Sfaturi utile in evaluarea unui pret competitiv pentru glet in 2024

Pentru amenajarea interioara a unei locuinte, se intalnesc o serie de etape in pregatirea acesteia. Gletuire peretilor face parte din etapa de finisare a unei cladiri, ce poate asigura cresterea valorii pe piata imobiliara.

Gletul este un material des utilizat in constructii, cu ajutorul caruia se protejeaza peretii si tavanul. De asemenea, mai are rolul de a decora incaperea, aplicarea necesitand atentie la detalii, deoarece si cele mai mici greseli pot duce spre anumite probleme.

Procesul de gletuire implica finisarea peretilor pentru ca o suprafata sa fie pregatita pentru urmatoarea etapa, precum varuirea sau montarea faiantei. De la respectarea proportiilor de preparare a gletului si pana la grosimea straturilor aplicate, chiar si cele mai mici erori nu trebuie desconsiderate.

Cele mai des intalnite erori in gletuire este aplicarea unor straturi prea subtiri sau mult prea groase. Dintre aceste probleme se mentioneaza – aparitia mucegaiului atunci cand straturile nu permit ca peretele sa respire, existenta fisurilor si decojirea gletului atunci cand a fost aplicat in mod gresit.

Elementele unui pret corect

Detaliile legate de pret pot varia considerabil, insa este important de stiut care sunt principalele elemente ce formeaza un pret corect. Un pret la gletuire mai ridicat se observa in orasele mai dezvoltate unde salariile sunt mai mari.

Privit in ansamblu, manopera unei proceduri de gletuire se poate calcula doar in functie de suprafata avuta in vedere. Insa privind mai detaliat, se poate observa ca pretul este format dintr-o varietate de elemente regasite mai jos.

Tipul peretelui

Peretele ce urmeaza sa fie gletuit poate fi construit dintr-o varietate de materiale, astfel incat dificulatatea de gletuire poate sa difere considerabil. De regula, peretii pot fi de doua mari tipuri: gips carton sau diferite tipuri de caramizi, precum BCA, ceramice, boltari beton.

Spre exemplu, un perete nou construit se va gletui mai facil decat unul vechi, care este necesar sa fie pregatit pentru gletuire, respectiv curatat si reparat. Evident un perete cu tencuiala recent aplicata va avea un pret diferit. Mai mult, un perete din rigips se va gletui mult mai usor si rapid, avand categoric un pret de manopera mai mic.

Numarul de straturi aplicate

In aceasta etapa pretul pentru manopera difera in functie de mai multe elemente. Fiecare meserias ia decizia de aplicare a numarului necesar de straturi dupa ce evalueaza calitatea peretelui. Tipul de glet utilizat reprezinta un alt element ce contribuie la formarea pretului.

O lucrare de calitate superioara va avea cel putin doua straturi de glet, unul de nivelare si unul de finisare. Aplicarea unui singur strat va rezulta intotdeauna mai ieftin decat aplicarea a doua straturi, caz in care se aplica doar cel de nivelare.

Suprafata

Cu totii stim ca atunci cand este vorba despre o suprafata mai mare de lucru, pretul va fi indirect proportional cu munca realizata. Adica, daca se doreste gletuirea intregii locuinte, se va putea negocia pretul raportat pe metru patrat, spre deosebire de cazul in care suprafata este mai mica, de regula sub 30 metri patrati. In acest al doilea caz, cand se doreste gletuirea unei mici suprafete, se poate intalni si situatia in care pretul pe metru patrat va fi considerabil mai mare.

In ceea ce priveste suprafata unei incaperi, se va calcula separat pretul pentru pereti si cel pentru tavan.

Distanta deplasarii

Distanta ce trebuie parcursa de un meserias pana la zona in care se desfasoara lucrarea, reprezinta un element ce nu trebuie scapat din vedere. Pe langa costul combustibilului si uzura masinii, se poate lua in calcul si timpul petrecut in trafic.

Dupa ce se iau in considerare toate elementele ce pot intra in componenta unui pret corect, se va avea in vedere si preturile oferite de concurenta. Mai mult, fiecare proiect are propriile particularitati si pretul se ofera pe fiecare lucrare in parte, iar pretul final depinde si de materialele alese.

Specialistii de la Prolist au ajuns la concluzia ca pretul de manopera pentru gletuire se situeaza intre 10 si 25 lei pe metru patrat.

