Sfaturi si preturi in utilizarea gipsului carton [2024 – Actualizat]

aplicare gips carton - preturi asociate manoperei

In acest ghid, vom discuta despre diferitele tipuri de gips-carton, cum se folosesc in scopul renovarii casei tale si preturile asociate manoperei de instalare.

Gipsul carton, denumit si rigips, ofera o gama variata de posibilitati, fiind unul din materialele de constructii ce nu prea lipsesc in amenajarile interioare. Sistemele de gips carton au devenit alternative moderne la finisajele traditionale realizate cu zidarie, tencuiala si glet.

Gipsul carton reprezinta un material de constructii des utilizat in placari, la tavane, la realizarea unor pereti despartitori sau chiar a unei pardoseli. Proprietatile acestui material sunt dintre cele mai variate, de la rezistanta la umiditate, la incendii, la izolare fonica si acustica, sunt eficiente termic, rezistente la impact, au inclusiv rol decorativ.

Placile de gips carton cu proprietati speciale au un pret destul de crescut. In acest sens, este indicat sa fie folosite exact pentru necesitatea incaperii respective, lucru ce se efectueaza la recomandarea specialistului. In caz contrar, daca nu sunt folosite in mod precis pentru calitatile avute, pot creste destul de mult si fara rost, pretul final al unei amenajari interioare.

Ce este gips-cartonul?

Gipsul carton este realizat dintr-o placa rigida din gips turnat intre doua straturi de carton special. Este de obicei folosit in amenajarea interioara a caselor pentru constructia de pereti despartitori, tavane si placari. Aceste sisteme de gips reprezinta alternativa finisajelor traditionale realizate cu zidarie, tencuiala si glet.

Prima versiune a gipsului carton a fost realizata in anul 1880, insa acesta a devenit faimos mai mult prin anii 1950. Sistemul ofera un finisaj complet si atractiv peretilor casei tale.

Beneficiile utilizarii placilor de gips-carton

Beneficiile realizarii unei lucrari cu gips carton sunt nenumarate. Insa principalul beneficiu este pretul rezonabil. Investitia in instalarea acestor placi va consta in flexibilitatea spatiului amenajat. Aceasta iti va oferi oportunitatea de a crea un spatiu dupa bunul plac. Printre alte beneficii se numara si:

  • Un strat aditional de protectie al casei;
  • Siguranta sporita a spatiului locuibil;
  • Este usor de reparat si amenajat;
  • O varietate nenumarata de tipuri de design;
  • Rezistenta si durabilitate.

Preturi manopera intalnite in placari cu gips carton

Pe piata serviciilor de constructii se intalnesc preturi extrem de volatile. Peretii realizati din gips carton au un timp de executie foarte mic, un cost destul de redus si o mare durabilitate in timp.

Pentru o evaluare corecta a proiectului, unii meseriasi ofera un pret final doar dupa ce inspecteaza personal zona de lucru. Sa nu omitem faptul ca majoritatea preturilor sunt mai mici in provincie decat in zonele metropolitane.

Estimarea unui tarif exact pentru servicii de manopera gips carton este destul de dificil de efectuat, deoarece fiecare proiect este influentat de o serie de factori, cu toate acestea incercam sa va prezentam o lista de preturi cu servicii din domeniu.

Tarife manopera gips carton Pret in lei, TVA inclus*
Montaj perete gips carton pe structura din metal 40 lei / mp
Montaj perete gips carton placare dubla pe structura din metal 50 lei / mp
Montaj perete gips carton placare tripla pe structura din metal 60 lei / mp
Montaj perete gips carton fara structura 30 lei / mp
Montaj tavan gips carton pe structura metalica 45 lei / mp
Montaj perete gips carton pe structura de lemn 45 lei / mp
Realizare pereti portanti 26 lei / mp
Realizare scafe si grinzi 55 lei / mp
Realizare masca vana, cada frontala / laterala 200 lei / ml

*Preturile afisate sunt orientative

aplicare gips carton - preturi asociate manoperei

Utlizarea corecta a gispulsui carton este vitala, mai ales in ceea ce priveste designul, dar si siguranta casei tale. De asemena este important daca vrei sa pui in valoare anumite calitati ale peretilor sau tavanului, cum ar fii capacitatea de a respinge umezeala, abosrbtie a suntelului sau prevenirea raspandirii focului.

De ce sa optam pentru un profesionist in amenajari interioare?

In urma efectuarii unor studii, s-a dovedit faptul ca modalitatea de lucru a unui profesionist reduce nivelul deseurilor rezultate cu pana la 50%, spre deosebire de un neprofesionist, care utilizeaza mai mult material.

Un alt aspect important atunci cand contractati un meserias, este ca inainte de a oferi pretul final, sa ofere informatii complete cu privire la serviciile incluse. In cazul in care nu ofera toate informatiile necesare inainte de a-l contracta, este posibil sa va aflati in situatia in care sa fie necesar sa achitati sume suplimentare pentru o serie de servicii care nu se aflau initial incluse in oferta.

In multe cazuri, un meserias profesionist beneficiaza de anumite reduceri din partea unuia sau a mai multor retaileri de materiale de constructii. In aceasta situatie, chiar daca acel contractant practica preturi usor mai ridicate, la finalul proiectului costul total poate fi mai mic decat ati anticipat.

Cum sa alegi tipul potrivit de gips-carton pentru proiectul tau?

