitare – preturi medii in Romania 

Un alt aspect pe care multi proprietari il au in vedere in moentul in care angajeaza un instalator profesionist pentru serviciile sanitare este pretul manoperei. Cand vine vorba de preturi instalatii sanitare in Romania, acestea difera de la un mester la altul. Mai jos veri ragsi o lista preturi manopera instalatii termice care te va ajuta sa intelegi, costul acestora pe plan national.

Executare/ montare instalatii sanitare Pret manopera*
Executare traseu alimentare apa rece, calda + scurgere 350 lei
Executare traseu scurgere tip rigola/ sifon 300 lei
Executare traseu apa rece/ calda pentru boiler 320 lei
Montare cadru metalic vas toaleta incastrat 400 lei
Montare apometru 50 lei/ sursa
Montare coloana principa apa calda/ rece 700 lei
Montare robineti tur/ retur 170 lei
Repozitionare apometru 40 lei/ sursa
Dezafectare/ demontare instalatii sanitare Pret manopera*
Demontare centrala termica + radiator 300 lei
Demontare AC 130 lei
Demontare obiecte sanitare 130 lei
Demontare radiatoare vechi 110 lei
Dezafectare instalatie sanitara 100 lei
Dezafectare coloane principale apa rece, calda + scurgere 180 lei/ buc
Montare obiecte sanitare Pret manopera*
Montare cada standard 350 lei
Montare cabina de dus standard 450 lei
Montare lavoar 65 lei
Montare mobilier + oglinda 70 lei
Montare ventilator 70 lei
Montare vas toaleta 100 lei
Montare baterie cada 110 lei
Montare baterie lavoar 70 lei
Montare baterie suspendata 190 lei

*Pretul nu contine TVA.

In momentul in care gasesti instalatorul potrivit casei tale cheia succesului ramane comunicarea. Fa tot posibilul sa transmiti clar asteptarile, bugetul, moficarile si preocuparile inainte, in timpul si dupa desfasurarea proiectului.

Fiecare instalare de obiecte sanitare are un potential de a atrage surprize sau greseli, insa printr-o comunicare adecvata se pot evita situatii neplacute.

Cum să Estimezi Costul pentru Instalația Sanitară

Estimarea costului pentru o instalație sanitară poate părea o provocare, dar cu informațiile potrivite și o abordare sistematică, poți obține o imagine clară a bugetului necesar. În această secțiune, vom explora diferite aspecte care influențează costurile și cum să le gestionezi eficient.

Înțelegerea Elementelor Cheie ale Instalației Sanitare

Primul pas în estimarea costurilor este să înțelegi ce implică o instalație sanitară. Aceasta include materialele necesare, cum ar fi țevile, fitingurile, robinetele și obiectele sanitare, precum și manopera. Fiecare dintre aceste elemente are propriul său cost, care variază în funcție de calitate, brand și complexitatea instalării.

Evaluarea Materialelor și a Costurilor Aferente

Materialele reprezintă o parte semnificativă a bugetului. Prețurile variază în funcție de tipul de material (PVC, cupru, oțel inoxidabil) și de dimensiunile necesare. De exemplu, țevile din PVC sunt adesea mai accesibile decât cele din cupru, dar pot fi mai puțin durabile în anumite condiții. Este esențial să echilibrezi costul cu calitatea și durabilitatea.

Manopera: Un Factor Decisiv în Costuri

Costul manoperei poate varia considerabil în funcție de complexitatea proiectului și de experiența instalatorului. Un instalator experimentat poate percepe mai mult, dar aduce avantajul unei lucrări bine executate și durabile. Este important să ceri mai multe oferte pentru a avea o idee clară despre costurile medii din zona ta.

Luarea în Considerare a Costurilor Neașteptate

În orice proiect de construcții, pot apărea costuri suplimentare neașteptate. Acestea pot include repararea unor daune nevăzute la început sau necesitatea de a înlocui anumite componente care nu erau inițial în plan. Este prudent să adaugi un procent de 10-20% la bugetul tău inițial pentru a acoperi aceste eventualități.

Analiza Ofertelor și Alegerea Celei Mai Bune Opțiuni

După ce ai colectat oferte de la diferiți instalatori și ai evaluat costurile materialelor, compară-le atent. Nu doar prețul este important, ci și raportul calitate-preț, garanțiile oferite și reputația instalatorului. Alegerea celei mai ieftine oferte nu este întotdeauna cea mai bună decizie, mai ales dacă compromite calitatea lucrării.

Considerații Finale

În concluzie, estimarea costului pentru o instalație sanitară necesită o analiză atentă a materialelor, manoperei și potențialelor costuri suplimentare. Prin abordarea sistematică și compararea ofertelor, vei putea lua o decizie informată care să îți asigure un echilibru optim între calitate, durabilitate și buget.

Această secțiune a fost concepută pentru a te ghida în procesul de estimare a costurilor pentru instalația sanitară, oferindu-ți informațiile necesare pentru a face alegeri înțelepte și economice.

Concluzie

Articolul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra importanței alegerii unui instalator profesionist și a impactului acestei decizii asupra calității lucrărilor sanitare. În primul rând, subliniază importanța accesibilității informațiilor în era digitală și cum aceasta simplifică procesul de găsire a unui meseriaș competent. Se pune accent pe faptul că, în căutarea rapidității și a prețurilor avantajoase, esențialul – calitatea și experiența – poate fi adesea neglijat.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

4 Comentarii

Gabriel
3 ani ago

Salut ! In Preturile astea este inclus si tva-ul ? O zi buna

prolist-admin
3 ani ago

Nu, preturile nu includ TVA.

Nicusor. Radu
1 an ago

Bună ziua am de montat 8 ghiuvete într-o clinica ( În cabinete ) traseele apa calda rece și scurgere vin prin plafon ( scurgerea cu pompe ) cam cât mar costa preț manopera .mulțumesc o zi buna.

Prolist
1 an ago

Salut Nicusor, cel mai indicat este sa inregistrezi lucrarea pe Prolist iar meseriasi te vor contacta cu oferte reale. Completati formularul de la acest link: https://prolist.ro/inregistrare/?role=client Multumim!

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768