Lista pret manopera glet

Fiecare proiect are propriile particularitati si pretul se ofera pe fiecare lucrare in parte, iar pretul final depinde si de materialele alese. Specialistii de la Prolist au ajuns la concluzia ca pretul de manopera pentru gletuire se situeaza intre 10 si 25 lei pe metru patrat.

Aici ai o lista pret manopera glet care sa te ghideze la următoarea renovare:

Lucrari gletuire Pret manopera in lei, TVA inclus*
Aplicare glet de nivelare 17 lei /mp / strat
Aplicare glet de finisaj 15 lei /mp /strat
Slefuire glet 7 lei /mp
Aplicare amorsa (pereti si tavan) 4 lei /mp
Glet de ipsos la tavane pe tencuieli driscuite 20 lei /mp
Glet de var aplicat pe tencuieli interioare driscuite 13 lei /mp
Glet de ipsos la pereti pe tencuieli driscuite 13 lei /mp
Glet finisaj sheetrock (Stucco) 180 lei /mp

*Preturile afisate sunt orientative

Beneficiile utilizarii gletului

Gletul a fost odata cea mai comuna si populara forma de finisare a peretilor interiori. Intamplarea face ca succesul acestuia sa fie usor influentat de aparitia gips-ului carton, care dupa cum bine stim este mult mai accesibil din punct de vedere al pretului si al instalarii.

Aparut undeva prin secolul 17, gletul este de cele mai multe ori desemnat caselor cu caracter istoric. Insa, acest material ofera o multitudine de beneficii si caselor moderne. Haide sa descoperim imrepuna care sunt acestea:

Estetica si utilizare

Pentru ca frumusetea casei tale sa iasa in evidenta, probabil ca ar avea nevoie de ceva mai mult decat de niste pereti albi si netezi. Gletul accentueaza acel sentiment de casa primitoare, stilata si mai ales estetica. Daca iei doresti ca musafirii tai sa spuna “WOW” de fiecare data cand te viziteaza, atunci folosirea formelor de glet pe pereti si tavan te vor ajuta sa creezi acel sentiment.

Inainte sa folosesti getul, exista mai multe aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare. Pritre ele se afla tematica, dimensiunea, culorile si bineinteles design-ul. Aminteste-ti ca si cea mai mica schimbare de ton sau forma poate transforma un perete intr-o opera de arta.

Design diferit

Practic gletul iei ofera posibilitati infinite de design. Acesta poate crea forme variate si incantatoare de design pentru a infrumuseta incaperea. Tot ce trebuie sa faci e sa lasi creativitatea si imaginatia libera si cu siguranta vei avea un rezultat deosebit.

Durabilitate

Gletul nu numai ca ofera eleganta si frumusete peretilor, dar sporeste si durabilitatea. Daca este amestecat si aplicat corespunzator, un strat de glet creeaza un finisaj mai puternic si mai durabil decat gips-cartonul.

Peretii devin mai puternici datorita reactiei chimice care are loc atunci cand apa iese din amestecul de glet. Gletul este mai rezistent la lovituri si socuri in majoritatea cazurilor.

Acustica

Poti sa auzi diferenta de niveluri de zgomot intre incaperile dotate cu glet si sipci in comparatie cu gips-cartonul contemporan.
Tocmai de aceea multi muzicieni au raportat ca redarea sau inregistrarea intr-o camera cu glet are ca rezultat un sunet mult mai bogat.

Gletul tinde sa ofere mai multa izolatie fonica, asa ca este ideala pentru locuri precum un cinematograf acasa sau un birou pentru a lucra in liniste.

Curatenia si viteza manoperei

Gletul este mult mai usor de folosit si totodata nu murdareste. Gips-cartonul trebuie taiat pentru a se potrivi in forma unica a oricarui spatiu si, datorita materialului, lasa peste tot un praf fin care se poate aseza pana pe cele mai mici suprafate fiind foarte greu de curatat. Cand aplici glet nu se creeaza praf sau murdarie decat in zonele in care este strict necesar. Gletul este de fapt mai rapid si mai eficient de aplicat pe un spatiu decat este instalat gips-carton, asta din cauza lipsei procesului de slefuire.

Ce factori influenteaza pretul manoperei?