Vei avea nevoie de maini puternice cu experiență pentru a instala placile de rigips corect de la inceput pana la final. Fie că ești un constructor priceput sau doar iti place să faci singur proiectele ce tin e casa ta, este intotdeauna important sa alegi placile de gips potrivite renovarii tale. Ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca desi gips cartonul este cel mai comun material pentru proiectele de interior, acesta vine în grosimi diferite.

Asadar, daca ai nevoie de placi pentru o renovare interioara axeaza-te pe placi de grosimea de 12.7mm. Această opțiune este de altfel cea mai comuna în industria standard a pereților rezidențiali interiori. Placile sunt uaor de manipulat si instalat pe aproape orice tip de schelet.

Placile de exterior sunt puțin mai diferite dat fiind faptul ca acestea trebuie tratate pentru izolare, rezistenta la umezeala ridicata și foc.

Cat costa instalarea unei foi de gips-carton?

Sertviciul de instalare a unei foi gips carton variaza de la un proect la altul. Astfel, pentru realizarea unor pereti despartitor din rigips instalarea costa intre 30- 60 lei/mp, in timp ce peretii exlusiv facuti din rigpis costa intre 25-35 lei/mp. Daca te intereseaza un tavan cu foi de gips carton te poti astepta sa platesti undeva intre 30-45 lei/mp.

Cum sa instalezi placile de gips-carton ca un profesionist?

Dupa cum spuneam, gips-cartonul este un material de constructii foarte popular pe piata, mai ales datorita faptului ca este usor de instalat. Ti-am pregatit un mini ghid, cum sa instalezi gips-cartonul ca un profesionist.

Care sunt pasii instalarii?

Instalarea gips-cartonului implica un proces destul de usor, isa sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere ca sa obtii un rezultat demn de revista. Primul pas este sa pui  prima foaie de gips-carton pe orizontala de tavan și colt si sa bati cateva cuie pentru a o tine pe loc. Marginile verticale ale gips-cartonului trebuie sa se ataseze de stifturi, asa ca masuaora și marcheaza piesa urmatoare ca atare.

Taie gips-cartonul la dimensiune folosind un ferastrau, apoi fixeaza-l la loc folsind cuie. Repeta acest proces pana cand tot gips-cartonul este la locul lui, apoi finisează prin lipirea și kit-uirea imbinarilor. Cu rabdare si atentie la detalii, oricine poate obtine rezultate cu aspect profesional.

Este dificil sa instalezi gips-carton de unul singur?

Instalarea implica mult efort fizic, asa ca putem spune ca este cat de cat dificil, cel putin considerand acest aspect. Totodata, este detstul de greu sa manipulezi fiecare placa singur, asa ca nu strica sa ai o mana de ajutor de la un prieten sau familie.

De unde incepi sa instalezi gips-cartonul? De sus sau de jos?

Cand instalezi gips-cartonul, partea de sus trebuie sa fie mereu instalata pe perete. Va fi nevoie sa instalezi o placa pe tavan și sa o fixezi utilizand cuie în partea de sus si de jos a fiecărui stift. Odată ce termini cu patea de sus, poti trece la faza urmatoare. Este esential sa instalezi mai întai toata placa deoarece ofera o suprafata plana pentru ca placa de jos sa aiba punct de sprijin.

Mai mult, daca urmezi aceasta simpla regula, te asiguram ca gips-cartonul va fii instalat corect ca din mana unui mester.

Exista vreo distanta intre placi care trebuie respectata?

Când instalezi gips-carton în casa ta, este important sa iei amintești sa lași un spațiu de 1 cm, intre perete și podea. Desi la prima vedere acest spatiu mic, nu pare sa fie important, acesta ofera loc atat pentru extinderea podelei cat și a peretelui. Fara acest spatiu de expansiune, risti ca gips-cartonul sa se crape atunci cand se exercita presiune.

De exemplu, dacă ar fi sa scapi un obiect greu pe podea, impactul ar putea face ca gips-cartonul sa se crape acolo unde se îmbină cu podeaua. In schimb, daca exista un spatiu de 1 cm intre perete si podea, gips-cartonul se poate extinde usor, absorbind unele dintre impacturi și prevenind fisurile.

Pe langa faptul ca protejeaza gips-cartonul de deteriorare, acest spațiu de expansiune faciliteaza ai vopsirea sau tapetarea peretilor. Nu exista riscul ca vopseaua sau tapetul sa se strice de-a lungul peretelui. In general, acordarea unui spatiu mic de expansiune atunci cand instalezi gips-carton este o modalitate simpla de a te asigura ca pereții arată grozav și raman impecabili pentru anii urmatori.

Cele mai bune sfaturi pentru utilizarea placilor de ipsos

Urmeaza aceste sfaturi pentru a evita, crapaturile, suprafetele inegale si alte rezultate nedorite, pentru a instala gips-cartonul ca un profesionist.

  • Tine geanta cu scule aproape de tine.
  • Unele suprafete trebuie fixate cu cuie.
  • Inainte de a taia prima foaie de gips asigura-te ca respecti planul casei si al conductelor de apa.
  • Masoara spatiul cu atentie pentru rezultate impecabile.
  • Foloseste placile pentru tavan mai intai, apoi pentru pereti.
Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

2 Comentarii

Neculai Vasile luca
7 luni ago

Câta ma costa 130 m patrati de rigips manopera de lipit pe pereți

Aurel
5 luni ago

50 lei mp tel 0733793707 Aurel

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768