Gletul este un material folosit pentru acoperirea imperfectiunilor de pe suprafetele ce urmeaza a fi tencuite, zugravite, sau acoperite cu tapet. Este esential pentru a oferi suport si stabilitate placilor de gresie sau faianta, avand un rol important in etansarea impotriva apei si umezelii.

Procesul de aplicare a gletului necesita abilitati si expertiza, iar costul manoperei pentru astfel de lucrari este influentat de mai multi factori.

Pretul mediu al fortei de munca pentru aplicarea gletului variaza in functie de mai multi factori. Factori precum dimensiunea proiectului, complexitatea lucrarii si locatia santierului sunt esentiali in a afla cu exactitate pretul manoperei de gletuire.

Dimensiunea proiectului

Marimea proiectului este un factor crucial pentru a putea estima costul unei astfel de lucrari. Spre exemplu, un proiect mic si simplu te va costa mai putin fata de un proiect mai mare, ce implica mai multe camere sau materiale mai pretentioase. Proiectele cu modele complicate vor necesita mai multa abilitate si efort, ceea ce va duce la un pret mai mare al proiectului.

Materialul ales

Costul fortei de munca pentru aplicarea gletului poate fi, de asemenea, afectat de tipul de material pe care il alegi. Exista diferite tipuri de glet ce au proprietati diferite, iar unele dintre acestea pot necesita mai multa munca la aplicare fata de celelalte.

De exemplu, materialele pe baza de amestecuri epoxidice sunt o alegere populara pentru durabilitatea si rezistenta la pete, insa sunt mai dificil de aplicat, asa ca te poate costa mai mult in ceea ce priveste manopera la finalul lucrarilor.

Experienta mesterului

Un alt factor care poate afecta costurile lucrarilor este experienta si reputatiamesterului. Un profesionist cu experienta si o buna reputatie va percepe probabil mai mult decat unul mai putin experimentat sau care se afla la inceput de drum in acest domeniu.

Cu toate acestea, este important sa retii ca angajarea unui profesionist cu experienta te poate ajuta oferindu-ti sfaturi sau indrumari in alegerea materialelor potrivite pentru proiectul tau, si iti poate oferii liniste sufleteasca stiind ca munca va fi efectuata corect.

Concluzii

Manopera pentru aplicarea gletului poate varia foarte mult in functie de factori precum dimensiunea si complexitatea proiectului, tipul de material utilizat, experienta si reputatia mesterului, precum si locatia santierului. Luand in considerare acesti factori si comparand ofertele de la mai multi lucratori, iti vei putea face o idee mai buna despre costul proiectului tau si puteti alege profesionistul potrivit pentru nevoile tale.

In concluzie, pretul fortei de munca pentru aplicarea gletului poate varia foarte tare. Inainte de a incepe un astfel de proiect, este recomandat sa te consulti cu un specialist in domeniul constructiilor, pentru a intelege mai bine etapele lucrarilor, costurile implicate, dar si ce materiale sunt potrivite pentru proiectul tau.

Prolist

Decizii destepte in constructii! Prolist.ro este alcatuita dintr-o echipa dinamica, de editori, programatori si meseriasi care incearca sa va puna la dispozitie cei mai eficienti meseriasi si cele mai utile informatii din domeniul constructiilor.

3 Comentarii

Tomita
2 ani ago

Execut lucrării de construcții amenajări interioare.glet , faianță gresie sapa parchet laminat, modificări.

SIPOTEANU NICOLETA
2 ani ago

BUNA ZIUA. MA INTERESEAZA PRETUL PENTRU AMENAJAREA INTERIOARA A UNEI CASE NOU CONSTUITE: BAIE - FAIANTA 18MP, GRESIE 6 MP , MONTAJ OBIECTE SANITARE SI INSTALATIE APA, BUCATARIE .:GRESIE 20MP , FAIANTA 4MP, GLET TAVAN 20MP, GLET PERETI 35MP DORMITOR: GLET TAVAN 12MP SI GLET PERETI 30MP, SUFRAGERIE GLET TAVAN 20 MP SI PERETI 32 MP, CAMARA TINCI 32 MP, HOL GRESIE 7MP

Sorin
1 an ago

Execut lucrări de finisaj la nivel înalt de calitate în zona Clujului

Trimite

Bank Name Account Name Account Number Sort Number IBAN BIC/Swift
Test 345 99 CNA768